Håll koll på dina fötter.
1 av 2: Håll koll på dina fötter. Foto: Robert Byron
Hypotyeros är exempelvis den vanligaste orsaken till obotligt kalla fötter
2 av 2: Hypotyeros är exempelvis den vanligaste orsaken till obotligt kalla fötter Foto: Dmitri Maruta / Dmitri Maruta

Dina fotproblem kan vara allvarlig sjukdom

Domningar, stickningar eller känselbortfall i fötterna? Klåda? Det kan vara tecken på att något inte står rätt till

Tyvärr ber din läkare sällan dig att ta av dig strumporna.

 Förändringar på dina fötter, vare sig det handlar om huden, naglarna eller hur de känns, kan vara tecken på allvarligare problem, som kan rädda ditt liv – ifall det upptäcks i tid. Känner du igen något av dessa symptom kan det vara bra att uppsöka en läkare.

Hårlösa fötter och tår

Det kanske inte är vad som står på gemene mans önskelista, men hår på tårna är en bra att ha. Plötslig hårbortfall kan vara ett tecken på att dina fötter inte har ett tillräckligt blodflöde för att upprätthålla hårväxt. Be din läkare för att kontrollera om du har puls i fötterna, vilket visar om ditt hjärta kan pumpa tillräckligt med blod till fötterna.

LÄS OCKSÅ: Så får du smärtfria och fina fötter

Frekvent fotkramp

Fotkramp som kommer lite då och då är ungefär så vanligt som ett fotproblem kan bli. Vad många inte vet är att det kan handla om så allvarliga saker som problem med cirkulationen eller nervproblem – eller bara näringsbrist. Om du tränar, se till att dricka mycket vatten, eftersom uttorkning ofta leder till muskelkramp.

LÄS OCKSÅ: Experten: 7 vanliga tecken på blodpropp

Sår som inte läker

Envisa sår kan vara ett tecken på att du har diabetes. Dåliga glukosnivåer i blodet kan leda till nervskador ända ner i fötterna, vilket betyder att du kan få sår utan att märka av det. Ett sår som vägrar läka kan också vara ett tecken på att man har hudcancer. Hudcancer kan uppkomma var som helst på kroppen, även mellan dina tår.

LÄS OCKSÅ: Fotproblem - här är de 11 vanligaste plågorna

Ständigt kalla fötter

Hypotyeros är den vanligaste orsaken till obotligt kalla fötter. Är du över 40 år gammal kan det betyda att du har en trög sköldkörtel utan att du vet om det. Det kalla fötterna är emellertid det minsta problemet man har ifall man lider av hypotyreos, som också kan orsaka håravfall, trötthet, oförklarlig trötthet och depression.

LÄS OCKSÅ: Vanliga tecken på att du kan ha problem med sköldkörteln

Plötsligt förstorad stortå

Orsakerna till om din stortå plötsligt blir röd, varm, svullen och gör ont kan vara att du lider av gikt, inflammatorisk artrit eller en infektion.

LÄS OCKSÅ: Hur blir jag av med nagelsvampen?

Domningar

Domningar i båda fötterna kallas perifer neuropati, och orsakas oftast av diabetes, kronisk alkoholism, eller som en bieffekt av kemoterapi. Om du upplever neurom, eller domningar endast i den ena foten, kan det bero på en klämd nerv i foten, fotled eller i ryggen.

LÄS OCKSÅ: Klåda? Vanliga orsaker till att det kliar

Fjällig, kliande eller flagnande hud

Kan innebära att du lider av en svampinfektion. Även om du aldrig sportat i hela ditt liv, kan du fortfarande gå omkring med fotsvamp. Det är den vanligaste orsaken till klåda och fjällning och kan behandlas med hjälp av salvor och genom att hålla fötterna så svala och torra som möjligt under dagarna. Om du är svampfri, kan du ha att göra med eksem eller psoriasis.

LÄS OCKSÅ: Psoriasis - här är allt du behöver veta

Gula tånaglar

Har du använt nagellack oavbrutet i flera månader i sträck är det inte helt omöjligt att det är gula naglar som tittar fram när du väl tar bort det. Det kan också vara ett ålderstecken. Om det åtföljs av sprödhet eller fjällande hud, är det mest troligt att du har en svampinfektion, till exempel fotsvamp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!