Dr Phil: Så dejtar du rätt!

Kille med koll. Enligt Dr Phils bok "Dejta smart" (Norstedts) är fällorna många att falla i när man försöker hitta den rätta.

Foto: TV4/Jupiter

Kille med koll. Enligt Dr Phils bok "Dejta smart" (Norstedts) är fällorna många att falla i när man försöker hitta den rätta.

Sommar betyder dejting. Och är du sugen på mer än en sommarflört, så läs och spar! Här är tv-psykologen Dr Phils bästa dejtingtips.

Foto: Foto: John Powell

Slå en signal . . . med betoning på en . . .

Foto: Foto: Bonny Håkansson

Bolmar han?

Foto: Foto: Larsson Cecilia

Försiktigt. Håll igen på alkoholen.

Foto: Foto: Christian Örnberg

Tihi! Skratt är bra.

Foto: Foto: Images Jupiter

Lägg på! Detta är oerhört irriterande.

Ta't lugnt. Visa dig bara lagom intresserad.Lektion 1: Var inte för ivrig


Enligt Dr Phil är det viktigt att inte verka för ivrig vid en första dejt. Desperation både syns, luktar och känns, menar Dr Phil, så intala dig själv följande: ”Blir det inget med den här killen gör det inget – jag har gott om tid. Jag vill inte kasta mig över första bästa.”Det värsta du kan göra:


Lek att han är hjorten och att du är den hungriga geparden. Jaga honom ständigt och håll koll på vad han gör.Säg att du älskar honom vid andra dejten och att ditt liv saknar mening utan honom.Ring fem gånger om dagen och vänta vid telefonen – redo att gå ut med honom närhelst han önskar.Säg att du vill att han ska bli dina barns far efter en veckas umgänge. Så där ja – så har du fimpat en potentiell partner för gott – sannolikt har han bytt telefonnummer och bostad – och kanske också land.Lektion 2: Avtändande beteende


I boken redovisar Dr Phil en genomförd undersökning från ett amerikanskt dejtingföretag. 1 500 män och kvinnor fick tala om vad de upplevde som mest irriterande vid en dejt:46 procent

ansåg att det mest irriterande var om deras dejt svarade i mobilen under måltiden.41 procent

tyckte att det var riktigt jobbigt om deras dejt uppförde sig otrevligt mot serveringspersonalen.26 procent

av männen och 37 procent av kvinnorna tyckte det var jobbigt om deras dejt pratade mycket, och speciellt jobbigt var det om de bara pratade om sig själva.30 procent

av såväl män som kvinnor menade att det säkraste sättet att avböja fortsatt umgänge var att börja prata om sitt ex.45 procent av männen

tyckte det var jobbigt om deras dejt pratade om sin vikt och/eller sin senaste diet.56 procent

av kvinnorna menade att de avskydde när deras dejt var mer intresserad av


servitrisen än av dem – och visade det också.
Lektion 3: Smarta knep


Enligt Dr Phil finns det små knep som gör dig mer intressant.Kom ihåg att lyssna och inte bara prata. Ställ frågor till honom och lyssna på hans svar. Börja berätta om dig själv och ditt liv först när han frågar dig.Le och skratta också när han drar dåliga skämt – då får han en känsla av att ni har trevligt tillsammans och kan slappna av lite.Se honom i ögonen – det gör dig mer attraktiv.Gör dig så snygg du kan innan ni träffas. Lägg ner lite omsorg så han förstår att du i alla fall är en smula intresserad.Tänk igenom bra frågor till honom i förväg – och undvik pinsamma pauser. Det gör inget om frågor kan ledsaga dig i din undran om vem han är och om han är okej.
Lektion 4: Undvik tabbar


Det är lätt att skrämma i väg din dejt på nolltid. Kom i håg – first impression lasts...Saker du inte bör göra:


Komma försent – gör honom inte irriterad redan första gången ni träffas.Ljuga! Du kanske inte måste berätta hela den osminkade sanningen om dig själv, men ljug aldrig.Bli packad – du blir omdömeslös och förlorar distansen. Och han eller hon undrar om du har alkoholproblem.Prata om din före detta – gör det enbart vid direkta frågor från din dejt. Var neutral när du talar om vederbörande.Gnälla! Berätta inte för mycket om dig själv och rada inte upp ditt tragiska livs förskräckliga omständigheter. Håll en lättsam ton i början och avslöja inte dina innersta hemligheter.Ta inga risker! Vid både första dejten och de närmast efter, träffa honom på offentliga ställen om du inte känner honom sedan tidigare.
Lektion 5: Varningstecknen!


Är han kedjerökare? Lämnar restaurangen var femte minut för att ta ett bloss?


   


Dricker han tre stora stark och två groggar redan under förrätten?


   


Gnäller han oavbrutet om alla oegent-ligheter han råkat ut för och om alla hemska kvinnor som lurat honom?


   


Säger han inget alls?


   


Frågar han direkt om du kan betala därför att han glömt plånboken?


   


Är han nyduschad och välklädd eller ser han ut att just ha kommit ur sängen?


   


Är han otrevlig mot serveringspersonalen?


   


Är han otrevlig mot dig?


   


Verkar han ha bråttom att komma därifrån - för att antingen få dig i säng - eller för att dra vidare?Har han ett vitt märke på ringfingret?

Lektion 6: Spela spelet


Telefonetiketten

Du tror kanske att han påminns om hur mycket han saknar dig om du ringer honom lite då och då och kollar läget. Fel! Ständiga samtal och sms kan ge en kille panik. Under den första månaden bör du låta honom ta initiativet till minst hälften av alla telefonsamtal. Mejl och sms

Visst, du kan skicka ett sms eller ett mejl någon gång ibland och du kan då hålla viss kontakt utan att verka alltför ivrig och påträngande. Men, det innebär inte att du ska skicka fem sms om dagen i stil med ”Jag kan inte leva ens i fem minuter utan att tänka på dig”. Det är likadant när han mejlar eller sms:ar dig. Svara inte direkt, låt honom svettas lite.Att träffas

Nej, du är inte ledig på kvällen om han ringer samma dag. 


Du får inte falla i fällan att verka alltför angelägen. Du bör fortsätta att vara lockande, men hela tiden precis utom räckhåll. Och även om det blir ni och kyrkklockorna ringer – låt honom fortfarande tycka att du är värd att kämpa  för.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här