Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Drick gräs!

Jennifer Aniston gör det. 

Renée Zellweger gör det. 

Att dricka gräs är det senaste i hälsosvängen.

Annika Hällqvist
Jennifer Aniston dricker ofta gräs. Foto: JAN JAN
Foto: STELLAN STELLAN

Det låter inte så sexigt att dricka saft från vetegräs. Men när Hollywoodstjärnorna plockar upp en företeelse stiger hippfaktorn. Att dricka gräsjuice har gått från att vara näbbstövelstämplat till att bli glamoröst. Och allra bäst är det förstås att ha sitt hemodlade gräs i köksfönstret, lätt tillgängligt för att slänga i gräskvarnen och ta sig en stärkande shot.  Vetegräs är nog det lättaste och vanligaste gräset, men vill man variera intaget finns ju till exempel korngräs, havregräs och bockhornsklövergräs att festa loss på. 

Trenden att dricka grässaft kommer från raw food-rörelsen eller levande föda som den också kallas. Dess filosofi är att äta rå mat utan tillsatser. Det ska vara färskt, fräscht, rent, icke behandlat och icke tillagat för att vara så näringsriktigt och naturellt som möjligt.  Flera världsstjärnor finns bland raw food-fansen, till exempel skådespelarna Demi Moore, Woody Harrelson och Alicia Silverstone, sångarna Bryan Adams, David Bowie, kd Lang, Sting, Moby och Barbara Streisand liksom modeskaparen Donna Karan. Skådespelarna Jennifer Aniston och Renée Zellweger har berättat att de tar till raw food ibland när de anser sig behöva bli av med några kilon. 

I Sverige har kafédrottningen och kokboksförfattaren Renée Voltaire snappat upp trenden. På sitt kafé utanför Stockholm odlar hon allehanda gräs och groddar. Hon märker ett ökande intresse för gräs och raw food.  - Ja gud ja, det finns ett enormt intresse. Det är naturligt att det finns ett intresse för renare mat och att ta bort allt skräp som vi egentligen inte behöver. I dag handlar det mycket om att rensa kroppen, att få ut gifter, säger hon. 

Nu tror hon inte att raw food kommer att slå igenom stort i Sverige. Det är för kallt här. Vi behöver en värmande soppa på vintern, inte bara kalla grönsaker. Däremot kommer vi att plocka små bitar av det, tror hon, och gräs är en av de bitar hon själv valt att plocka upp.  Nu ska man inte äta gräset som det är. Det är saften man vill åt. Varför? Ja, dels är det näringen - vitaminerna, mineralerna och även fullvärdigt protein, dels anses gräset ha en kraftigt renande effekt.  - Det är väldigt laxerande så man ska ta det lite lugnt i början tills man vant sig, säger Renée Voltaire.  I början räcker det med någon tesked eller matsked. Så småningom kan man trappa upp till sex centiliter om dagen.  Hur det smakar? Renée Voltaire har en klockren beskrivning:  - Har du klippt en gräsmatta någon gång? Så smakar det. Det är otroligt sött.