Foto: Shutterstock

Dricka mjölk: Är det bra eller dåligt?

I Sverige har man alltid fått höra att det är så bra och nyttigt med mjölk.

Men den vita drycken påstås även ha skadliga effekter.

Här kan du läsa 10 saker om mjölk och avgöra själv.

1. Hur mycket mjölk dricker vi i Sverige?

Forskare vid Harvard har efter studier börjat ifrågasätta mängden mjölkprodukter vi konsumerar, numera rekommenderar till och med Livsmedelsverket bara en halv liter om dagen. I Sverige dricker vi ungefär 97 kilo mjölk per person och år. Så kallade syrade produkter, yoghurt och fil, ligger på 36 kilo per person och år. Vi lyckas även få i oss cirka 19 kilo ost per person (siffrorna från 2011).

LÄS OCKSÅ: Efter nya mjölklarmet - så mycket mjölk kan du dricka

2. Mindre allergiska reaktioner

Ny forskning visar att skratt kan producera melatonin i bröstmjölken, ett hormon som personer med eksem har brist på. En grupp ammande mammor vars alla barn har eksem var med i en studie av den japanske forskaren Hajime Kimata. Han lät några titta på en rolig film medan de andra fick se en alldaglig väderrapport. Två amningar senare hade de skrattande mammornas barn mindre allergiska reaktioner än de andra.

LÄS MER: Orolig mage? Så får du lugn och ro i kistan

3. Många är laktosintroleranta

De flesta vuxna i världen tål inte mjölk- de är laktosintoleranta. När man är bebis och ammar har man dock naturligt ett enzym som bryter ner laktosen i mjölken. Men 90 procent av de vuxna svenskarna, och många i norra Europa, har genom åren utvecklat gener som producerar enzymet och därför klarar av att dricka mjölk. Förklaringen har varit att vi druckit mjölk för att få i oss mer D-vitamin och kalcium i brist på sol. Men då även folk i solrika Spanien dricker en hel del mjölk finns nu en till teori, att genen kan ha drivits fram av svält - vid dåliga skördar blev nämligen förmågan att kunna dricka färsk mjölk livsviktig förr i tiden.

LÄS OCKSÅ: Laktosintolerant? Här är 14 saker du bör veta

4. Innehåller mättat fett

Fettet i mjölken – mestadels mättat – är problematiskt eftersom det kan påverka kolesterolet. Mjölk har också en ganska hög sockerhalt i form av mjölksocker, det vill säga laktos, men så länge du kan bryta ner det kan du också använda det till ny energi. Studier har visat att en hög konsumtion av mjölk också kan leda till allt från äggstocks- och prostatacancer till hjärt- och kärlsjukdomar. Men även att syrad mjölk kan skydda mot bröstcancer, stroke och hjärtinfarkt. Det finns också studier som visar att lättmjölk minskar risken för typ 2-diabetes.

5. Är ekologisk mjölk bättre?

Ekologiska kor tillbringar mer tid ute än vanliga mjölkkor, och de äter inte antibiotika, hormoner eller besprutat foder. Deras mjölk blandas inte med vanlig mjölk utan behandlas i en separat process hela vägen från gård till förpackning. En brittisk undersökning visar också att kor som blir kallade vid namn mjölkar 3,4 procent mer på ett år än kor som bara får vara en i besättningen. Kor som mår bra ger mer och bättre mjölk helt enkelt.

6. Kan påverkar minnet

Vuxna som dricker och äter mjölkprodukter fem till sex gånger i veckan får bättre koncentrations- och inlärningsförmåga. Enligt en studie gjord av forskare på University of Maine gjorde mjölkdrickarna bättre ifrån sig på olika typer av minnestest. Vill du inte dricka fem glas om dagen så räcker det med ett för att sätta fart på hjärnkapaciteten, enligt forskarna.

7. Kunde leda till sjukdomar

Mjölk har även kallats för ”det vita giftet”. Före den industriella revolutionen kunde man varken kyla ned eller pastörisera mjölk, varför ibland människor som drack mjölk drabbades av både tuberkulos och salmonella.

8. Kan boosta återhämtning

För vardagsmotionärer (inte elitidrottare) är ett glas mjölk en bra återhämtningsdryck efter träning. Mjölk innehåller mineraler, kolhydrater och fullvärdigt protein som ger en bra återhämtning efter ett motionspass.

9. Filmjölk

Kärnmjölk, som ofta används i matlagning, kan vara svårt att få tag i. Då kan man i stället ta filmjölk eller blanda i lite vinäger i vanlig mjölk som sedan får stå och dra i några minuter.

10. Ökad dödlighet

Det gamla reklambudskapet att mjölk ger starka ben dissas helt i ny forskning. Under 20 års tid har man följt en 110 000 människor med detaljerade frågor om mat och dryck. Bland kvinnorna var tvärtom frakturer mycket vanligare bland dem som drack mycket mjölk, tre glas eller mer per dag, än bland dem som drack högst ett glas mjölk per dag. Dessutom hittade forskarna ett samband mellan hög mjölkkonsumtion och ökad dödlighet.

Källa: Allt om vetenskap, Daily Mail, Dagens Nyheter, Svt

Aktuellt just nu