ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

DNA avslöjar otrohet

Publicerad 6 aug 2008 10.30
Misstänker du att du blir bedragen? Allt fler använder DNA-analys för att avslöja sin partners hemliga affärer. - Vi har fått in bitar av lakan och en näsduk, men det är mest trosor, säger Bo Erlandsson på Global DNA Testing.
I drygt ett års tid har Bo Erlandssons företag erbjudit DNA-tester till svenskar som misstänker att deras partner är otrogen. Trots att många var skeptiska i starten, hör allt fler av sig.
- Många är generade, men andra är förvånansvärt öppna när de tar kontakt, de har kommit på en grej som de inte kan släppa, säger Bo Erlandsson.
Analysen görs på ett kriminaltekniskt laboratorium i USA där man kallar det "Infidelity test" - otrohetstest. Testet består av ett prov, till exempel ett par trosor med en misstänkt fläck, en bit av ett lakan eller en näsduk och ett referensprov från den person som vill veta om han eller hon är den ende för sin partner.


Hög säkerhet

Trots att säkerheten på testet är mycket hög bör man ändå lugna sig innan man skäller ut sin partner om testet är positivt. Testet ger bara svar på om det finns DNA från en annan person, inte h u r det hamnade där.
- Vi kan inte påstå att någon varit otrogen utan bara påstå att det till exempel finns spår av två manliga personer, säger Bo Erlandsson.
Är ni inte rädda att era tester skapar misstro och svartsjuka?
- Vi rekommenderar våra kunder att först och främst försöka diskutera saken med sin respektive, men vi har också stor respekt för män som trots alla försäkringar från sin partner ändå inte kan få bort sina misstankar, säger Bo Erlandsson.

20 män har hört av sig

Hittills har 20 personer, samtliga män, hört av sig för att få hjälp att avslöja sin partner.
I fyra fall har testet, som kostar 2 695 kronor, avslöjat DNA från en tredje person.

"Sjukligt besatta"

Expressens sex och samlevnadsexpert Katerina Janouch, tycker inte att DNA-testet är att rekommendera.
- Det blir rätt absurt med den här typen av detektivarbete i en relation, det visar att kärleksförhållandet kollapsar. Visst kan det finnas situationer där man bara känner att man måste ha klarhet, men de som anlitar en privatdetektiv eller ett företag som ska testa DNA på partners kläder verkar sjukligt besatta, säger hon.