Din mobil är tio gånger lortigare än en toasits

Under influensatider är alla på sin vakt. Det är lätt att glömma att mobiltelefonen är full av bakterier

Chefläkaren på amerikanska elektronikjätten AT&T, Geeta Nayyar, varnar för att smartphones är värst eftersom man rör vid skärmen och ofta har den nära ansiktet.

Influensasäsongen är på ingång och de flesta vidtar alla försiktighetsåtgärder de kan komma på, vaccin, säkerhetsavstånd till sjuka personer, handtvätt och handsprit. Men något de flesta glömmer bort är att tvätta av sina mobil.

Den är enligt flera undersökningar den värsta smitthärden som folk bär med sig.

Sprider influensavirus

Dallas-baserade elektronikjätten AT&T:s chefläkare, Geeta Nayyar, säger att mobiltelefoner kan sprida influensavirus och flera andra sjukdomar eftersom att de ofta kommer i närkontakt med ansiktet.

Största problemet är touch-skärmarna, våra händer rör vid handtag och man skakar hand med folk utan att egentligen tänka på att man drar med sig en stor mängd bakterier när man sedan leker med sin telefon.

- Om en person har influensavirus på sina händer kommer 40 procent av alla på kontoret att ha det inom fyra timmar, varnar Nayyar.

Svensk läkare håller inte med

Anders Tegnell, infektionsläkare och avdelningschef på folkhälsomyndigheten, håller med om att telefonen behöver rengöras regelbundet, även om han vill tona ned risken för att just influensaviruset smittar vidare via mobiltelefoner.

- Allmänt så är det så här att influensan är något som sprids via människans luftvägar, dels genom hosta och att man andas in det. Den större delen av smittan sker via händerna. Att man tagit i någon som har smittan och sedan petar sig i ögonen eller i ansiktet, säger Anders Tegnell.

Långsökt att mobilen smittar

Enligt Anders Tegnell är det långsökt att man kan smittas via mobilen eftersom den är högst personlig och man sällan delar den med någon annan.

Professor Chuck Gerba, professor i mikrobiologi på universitetet i Arizona säger till ABC News:

- Mobiltelefonen är tio gånger skitigare än toasitsen.

Företaget råder sina kunder att desinfektera sina telefoner regelbundet och att använda hands-free. Man ska även undvika att ta med telefonen till toaletten.

- Vi hoppas att vi inte behöver förklara varför säger, Geeta Nayyar.