Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Monkey Business Images

Du kan ha mer fritid än du tror - testa dig själv

När jobbet är klart och vardagsbestyren avklarade är det fritid.

Minst fritid har småbarnsföräldrarna. I grafiken här intill kan du räkna ut hur mycket sådan du har jämfört med andra.

– Den fria tiden har minskat för småbarnsföräldrar. En halvtimme om dagen, som det är för män, är rätt mycket, säger statistikern Mikael Fredberg på SCB.

Christina Lundell

Det kan kännas som att vardagen flåsar på men sanningen är den att de flesta svenskar har flera timmars fritid om dagen. Mest har tonåringar och pensionärer, minst har sammanboende småbarnsföräldrar. Kvinnorna har tre och en halv timmes fri tid på vardagar, männen en kvart längre.

Å andra sidan är det småbarnspappornas fritid som minskat snabbast de senaste decennierna.

– Det vi kan se är att det blir ett utbyte från fritid mot hemarbete också för män. Papporna tar i större utsträckning ansvar hemma, säger SCB:s Mikael Fredberg.

Han arbetar med SCB:s tidsvaneundersökning, som kartlägger hur svenskar i olika åldrar och livssituationer lever. I grafiken här intill kan du jämföra dig med andra svenskar som befinner sig i samma livssituation som du. Vi har valt att använda oss av vardagssiffrorna, på helgen har de flesta naturligtvis mer ledig tid.

– Alla har en viss summa tid, den måste fördelas på något vis, säger Mikael Fredberg.

Mer tid framför tv:n

Tv:n slukar en stor del av vår fritid. När barnen blir lite större sitter svensken kvar framför tv:n längre. Och när en man och en kvinna flyttar ihop lägger hon lite mer tid framför tv:n och han lite mindre.

Tiden vi lägger på "hobbys" ökar också, men där ingår surfande.

– Samtidigt är det så att man måste beakta - vad menar vi med hobby. Till exempel är matlagning svårhanterat för vår del. Män anser att det är någon form av hobby på fredagseftermiddagen, men vi har försökt att hantera det som matlagning, säger Mikael Fredberg.

Mindre läsning

Å andra sidan lägger svensken allt mindre tid på att umgås med vänner.

– Många hakar upp sig på det, men vi märker att social samvaro går ner samtidigt som datoranvändning går upp. Kanske klarar vi av mer av vår sociala samvaro via Facebook och chattar.

Läsningen tappar också mark, men också där kan det röra sig om förändrade mönster, att vi lägger mer av vår lästid i digitala format, där den återigen räknas som en hobby.

Generellt sett har män mer fritid än kvinnor. Först hos sammanboende par äldre än 45 år utan hemmaboende barn får kvinnor några minuters längre fritid än män.