Duygu lyckades gå ner 18 kilo - utan diet

Duygu Bognar, 31, tröttnade på dieter och skapade sin egen metod. Med mindre portioner, och sunt ­förnuft, gick hon ner 18 kilo och tre klädstorlekar. På sex månader.

Ett år efter att ha fött sonen Leonard insåg Duygu Bognar, 31, att vikten hon hade gått upp under graviditeten inte skulle försvinna självmant.

- Jag gick upp över 30 kilo när jag var gravid! Jag åt mer än min man som är två ­meter lång. Min största last var smält ost, skrattar Duygu.

De första 15 kilona försvann hyfsat fort. Men 18 envisa kilon var kvar. Duygu provade både GI-metoden och den populära dieten LCHF innan hon hittade sitt eget sätt att äta.

"Smakar kartong"

- Fullkornspasta smakar kartong och jag klarade inte av att äta så mycket fett som man gör med LCHF. Egentligen handlar ju viktnedgång om kalorier in och kalorier ut så jag bestämde mig för att äta normalt fast med mindre portioner och mer sunt förnuft.

På det sättet hittade Duygu en kost som håller i längden, ett sätt att äta som inkluderar allt men inte alltid.

- Jag började med att ta bort alla sötsaker. Jag sade nej till fika på jobbet och slutade äta godis. Efter tre, fyra dagar var jag inte ens sugen på socker längre.

- I början räknade jag kalorier för att se vad jag hade ätit, det är alltid mer än vad man tror. Så dricker jag mycket vatten också, jag har en tvålitersflaska på mitt skrivbord som jag fyller på minst en gång om dagen.

Har ätardagar

Duygus motto är att hon får äta allt, men inte alltid. På helgerna har hon ätardagar där hon är lite mindre strikt.

- Då äter jag det jag vill! Fast jag har sunt förnuft, det behöver inte vara pizza och glass och chips. Jag väljer en sak som jag är sugen på och så räcker det, säger hon.

Duygu ser också till att prioritera träningen i sin vardag. Två gånger i veckan ser hon till att komma i väg för ett boxpass eller löpning.

- Mitt tips är att hitta en träningskompis som kan mer än du. Då kan du lära dig och bli motiverad. Förra sommaren sprang jag Tjejmilen tack vare min kompis som är duktig på att springa. Jag trodde aldrig att jag skulle klara det men det var inte så svårt som jag trodde!

När Duygu ser bilder på sitt forna jag blir prestationen ännu tydligare.

- När jag ser bilderna nu känns det skitbra! Då ville jag aldrig vara med på bild och hade storlek 40. Nu har jag storlek 34 och har gett bort alla mina gamla kläder, ­säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!