Din svullna mage kan vara en dold sjukdom
En svullen mage drabbar de flesta någon gång. Oftast är orsakerna ofarliga – som gaser, förstoppning eller premenstruellt syndrom.
Men nya och oförklarliga symtom – som att man plötsligt får en uppsvälld mage och avföringsproblem – ska alltid tas på allvar. Det kan bero på allvarliga sjukdomar, som cancer.
Det poängterar Stefan Branth som är överläkare i Uppsala och specialist på internmedicin.
– Besvär av svullen mage är sällan så akuta att man behöver söka vård samma dag. Men man ska heller inte gå och dras med det i flera veckor och månader.
Om man inte kan komma på någon rimlig förklaring till sina besvär bör man alltid söka hjälp hos läkare, tycker Stefan Branth.
– Oftast finns det en enkel förklaring. Men det finns också allvarligare sjukdomar som kan ligga bakom svullen mage. Om man då söker vård ganska snabbt så har man en bra chans att få behandling och bli helt bra.
LÄS OCKSÅ: Ont i höger sida av magen? 6 möjliga skäl
Kan vara symtom på cancer
Man ska också vara uppmärksam på om man får fler symtom utöver svullen mage. Många sjukdomar ger flera samtidiga symtom. Några varningssignaler är oförklarlig trötthet, blod i avföringen eller kraftig smärta.
– Tumörsjukdomar i buken, där tjocktarmscancer är vanligast, kan också ge svullen mage som symtom. Man kan också få symtom som diarré, gaser, förstoppning, buksmärta och förändrade toavanor. Därför är det faktiskt bra att hålla koll på sin mage och gå till läkaren om man får oroande symtom som håller i sig, säger Stefan Branth.
LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår
Svullen mage är oftast ofarligt
Vanligast är förstås att svullen mage har helt ofarliga orsaker. Att man faktiskt överätit en period är en sådan. Extra mycket tarminnehåll och fett kring magen kan göra att man ökar en eller ett par centimeter i midjan på bara en vecka.
– Förvånande många som går upp i vikt lägger faktiskt inte märke till att de äter mer. Man stoppar saken i munnen utan att tänka på det, säger Stefan Branth.
Att föra matdagbok kan vara ett sätt att ta reda på om man får i sig mer kalorier än man gör av med. Det finns många smarta hjälpmedel för att registrera sin kost, både webbsajter och appar.
LÄS OCKSÅ: Ont i magen? Det här kan du göra
Ändrad kost kan få bort gaser
Gaser är annars en vanlig förklaring. Många har också besvär med förstoppning. Trög mage och förstoppning kommer ofta då man ändrar sina kostvanor, exempelvis i samband med semestern, eller för att man rört på sig mindre. I regel kan förstoppning åtgärdas enkelt, med ändrade matvanor och eventuellt laxermedel. Om man inte får ordning på magen på egen hand efter en månad bör man söka läkarhjälp, tycker Stefan Branth.
– Man ska också vara vaksam om man inte känner igen besvären, om man inte haft förstoppning tidigare och plötsligt får det utan att man förstår varför.
För kvinnor är det också viktigt att gå till gynekolog för kontroll om besvären verkar komma från underlivet.
LÄS OCKSÅ: Mage: 9 vanliga problem och lösningar
13 ORSAKER TILL UPPSVÄLLD MAGE
1. IBS
Känslig tarm eller IBS, irritable bowel syndrome, kan ge symtom som buksmärta, diarré, gaser och förstoppning. Det är besvär alla har någon gång, men vid IBS kommer besvären ofta och pågår under flera månader. Symtomen varierar i intensitet. IBS debuterar oftast före 40-årsåldern. Det är i huvudsak kvinnor som får diagnosen, men även män kan drabbas.
LÄS MER: 5 symtom på IBS – Så lindrar du din IBS-mage
2. Gaser
Besvär av gaser kan bero på att man ätit gasbildande mat som vitkål, brysselkål, blomkål, ärtor, vetekli och bönor. En annan vanlig orsak till gaser är att man sväljer luft. När man är stressad sväljer man mer luft, vilket kan gasig "stressmage".
3. Infektioner
Infektioner av bakterier, virus eller parasiter kan ge svullen buk. Ibland tillsammans med diarré, kräkningar och illamående, ibland med svullen mage som enda symtom. Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på om du varit ute och rest.
4. Hypotyreos
Brist på sköldkörtelhormon, hypotyreos, gör att kroppens ämnesomsättning blir låg. Det är en sjukdom som ofta drabbar medelålders och äldre kvinnor. Kan bland annat ge svullen mage, förstoppning och långsam viktuppgång. Trötthet och nedsatt ork är vanliga symtom. Upptäcks med ett enkelt blodprov.
LÄS MER: Vanliga tecken på att du kan ha problem med sköldkörteln
5. PMS
De flesta kvinnor får någon form av symtom före och i samband med menstruationen. Vanligt är att man samlar på sig vätska, särskilt i buken. Det kan ge svullen mage och tillfällig viktuppgång. Förstoppning förekommer också. Symtomen kan variera under livet.
LÄS MER: Allt om mensvärk och pms
6. PCOS
Vätskefyllda blåsor i äggstockarna kan ge svullen buk och smärtor. Det kallas polycystiska ovarier, PCO, och är ganska vanligt. Om kvinnan samtidigt har en hormonrubbning kallas det polycystiskt ovarialsyndrom, PCOS. Det är den vanligaste hormonrubbningen hos kvinnor i fertil ålder. PCOS kan göra att man går upp mycket i vikt eller har svårt att bli gravid. En gynekolog kan ställa diagnosen med hjälp av ultraljud. Symtomen kan behandlas, exempelvis med p-piller.
LÄS MER: PCOS: 6 varningstecken du aldrig ska ignorera
7. Endometrios
Innebär att livmoderslemhinna finns på andra ställen än i livmodern, oftast på äggstockarna eller i bukhinnan. När blodet inte har någonstans att ta vägen, i stället för att följa med menstruationsblodet ut, kan man få ont. Ungefär var tionde kvinna i barnafödande ålder har endometrios som ger besvär. Kan göra det svårt att bli gravid.
LÄS MER: Vanliga tecken på att du lider av endometrios
8. Läkemedel
Väldigt många mediciner har oönskade effekter på mage och tarm som biverkan. Värkmediciner och antibiotika är ett par vanliga magbovar. Om man får magbesvär är det därför bra att se över vilka läkemedel man tar. De vanliga magmedicinerna mot sur mage, magkatarr, som omeprazol med flera ger inte så sällan diarré och gaser vilket få känner till. Prata alltid med din läkare om du misstänker att besvären kan bero på dina mediciner. Sluta inte att ta viktiga mediciner på egen hand.
9. Magkatarr
Ett samlingsnamn för många olika magbesvär som ger smärtor eller värk i övre delen av magen, fyllnadskänsla och tidig mättnadskänsla. Ofta tillsammans med uppstötningar, rapningar och illamående. Bakomliggande sjukdomar kan vara magsår eller matstrupsinflammation, men ofta hittar man ingen fysisk orsak. Receptfria medel som minskar magsyran hjälper ofta.
10. Mjölkmage
Laktosintolerans innebär ofta att man får gaser, diarré, magknip och uppsvälld mage. Det innebär att man har svårt att ta upp mjölksocker, laktos, från maten. Det beror på att man har lägre nivåer av enzymet laktas. Det är vanligt att man drabbas i vuxen ålder, intoleransen ökar med stigande ålder. Ofta kan det räcka med att minska laktosintaget för att bli besvärsfri.
11. Cancer
Blödning från tarmen, ändrade avföringsvanor, magont och förstoppning är vanliga symtom. Om man får förändrade avföringsvanor som håller i sig mer än två till tre veckor bör man kontakta sin vårdcentral för en läkarundersökning. Man brukar också få lämna blodprov och ett avföringsprov för att se om man har blod i avföringen. Vissa landsting har infört screening för tarmcancer, då får alla äldre mellan 60 och 74 år lämna avföringsprov.
12. Celiaki
Glutenintolerans, eller celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Då skadar gluten tarmluddet i tarmens slemhinna. Trötthet, diarré, gaser och buller i magen samt viktnedgång är några vanliga symtom. Besvären brukar gå över om man övergår till en glutenfri kost.
13. Myom
Myom är godartade tumörer, knutor av muskelceller och bindväv, som kan uppstå i livmoderns muskelvävnad. Myom är relativt vanligt bland kvinnor i fertil ålder. Det kan ge svullen mage, smärtor och kraftiga menstruationer. Kan behandlas med hormoner, i svåra fall kan de tas bort med kirurgi.