30 procent av befolkningen har anlag för atopiska eksem vilket bland annat innebär en bristfällig hudbarriär. Symptom är att huden blir torr och kliar; man får röda, fjällande, knottriga utslag på händerna, halsen, i ansiktet, arm- eller knäveck.
Knäveck är en vanlig plats för eksem.
1 AV 2
30 procent av befolkningen har anlag för atopiska eksem vilket bland annat innebär en bristfällig hudbarriär. Symptom är att huden blir torr och kliar; man får röda, fjällande, knottriga utslag på händerna, halsen, i ansiktet, arm- eller knäveck.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Knäveck är en vanlig plats för eksem.
Foto: Shutterstock

Vanliga symtom på olika typer av eksem

Eksem är en hudsjukdom som orsakas av nedsatt barriärfunktion och inflammation i överhuden.

Det finns många olika typer av eksem så som atopiskt eksem, kontakteksem och mjälleksem. Läs mer här om vanliga symptom och hur du behandlar dessa.

Victoria Lagercrantz

ATOPISKT EKSEM

Atopiskt eksem är en vanlig form av eksem. 30 procent av befolkningen sägs ha anlag för atopi vilket bland annat innebär en bristfällig hudbarriär.

Vanliga symtom: Knottriga utslag på händer och halsen

Huden blir torr och kliar; man får röda, fjällande, knottriga utslag på händerna, halsen, i ansiktet, arm- eller knäveck.

Sjukdomen har blivit vanligare i Sverige och västvärlden, och många som lider av den har även besvär med astma, pollenallergi eller någon annan överkänslighet. En teori är "hygienhypotesen": att vår alltför rena miljö inte stimulerar immunförsvaret tillräckligt.

Vid atopiskt eksem nybildas och dör hudceller i yttersta hudlagret snabbare än normalt. Hudens skydd - barriär - blir sämre.

Kan man bli frisk från atopiska eksem?

Många som får sjukdomen som barn växer ifrån den, men vissa har problem hela livet. Det vanligaste är att eksemen kommer i skov.

Behandling av atopisk eksem

Starkare kortisonkrämer om receptfria inte hjälper.
Antibiotika om eksemet blir infekterat.
Remiss till medicinsk ljusbehandling då man får sola i ett särskilt solarium med samma strålning som solen ger.

Mycket svårt sjuka kan få cellhämmande medel i tablettform. Det här kan du göra:

Smörj huden regelbundet med mjukgörande krämer som tillför fett och fukt. Prova med kortisonkräm - viktigt att den är lagom stark, rådgör med expert! - som dämpar inflammationen.

Undvik allt som kan torka ut huden. Man bör inte tvätta sig för ofta med tvål och vatten. Solning med måtta och saltvattenbad kan lindra medan bad i vatten med klor förvärrar. Du kan göra i ordning ett salt bad hemma - lägg en del salt i 100 delar vatten; vanlig salt/grovsalt/havssalt går bra.

Mer att undvika: 

Stress, dammiga och torra miljöer, parfymerade produkter. Problemen blir ofta värre på vintern då luften är torrare.

Bär gärna bomullskläder närmast kroppen; ylle kan irritera och syntet ge instängdhet. Tvätta kläder i maskin som sköljer effektivt, och använd sparsamt med tvättmedel.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

Produkter som kan hjälpa:

Mjukgörande krämer med propylenglykol eller karbamid. Ingår i högkostnadsskyddet om man får dem på recept från läkare. Du kan vända dig till en hudklinik eller eksemskola för att få råd: hjälp att smörja på rätt sätt, och vilka krämer som är lämpliga.

LÄS OCKSÅ: Psoriasis - här är allt du behöver veta

KONTAKTEKSEM

Vanliga symtom: Sitter oftast på händerna

Kontakteksem finns i två former: 

Allergisk, som resulterat i en immunreaktion mot till exempel nickel, krom eller konserveringsmedel i hud- eller hårvårdsprodukter. Uppstår på den del av huden som varit i kontakt med det man är allergisk mot.

Icke-allergisk, som resulterat av kontakt med något irriterande ämne som tvål eller lösningsmedel.

Omkring 75 procent av alla kontakteksem är av denna sort. Sitter oftast på händerna, något som drabbar var tionde svensk. Risken att få detta eksem ökar om man hade eksem som barn.

Kan man bli frisk från kontakteksem?

Du kan bli besvärsfri om du undviker ämnet du är allergisk mot eller det som orsakar eksemet. Men överkänsligheten varar hela livet.

LÄS OCKSÅ: 4 tips för att lindra och förebygga handeksem

Behandling vid kontakteksem

En läkare kan skriva ut ett recept på en starkare kortisonkräm. Om man har använt receptfri kortisonkräm/kortisonsalva under en dryg vecka utan resultat - kontakta din vårdcentral.

Det här kan du göra själv:

Tvätta dig mer sällan på områden där du har besvär. Välj gärna handsprit på händerna i stället för tvål och vatten.

Produkter som kan hjälpa:

En receptfri, mild kortisonkräm kan lindra.

LÄS OCKSÅ: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling

MJÄLLEKSEM

Vanliga symtom: Eksem i hårbotten

Mjäll beror på att döda hudflagor lossnar från hårbotten. Men om man har mjälleksem är huden även röd och fjällande - ibland med klåda. Eksemet uppstår där det finns mycket talgkörtlar, främst i hårbotten - men också runt och i öronen, i ögonbrynen och ögonlocken, längs näsvingarna, på bröstkorgen.

Man vet inte exakt vad som orsakar mjälleksem - men det kan handla om reaktion på en svamp som finns på huden och i hårbotten hos vuxna.

Cirka fem procent av befolkningen drabbas. Mjälleksem är vanligare hos män, och debuterar oftast i puberteten eller vuxen ålder. Besvären blir ofta större på vintern.

Kan man bli frisk från mjälleksem?

Sjukdomen är kronisk, men brukar vara intensivast mellan 20 och 40 år. Symtomen kan minska väsentligt med behandling.

LÄS OCKSÅ: Så lindrar du dina soleksem

Behandling av mjälleksem

Allmänläkare brukar vara duktiga på att behandla mjälleksem med rätt lösningar och krämer, och bara i enstaka fall behöver man träffa hudspecialist. I sällsynta, svårbehandlade fall kan läkaren skriva ut svampantibiotika i tablettform.

Det här kan du göra:

Sol i måttliga mängder kan lindra - medan instängdhet och fukt förvärrar. Besvären kan också bli värre om man är trött och stressad. Att prova meditation, yoga, mindfulness eller liknande kan därför vara en god idé.

Om du har eksem i hårbotten kan du använda ett svampdödande schampo. Fjällar man kraftigt kan fjällen tas bort med lösning eller kräm. I hårbotten kan man ha en kortisonlösning och i ansiktet en svag hydrokortisonkräm med svampmedel. Till kroppen används ofta en kräm eller lösning med kortison.

Produkter som kan hjälpa:

Schampot Fungoral finns receptfritt på Apoteket; innehåller ketokonazol som dödar svamp. Vid kraftig fjällning - prova Decubal kräm med salicylsyra. Recept krävs.

Daktacortkräm innehåller ett svampdödande medel och en mild kortison.