Heli Syrjälä, 30, är florist, Stockholm: "Det är en vacker miljö att jobba i, stimulerande med alla blommor. Men drömjobbet är kanske att jobba med människor, att hjälpa dem på ett själsligt plan", säger hon.
Heli Syrjälä, 30, är florist, Stockholm: "Det är en vacker miljö att jobba i, stimulerande med alla blommor. Men drömjobbet är kanske att jobba med människor, att hjälpa dem på ett själsligt plan", säger hon. Foto: CHRISTIAN

Du kan ha fel jobb

Trött och deprimerad?

Du kanske har fel jobb.

  Ett arbete man vantrivs med påverkar hälsan, förhållandet och hela livet, säger personliga coachen Nina Jansdotter.

Gör hennes test och se om du åker till rätt ställe på morgnarna.

Nina Jansdotter.

Onödigt många svenskar vantrivs på jobbet.  Det hävdar Nina Jansdotter, föreläsare, författare och personlig coach. – Det handlar om att hitta sina talanger så fort som möjligt, du ska "bli bra på att vara just du", så att säga. Då blir det lättare att hamna på rätt ställe redan från början. Hon menar att det i detta nu sitter tusentals svenskar och väntar på att konjunkturen ska vända och att situationen på arbetsmarknaden ska ljusna – så att de ska våga bryta upp och leta nya utmaningar.

Vågar inte ta risken

 – Eftersom det kan vara svårt att få jobb i dag är det många som inte vågar ta risken och sluta, trots att de kanske mår dåligt, menar Nina Jansdotter. Hur vet man då om man jobbar på fel ställe? – Låg energi brukar vara det första tecknet. Och om man första veckan efter semestern sitter och räknar dagarna till nästa ledighet, då står inte allt rätt till. Men är inte det en grundluthersk syn, tycker inte väldigt många så? – Ja, men den synen tycker inte jag är den rätta. Jobb ska inte bara vara något man gör för att överleva, utan något man gör för att man gillar det. Jag tror att alla kan hitta ett jobb de trivs med – med det kräver initiativ, vilja och mod.