GÖTEBORG.  Zoudabeh Basiri, var på skönhetssalong för att ta bort hår på benen. I samband med ingreppet fick hon större skador på benen.
GÖTEBORG. Zoudabeh Basiri, var på skönhetssalong för att ta bort hår på benen. I samband med ingreppet fick hon större skador på benen. Foto: Adam Ihse / Scanpix

Drömmen om lena ben gav brännskador

Hårborttagningar med laser kan ge brännskador. I den växande skönhetsmarknaden kan vem som helst köpa en lasermaskin. 

Strålsäkerhetsmyndigheten ser nu över reglerna.

Sommartid, bara ben och högtryck hos skönhetssalongerna. Permanent hårborttagning har blivit allt mer populärt, också bland män. Laserbehandling är en metod.

 Zoudabeh Basiri är en av många som drabbats av brännskador efter behandling.

 - Jag ville bli sommarfin. Redan under behandlingen klagade jag över att det gjorde ont. Efteråt kunde jag inte ens ha en filt över benen.

 

Röda svullnader

 Zoudabeh Basiris lår var täckta av röda svullnader och efter några veckor uppsökte hon läkare.

 - Han sa att många söker för samma problem och undrade varför jag inte köper en rakhyvel i stället, men man tänker ju inte att sånt här ska hända, säger hon till TT.

 Nu tvingas Zoudabeh Basiri gå i långbyxor hela sommaren eftersom hon inte får utsätta benen för sol. Skadorna kan då förvärras.

 - Jag är så besviken. Det har kliat och gjort så ont. På framsidan av låren är jag prickig som en leopard och på baksidan randig som en tiger, säger hon.

 Kliniken bekräftar att Zoudabeh Basiri blev bränd efter behandling men att det är ytterst ovanligt – det är inte permanenta skador utan rodnaden kommer att lägga sig på sikt. På nätet skriver skönhetssalongen att de använder medicinsk utrustning och satsar på säkerhet. Men när något går fel är det inte medicinska regelverk som gäller. Skönhetsbehandlingar står inte under Socialstyrelsens tillsyn.

 

Skojare

 Sveriges hudterapeuters riksorganisation, SHR, får flera samtal i månaden från människor som fått brännskador.

 - Konsumenten är otroligt utsatt för tjusiga annonser. Vissa är seriösa och vissa är skojare. Mörkertalet över skador är stort eftersom få vet var de ska vända sig, säger Elisabeth Engström, ordförande för SHR.

 Ett annat problem är att leverantörer av lasermaskiner utbildar terapeuter.

 - Många nyutbildade blir övertalade av duktiga säljare att köpa apparater fast de inte egentligen har tillräcklig kunskap. Det finns en uppsjö av leverantörer som säljer till vem som helst, säger Elisabeth Engström.

 SHR utarbetar nu ett certifikat för de så kallade IPL- och laserbehandlingarna som enbart ska delas ut efter utfört prov.

 Skönhetsmarknaden är så pass okontrollerad att Strålsäkerhetsmyndigheten sett över området under våren.

 - Just nu är det inte reglerat vem som får utföra behandlingar med laser och IPL. Vi har sett att det förekommer brännskador och ser nu över reglerna, säger Karin Westermark, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

 

Åsa Lindqvist/TT

FAKTA

HårborttagningRedan för flera tusen år sedan togs hår bort från kroppen. Men på senare tid väljer allt fler att ta bort hår på fler kroppsdelar. Trenden gäller även män.
 
I dag erbjuds en mängd metoder för hårborttagning. Några av de vanligaste är:
° Diatermi, som innebär att högfrekvent ström förs ner med en nål och bränner hårroten.
° IPL- och laserbehandling. Förenklat kan man säga att behandlingen innebär att ljusstrålen söker sig ner i vävnaden och hårsäcken på det sättet förstörs.
En behandling för att ta bort hår på lår och bikinilinjen kostar till exempel mellan 1 300 och 3 000 kronor.
Andra metoder för att ta bort oönskad hårväxt är till exempel vax, rakapparat, rakkräm och rakhyvel.
(TT)

Aktuellt just nu