Dominika Peczynski tycker att föräldraledigheten är för lång i Sverige.
Dominika Peczynski tycker att föräldraledigheten är för lång i Sverige. Foto: Ellinor Collin

Dominika: Svenska mammor har det alldeles för bra

Svenska mammor har det alldeles för bra. 

I alla fall enligt Dominika Peczynski, mamma till 6-åriga Hannah. 

- Föräldraledigheten är för lång, säger hon.

Själv var Dominika Peczynski mammaledig med sin dotter i två veckor innan hon återgick till sitt arbete på det egna pr-företaget Mafioso. 

 - Jag är ju privilegierad på det sättet att jag är egenföretagare, så min dotter kunder följa med mig, men jag tror ändå att sex månaders mammaledighet är mer än nog, säger hon. 

 Dominika Peczynski menar att framför allt samhället - men även mammorna - blir lidande av att vara hemma i ett år med barnen. 

 - Det är inte bra för samhällsekonomin och kvinnorna halkar efter lönemässigt eftersom det bara är de som tar ut föräldraledigheten ändå.


"Toppen vara mamma"

 Hon tycker att hon har det bra som mamma i Sverige - men att hon förmodligen hade haft det lika bra i något annat i-land. 

 - Jag tycker att det är toppen att vara mamma här, men jag har aldrig gjort som samhället har föreskrivit. Jag har knappt varit mammaledig och jag har inte ammat. Många tror att det går nöd på min dotter för att jag jobbar men det är viktigt att prata om att det finns olika sätt att var mamma. Folk är så bortklemade. Livet handlar inte om att ligga och lata sig på Bahamas hela livet. Alla måste prestera något också, säger hon.