Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Duygu lyckades gå ner 18 kilo - utan diet

Duygu Bognar, 31, tröttnade på dieter och skapade sin egen metod.  Med  mindre portioner, och sunt ­förnuft, gick hon ner 18 kilo och  tre   klädstorlekar. På sex månader.

Danielle Deasismont

Ett år efter att ha fött sonen Leonard insåg Duygu Bognar, 31, att  vikten hon hade gått upp under graviditeten inte skulle försvinna  självmant.

- Jag gick upp över 30 kilo när jag var gravid! Jag åt mer än min man  som är två ­meter lång. Min största last var smält ost, skrattar Duygu.

De första 15 kilona försvann hyfsat fort. Men 18 envisa kilon var  kvar. Duygu provade både GI-metoden och den populära dieten LCHF innan  hon hittade sitt eget sätt att äta.

"Smakar kartong"

- Fullkornspasta smakar kartong och jag klarade inte av att äta så  mycket fett som man gör med LCHF. Egentligen handlar ju viktnedgång om  kalorier in och kalorier ut så jag bestämde mig för att äta normalt fast  med mindre portioner och mer sunt förnuft.

På det sättet hittade Duygu en kost som håller i längden, ett sätt att äta som inkluderar allt men inte alltid.

- Jag började med att ta bort alla sötsaker. Jag sade nej till fika  på jobbet och slutade äta godis. Efter tre, fyra dagar var jag inte ens  sugen på socker längre.

- I början räknade jag kalorier för att se vad jag hade ätit, det är  alltid mer än vad man tror. Så dricker jag mycket vatten också, jag har  en tvålitersflaska på mitt skrivbord som jag fyller på minst en gång om  dagen.

Har ätardagar

Duygus motto är att hon får äta allt, men inte alltid. På helgerna har hon ätardagar där hon är lite mindre strikt.

- Då äter jag det jag vill! Fast jag har sunt förnuft, det behöver  inte vara pizza och glass och chips. Jag väljer en sak som jag är sugen  på och så räcker det, säger hon.

Duygu ser också till att prioritera träningen i sin vardag. Två  gånger i veckan ser hon till att komma i väg för ett boxpass eller  löpning.

- Mitt tips är att hitta en träningskompis som kan mer än du. Då kan  du lära dig och bli motiverad. Förra sommaren sprang jag Tjejmilen tack  vare min kompis som är duktig på att springa. Jag trodde aldrig att jag  skulle klara det men det var inte så svårt som jag trodde!

När Duygu ser bilder på sitt forna jag blir prestationen ännu tydligare.

- När jag ser bilderna nu känns det skitbra! Då ville jag aldrig vara  med på bild och  hade storlek 40. Nu har jag storlek 34 och har gett  bort alla mina gamla kläder, ­säger hon.