Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 2 feb 2014 10:00

Dietisten: 7 steg - så lyckas du med 5:2

Träffa 5:2- ­experten. Dietisten Jeanette ­Steijer på Dietistcentrum i Stockholm är Expressens 5:2-expert.

Träffa 5:2- ­experten. Dietisten Jeanette ­Steijer på Dietistcentrum i Stockholm är Expressens 5:2-expert.

Foto: Jörgen Hildebrandt

Du har väl inte missat att ladda ner Expressens 5:2-app?

1 Planering är A och O

Tänk igenom innan du startar med 5:2 vad du vill få ut av metoden. Sätt mål och delmål, som till exempel: Jag ska ge 5:2 en månad - sedan utvärderar jag. Planera dagen innan vad du ska äta de dagar då du halvfastar. Handla gärna i förväg. Det kan vara skönt att slippa fatta matbeslut de dagar när man ska äta lite.

2 vad passar just dig?

Prova dig fram tills du hittar ett sätt att lägga upp fastedagarna som passar dig. Vissa är frukostmänniskor och behöver ett litet mål på morgonen. Andra har inga problem att hoppa över frukosten; då kanske man ska fasta fram till lunch.

3 Ge inte upp för snabbt

Om du "trillar dit" och äter mer än du planerat på fastedagen - se inte det som ett misslyckande. Fortsätt att fasta, ge inte upp. Dina 500/600 kcal är inte huggna i sten - syftet är att minska kalorimängden, och det gör du även om du äter till exempel 800 kcal.

4 Lär känna hungern

Låt hungern komma och gå.

Se 5:2 som ett sätt att utforska hur hunger känns. De flesta som provar 5:2 berättar att fastedagarna blir enklare för varje vecka. Kroppen ställer in sig på den minskade mängden mat. Glöm inte att dricka mycket vatten.

5 Välj rätt mat

Välj mättande, näringsrik mat när du halvfastar: Magert protein, grönsaker, baljväxter och fullkorn. En fin sak med 5:2 är att lusten efter nyttig mat brukar öka och sprida sig över hela veckan. Bejaka detta och se 5:2 som en väg mot sundare matvanor alla dagar.

6 Fortsätt hålla koll

Med 5:2 lär vi oss hur många kalorier olika livsmedel och maträtter innehåller. Den medvetenheten kan vara bra att ha med sig hela veckan - att ha lite koll - även om man inte räknar kalorierna exakt.

7 Testa nya ­rätter

Dagen efter en fastedag smakar maten extra gott. Passa på att prova nya nyttiga rätter och grönsaker. Ät långsamt och njut av maten. Det tar 20 minuter innan måltiden "sätter sig" och vi känner hur mätt maten gjort oss.

 

Ladda ner appen här!