Fotografen Marina Stugård drabbades av kristallsjuka efter en tids öronvärk och detta i samband med en flygning så utlöstes sjukdomen.
Fotografen Marina Stugård drabbades av kristallsjuka efter en tids öronvärk och detta i samband med en flygning så utlöstes sjukdomen. Foto: Gunno Rask

Din yrsel kan vara "Kristallsjukan"

Kristallsjukan är en av de vanligaste orsakerna till akuta yrselanfall.

Marina Stuberg, 30, från Östersund är en av de drabbade.

- Det kändes som att jag föll ner för en bergsvägg, säger hon.

Men ny forskning visar att det finns flera olika typer av kristallsjuka - och alltså olika sätt att bli hjälpt.

Michaela Möller

Det började förra sommaren med att Marina Stuberg kände sig yr när hon låg på sidan. Hon kunde vakna av att hela rummet snurrade. Yrseln kom stötvis, speciellt när hon låg ner eller när hon rörde hastigt på huvudet.

- Först blev jag orolig för att det var något riktigt allvarligt, något i hjärnan. Men efter att jag googlat på symptomen förstod jag att det kunde vara kristallsjukan, säger Marina Stuberg.

Och mycket riktigt, efter ett besök hos en läkare fick hon diagnosen.

Marina Stuberg fick ett övningsprogram där hon skulle slänga sig fram och tillbaka på sängen så kristallerna i örat skulle falla på plats. Det fungerade inte, utan gjorde henne bara ännu mer yr.

"Mirakulös behandling"

Problemet är nämligen att det finns upp till sex olika varianter av kristallsjukan, och alla måste behandlas på olika sätt.

Olika typer av repositions­behandling, där läkaren med några vridningar av patientens huvud flyttar kristallerna till rätt plats, botar de allra flesta.

- Det upplevs som en mirakulös behandling, 90 procent av fallen blir bra direkt, säger Tatjana Tomanovic, specialist­läkare på Yrsel- och balansmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Gick över av sig själv

En öronläkare kan hjälpa till att identifiera vilka båggångar i örat som är drabbade.

- Beroende på var kristallerna ligger ska man böja och vinkla huvudet olika, säger Tatjana Tomanovic.

För Marina Stuberg höll yrselanfallen i sig under två månader. Hon besökte ännu en läkare men fick bara åksjuktabletter för att kunna sova. Men med tiden avtog anfallen av sig själv.

- Om det kommer tillbaka tänker jag hitta en läkare som kan ge mig rätt behandling, säger hon.

Kristallsjukan – 4 frågor till specialisten:

Kristallsjukan, eller godartad lägesyrsel, beror på att otolit-stenar, kristaller, har lossnat från sin plats i örats balansorgan, och hamnat i en av balansorganets båggångar.

Kristallernas funktion i balansorganet är att hjälpa till att känna igen lägesändringar av huvudet.

När kristallerna lossar och hamnar i en båggång, framkallas yrsel.

Varför drabbas man?

Vanligen kan läkarna inte finna någon förklaring till varför en patient får kristallsjukan. Tillståndet drabbar oftare kvinnor än män, och är vanligast bland personer över 65 år. ­Kristallsjukan kan komma efter en skallskada och efter virus på balansnerven, man har även funnit kopplingar till migrän. Ungefär fem procent av de insjuknade får en period av ­godartad lägesyrsel varje år.

Vilka är symptomen? 

Korta och dramatiska yrselattacker i samband med huvudrörelser. En diffus ­ostadighetskänsla, ungefär som åk­sjuka, och obehag i samband med huvudrörelser.

Kan man göra något själv? 

Genom att undvika alla former av huvudrörelser i sidled, framåt och bakåt kan man lindra attackerna. I vissa fall kan det räcka med att sova.

Går det att bota? 

Ja, om det inte går över av sig själv hjälper oftast repositionsbehandling, där läkaren med några vridningar av patientens huvud flyttar kristallerna ur ­båggången till hinnsäcken där de senare löses upp.

Källa: Tatjana Tomanovic, specialistläkare på Yrsel- och balansmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset.