Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 apr 2006 08:19

Uppdaterad 15 apr 2006 00:10

Din trötthet kan bero på njursvikt

Undersköterskan Jeanette Björn lider av en kronisk njursjukdom: Jag blir trött och jag måste gå till läkare ofta. Men jag försöker ändå arbeta och leva så normalt jag kan.

Undersköterskan Jeanette Björn lider av en kronisk njursjukdom: Jag blir trött och jag måste gå till läkare ofta. Men jag försöker ändå arbeta och leva så normalt jag kan.

900 000 svenskar är drabbade av njursjukdom - de flesta utan att veta om det.
Men ett enkelt och billigt test avslöjar sviktande njurar.
- Fler borde undersöka sig, för det går att behandla, säger njursjuka Jeanette Björn, 38.

Björn Wikström.

När Jeanette Björn i Borås väntade sitt tredje barn Lucas fick hon lämna urinprov på mödravårdscentralen. Då upptäcktes att hennes njurar inte fungerade som de skulle - de läckte ut äggvita i urinen. Senare konstaterades att Jeanette har en kronisk njurinflammation. - Jag vet inte hur länge jag haft sjukdomen, jag hade ju inte gått till doktorn på länge, berättar hon.

Kan behöva dialys

Jeanettes njurskada sliter på kroppen. Hon har drabbats av gikt, har fått nedsatt hörsel och har grå starr på båda ögonen. Dessutom riskerar hon att behöva dialys eller njurtransplantation i framtiden. - Man blir trött och känner sig gammal i förtid, säger Jeanette. Jeanette Björn är långt ifrån ensam. Allt fler svenskar drabbas av njursjukdom. I början ger försämrade njurar inga symtom. När sjukdomen väl upptäcks kan den vara så långt gången att personen behöver dialys eller nya njurar. Oftast räcker det med att en läkare gör ett enkelt urinprov för att sjukdomen ska upptäckas. - Fler borde testas, i synnerhet riskgrupper som personer med diabetes, högt blodtryck och njur- eller hjärtsjukdom i släkten, tycker Björn Wikström, läkare och ordförande för svensk njurmedicinsk förening.

Blodkärlen skadas

Sviktande njurar kan ge en rad komplikationer och följdsjukdomar som blodbrist och högt blodtryck. Eftersom njurarna inte renar kroppen ordentligt skadas kroppens blodkärl snabbt. Personer med njursvikt har tiofaldigad risk att dö i förtid av hjärt- och kärlsjukdomar. Men om sjukdomen upptäcks i tid finns det effektiva läkemedel. -Vi kan göra väldigt mycket och då kanske man aldrig behöver dialys. Det är självklart en stor vinst för patienten, men också för samhället, säger Björn Wikström.