Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Monkey Business Images

Dricka läsk? Så bryter den ner hela din kropp

Effekterna av att dricka läsk är välkända.

En burk innehåller nämligen 100 procent av det rekommenderade dagliga sockerintaget - 10 teskedar socker, skriver Medical Daily.

Om du gör läskdrickande till en daglig vana blir effekterna riktigt hälsovådliga. Tidningen har listat fyra allvarliga hälsoeffekter.

Redan 20 minuter efter att du öppnat burken, får sockret i läsken ditt blodsocker att skjuta i höjden. Det framkallar i sin tur ett insulinpådrag som får levern att omvandla socker till fett. Om drycken dessutom innehåller koffein vidgas pupillerna och blodtrycket stiger. 

Effekten av en burk går över på ett par timmar, men om man dricker ett par läsk varje dag kommer den vanan att påverka stora delar av kroppen.

 

Här är fyra allvarliga bieffekter av för mycket läsk

 

DIN HJÄRNA

En kost rik på socker kan störa ett antal neurologiska processer, i synnerhet de som bidrar till minnet.

En studie från Karolinska institutet i våras visar att risken för stroke ökar med 20 procent om man dricker mer än 4 dl sötad dryck om dagen.

En studie publicerad i tidskriften Neuroscience fann att överdrivna mängder av tillsatt socker kan minska produktionen av en kemikalie som kallas brain-derived neurotrophic factor (BDNF). Med otillräckliga nivåer av BDNF, kan vardagliga saker som inlärning och minne bli mycket svårare.

Den som har högt blodsocker som ung vuxen har större risk för att få dåligt minne i medelåldern.

 

DITT HJÄRTA

En studie från Harvard University från 2012 visar att personer som dricker en burk läsk om dagen dramatiskt ökar risken för att drabbas av kronisk hjärtsjukdom jämfört med dem som drack minst läsk. De som drack mest hade 20 procent förhöjd risk att få en hjärtattack.

- Konsumtionen av socker-sötade drycker var associerad med ökad risk för kronisk hjärtsjukdom, samt inflammatoriska faktorer, säger forskarna  i sin slutsats.

Lunds universitet har gjort en studie som visar att personer som äter mycket socker har ökad risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom.

 

DINA ORGAN

 

Ett högt sockerintag får din kropp att jämt och ständigt släppa ut stora mängder insulin i kroppen. Det leder delt till blodsockersvängningar med medföljande risk för övervikt, men det trubbar också av systemet. Att konsumera mycket socker ökar risken för typ 2-diabetes.

Forskarna har också kopplat läskförbrukning till en förhöjd risk för lungkomplikationer, som kronisk obstruktiv lungsjukdom (kol).

- Mängden läskkonsumtion är associerad med en ökad risk för astma och kol, säger Dr Zumin Shi, forskare vid universitetet i Adelaide och huvudförfattare till studien 2012.

- Ju mer läsk man förbrukar, desto större är chansen att ha dessa sjukdomar.

 

 

DINA TÄNDER

Varje gång du tar en klunk läsk, binder sockret sig samman med bakterierna i munnen, vilket ger upphov till syra. Syran försvagar emaljen, vilket på sikt leder till bakteriell plack som orsakar karies. Läsk sänker dessutom salivens pH-värde. Och tvärtemot vad många tror, är lightläsk inget undantag. Brittiska tandläkare kräver nu halverade sockerrekommendationer - om man följer deras råd tar den dagliga sockerdosen slut redan efter halva läsken...

 

Kanske lika bra att dela den där colan med en polare? Eller göra varandra en tjänst och låta bli?