Det började förra sommaren med att Marina Stuberg kände sig yr när hon låg på sidan. Hon kunde vakna av att hela rummet snurrade. Yrseln kom stötvis, speciellt när hon låg ner eller när hon rörde hastigt på huvudet.
- Först blev jag orolig för att det var något riktigt allvarligt, något i hjärnan. Men efter att jag googlat på symptomen förstod jag att det kunde vara kristallsjukan, säger Marina Stuberg.
Och mycket riktigt, efter ett besök hos en läkare fick hon diagnosen.
Marina Stuberg fick ett övningsprogram där hon skulle slänga sig fram och tillbaka på sängen så kristallerna i örat skulle falla på plats. Det fungerade inte, utan gjorde henne bara ännu mer yr.
"Mirakulös behandling"
Problemet är nämligen att det finns upp till sex olika varianter av kristallsjukan, och alla måste behandlas på olika sätt.
Olika typer av repositionsbehandling, där läkaren med några vridningar av patientens huvud flyttar kristallerna till rätt plats, botar de allra flesta.
- Det upplevs som en mirakulös behandling, 90 procent av fallen blir bra direkt, säger Tatjana Tomanovic, specialistläkare på Yrsel- och balansmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.
Gick över av sig själv
En öronläkare kan hjälpa till att identifiera vilka båggångar i örat som är drabbade.
- Beroende på var kristallerna ligger ska man böja och vinkla huvudet olika, säger Tatjana Tomanovic.
För Marina Stuberg höll yrselanfallen i sig under två månader. Hon besökte ännu en läkare men fick bara åksjuktabletter för att kunna sova. Men med tiden avtog anfallen av sig själv.
- Om det kommer tillbaka tänker jag hitta en läkare som kan ge mig rätt behandling, säger hon.