Till vänster: Ellinor Westh när hon gått upp i vikt och drabbats av fettlever. Till höger: Ellinor som hon ser ut i dag, 28,6 kilo lättare.
Till vänster: Ellinor Westh när hon gått upp i vikt och drabbats av fettlever. Till höger: Ellinor som hon ser ut i dag, 28,6 kilo lättare. Foto: Privat, Ulf Palm.

Ellinor, 29, vann kampen mot fettlever

En femtedel av svenskarna lider av fettlever. Nu visar en ny studie att fettlever ökar risken för levercancer. Ellinor Westh fick fettlever när hon gick upp i vikt.

- Nu har jag gått ner 28,6 kilo och mår bättre, säger hon.

För två år sedan råkade Ellinor Westh Olsson, 29, i Västerås ut för en arbetsskada.

- Jag opererades för diskbråck två gånger och låg i sängen i tio månader, berättar hon.

Ellinor kunde inte träna och gick upp i vikt. Snart fick hon förhöjda lever­värden och förstorad lever.

- Det kändes jättekonstigt eftersom jag inte dricker alkohol, säger Ellinor.

Vanligast med fettlever bland äldre

De flesta kopplar nog samman fettlever med alkohol. Men övervikt är en större bov i dramat. Nu visar en ny studie att icke alkohol­relaterad fettlever är en stor ­riskfaktor för levercancer.

- Fettlever är kopplat till hur mycket fett man har på andra ställen och är vanligare bland folk med bukfetma, därför är det vanligare bland män och äldre kvinnor. De flesta har ingen aning om att de är drabbade, säger Rolf Hultcrantz, professor i gastroenterologi och hepatologi vid Karolinka Institutet.

Kan ge skrumplever

Fettlever kan också leda till skrumplever. Var femte svensk och en tredjedel av européerna tros lida av fettlever. Och det blir allt vanligare, även bland barn.

I mars genomgick Ellinor en viktminsknings­operation, en så kallad gastric bypass. Hon har hittills gått ner 28,6 kilo och levern har återhämtat sig. Ryggen är också bättre.

- Det känns jättebra. Jag tränar tre dagar i veckan och promenerar de andra dagarna. Nu söker jag ett administrativt jobb. Jag är säker på att jag skulle fixa det galant, säger hon.

Av: Kristin Wester 

FAKTA

Så undviker du fettlever

Den första och viktigaste behandlingen är att gå ner i vikt. Fettet i levern är det fett som försvinner först när du tappar kilon.

Minska ditt kaloriintag. En normalnivå brukar vara 30 kalorier per kilo kroppsvikt.

Undvik kolhydrater, som potatis, chips, bröd och pasta.

Undvik vanligt socker och fruktos som bland annat finns i läsk.

Motionera minst tre gånger i veckan, en halvtimme till en timme. Komplettera gärna med vardagsmotion, som att gå i stället för att ta bussen, ta trappan i stället för rulltrappan.

Vissa mediciner kan minska fettansamlingarna och skadorna på levern, men att gå ner i vikt är i dag det enda helt säkra sättet att undvika fettlever.

Källa: Rolf Hultcrantz, professor i gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska Institutet.

vad är Fettlever?

Fettlever är västvärldens vanligaste leversjukdom.

Att alkohol kan orsaka fettlever är känt sedan länge. Senare forskning har visat att fettlever också kan orsakas av övervikt och insulinresistens, som är kopplat till diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. Fettlever kan leda till inflammation, ärrbildning på levern, skrumplever, diabetes och levercancer.

Levercellerna gör om alkoholen eller sockret till triglycerider, en slags fett. När för mycket fett samlas i cellerna rubbas deras funktioner. Levern bildar då nya celler och blir större.

Levern kan räddas om den drabbade lägger om sin livsstil.

Källor: United European Gastroenterology, UEG, European association för the study och the liver, EASL, och studien "Effects of moderate red wine consumption on liver fat and blood lipids: a prospective randomized study" från forskare vid Linköpings Universitet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!