Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Doktor Karin Munsterhjelm: "Deras allmänna energinivå har ökat"

Hittills har svinsköldkörtelmedicinen Armour Thyroid används sparsamt i Sverige. Anledningen är bland annat att medicinen är ett så kallat licenspreparat vilket innebär att läkaren måste ansöka hos Läkemedelsverket för att få skriva ut tabletterna.

Josefin Ekman

Det är heller inte vetenskapligt bevisat att kombinationen av de två hormonerna skulle vara bättre än att enbart äta T4, men många patienter som har provat Armour Thyroid föredrar medicinen framför andra tabletter.  

 I Finland har läkaren Karin Munster-hjelm-Ahumada behandlat över 200 hypotyreospatienter med torkad svinsköldkörtel. De flesta har varit missnöjda med sin syntetiska medicin och själva vänt sig till henne för att få hjälp att pröva torkad svinsköldkörtel.

Mår bättre

 Många har tidigare ätit Levaxin i mellan ett och 30 års tid, först blivit bättre men sedan börjat få biverkningar eller minskad effekt av medicinen. Efter att ha bytt till Armour Thyroid beskriver nästan samtliga att de mår mycket bättre. Doktor Karin Munsterhjelm.

 –  Alla är individuella. Vissa mår bra av att äta Levaxin, medan det inte räcker för andra, säger Karin Munsterhjelm-Ahumada, specialistläkare i allmänmedicin i Finland.  

 Att behandla hypotyreos med torkad svinsköldkörtel är ingen nyhet, det har man gjort sedan slutet av 1800-talet. Men under 70-talet trängdes medicinen ut av syntetiskt framställda läkemedel, som ansågs säkrare.

 – Jag tror att vi kommer att få se en större användning av torkad svinsköldkörtel framöver. Här i Finland har redan många patienter bytt, och nästan ingen av dem vill byta tillbaka trots att Armour Thyroid är dyrare. Allt fler läkare har också börjat att skriva ut det, säger Karin Munsterhjelm-Ahumada.