ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Ellinor, 29, vann kampen mot fettlever

Till vänster: Ellinor Westh när hon gått upp i vikt och drabbats av fettlever. Till höger: Ellinor som hon ser ut i dag, 28,6 kilo lättare.

Till vänster: Ellinor Westh när hon gått upp i vikt och drabbats av fettlever. Till höger: Ellinor som hon ser ut i dag, 28,6 kilo lättare.

1/1

Foto: Privat, Ulf Palm.

Ellinor, 29, vann kampen mot fettlever

En femtedel av svenskarna lider av fettlever. Nu visar en ny studie att fettlever ökar risken för levercancer. Ellinor Westh fick fettlever när hon gick upp i vikt.

- Nu har jag gått ner 28,6 kilo och mår bättre, säger hon.

För två år sedan råkade Ellinor Westh Olsson, 29, i Västerås ut för en arbetsskada.

- Jag opererades för diskbråck två gånger och låg i sängen i tio månader, berättar hon.

Ellinor kunde inte träna och gick upp i vikt. Snart fick hon förhöjda lever­värden och förstorad lever.

- Det kändes jättekonstigt eftersom jag inte dricker alkohol, säger Ellinor.

Vanligast bland äldre

De flesta kopplar nog samman fettlever med alkohol. Men övervikt är en större bov i dramat. Nu visar en ny studie att icke alkohol­relaterad fettlever är en stor ­riskfaktor för levercancer.

Foto: Foto: Ingram Publishing

- Fettlever är kopplat till hur mycket fett man har på andra ställen och är vanligare bland folk med bukfetma, därför är det vanligare bland män och äldre kvinnor. De flesta har ingen aning om att de är drabbade, säger Rolf Hultcrantz, professor i gastroenterologi och hepatologi vid Karolinka Institutet.

Kan ge skrumplever

Fettlever kan också leda till skrumplever. Var femte svensk och en tredjedel av européerna tros lida av fettlever. Och det blir allt vanligare, även bland barn.

I mars genomgick Ellinor en viktminsknings­operation, en så kallad gastric bypass. Hon har hittills gått ner 28,6 kilo och levern har återhämtat sig. Ryggen är också bättre.

- Det känns jättebra. Jag tränar tre dagar i veckan och promenerar de andra dagarna. Nu söker jag ett administrativt jobb. Jag är säker på att jag skulle fixa det galant, säger hon.

Av: Kristin Wester

Relaterat