Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vi känner igen våra vänner på lukten – och tycker att de luktar gott. Främlingars kroppslukt, däremot, tycker vi inte om, avslöjar en ny studie.Vi känner igen våra vänner på lukten – och tycker att de luktar gott. Främlingars kroppslukt, däremot, tycker vi inte om, avslöjar en ny studie.Vi känner igen våra vänner på lukten – och tycker att de luktar gott. Främlingars kroppslukt, däremot, tycker vi inte om, avslöjar en ny studie.
Vi känner igen våra vänner på lukten – och tycker att de luktar gott. Främlingars kroppslukt, däremot, tycker vi inte om, avslöjar en ny studie. Foto: Jönsson Magnus

Din kroppslukt avslöjar vem du är

Vän, käresta, släkting eller främling. 

Kroppslukten avslöjar vem du är. 

Vi människor är experter på att känna igen varandra på lukten, avslöjar en ny svensk studie. 

- Man kan inte lura näsan, säger luktforskaren Johan Lundström.

FAKTA

Kroppslukter går delvis i arv
* Varje människas kroppslukt är helt unik. Hur vi luktar går delvis i arv.
* Parfymer, schampon och annan kosmetika påverkar förstås vår kroppslukt. Men även kost- och dryckesvanor har betydelse. En tidigare studie har visat att kvinnor föredrar kroppsdoften från män som inte äter kött.
* Studier visar också att kvinnor väljer partner utifrån kroppsdoften. Män som är genetiskt olika dem själva tycker de luktar bättre.

Vårt luktsinne spelar större roll i vårt vardagliga liv än vad vi tror. En ny studie, ledd av den ledande doftforskaren Johan Lundström, visar att vi är experter på att känna igen varandra på doften.

 I studien ingick femton kvinnor med normalt luktsinne. Kvinnorna och av dem utvalda goda vänner fick sova i en tajt 

 t-shirt med bomullsstycken isydda i armhålorna sju nätter i rad. Kvinnorna fick sedan lukta på tygstyckena utan att veta om de kom ifrån dem själva, en vän eller en total främling.

Främlingar luktar skarpt

 

 Studien visar att kvinnorna identifierade lukten rätt mer än åtta gånger av nio. 

 Det gissade rätt mycket oftare än vad de själva trodde att de skulle göra. Kvinnorna tyckte också bättre om kroppslukten från sina vänner och sig själva. Lukten av främlingar uppfattade de som både skarpare och obehagligare. Undersökning med PET-kamera avslöjade att lukten av en främling triggar hjärnans rädslocentrum.

 Lukta sig till vem som är vän

 – Kroppslukten spelar större roll i vår vardag än vad vi tror. Eftersom den här förmågan bestått har det förmodligen varit viktig för vår överlevnad att kunna lukta sig till vem som är vän och vem som är främling, säger Johan Lundström.