Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Om du tar insulin eller SU-preparat och börjar äta LCHF-kost är det viktigt att du håller koll på blodsockret så att det inte blir för lågt.Om du tar insulin eller SU-preparat och börjar äta LCHF-kost är det viktigt att du håller koll på blodsockret så att det inte blir för lågt.Om du tar insulin eller SU-preparat och börjar äta LCHF-kost är det viktigt att du håller koll på blodsockret så att det inte blir för lågt.
Om du tar insulin eller SU-preparat och börjar äta LCHF-kost är det viktigt att du håller koll på blodsockret så att det inte blir för lågt. Foto: Shutterstock

"Diabetiker kan bli friska med LCHF-kost"

Bli kvitt din diabetes med hjälp av LCHF. Diabetiker som äter  lågkolhydratkost kan ofta dra ner rejält på sina mediciner, och en del  kan skippa dem helt. Som bonus kan du dessutom gå ner i vikt.

"Det är så enkelt och logiskt som det kan bli. Kolhydrater bryts ner till enkla sockerarter redan i magen och tas sedan upp av blodet. Det höjer blodsockret, just det som är problemet vid typ 2-diabetes, säger läkaren och LCHF-experten Andreas Eenfeldt.
Om du som är diabetiker i stället undviker kolhydrater från mjölprodukter som pasta och bröd, ris, potatis, frukt samt kakor och godis så hålls blodsockret på en lägre nivå. Då behöver du inte heller lika mycket mediciner eller insulinsprutor. En del kan till och med sluta helt med sina mediciner.
- Om du är insulinbehandlad kan behovet minska dramatiskt. Det kan handla om att ditt behov sänks med en tredjedel eller till hälften direkt. Därför är det viktigt att du testar blodsockernivån och anpassar insulinet efter den.

Många går ner i vikt

Ta gärna hjälp av en sjuksköterska eller läkare om du har den möjligheten. Eller dra ner på kolhydraterna långsamt och gradvis om du vill känna dig säkrare.
Är du dessutom överviktig kan du göra fler hälsovinster, för många som börjar med LCHF går också ner i vikt. Sänkt blodtryck och en bättre fördelning av kolesterolet, med mer av det goda, är andra positiva effekter.
Även typ 1-diabetiker kan äta LCHF, de kan inte sluta med insulin men de kan minska sitt behov.
- Det är mer kontroversiellt eftersom den traditionella synen är att de ska äta som alla andra och kompensera med insulin. I praktiken kan det vara svårt och det kan göra att blodsockret svänger kraftigt. Med LCHF blir det mindre svängningar och enklare att hålla koll på blodsockret.

Flera studier på området

När det gäller typ 2-diabetes och lågkolhydratkost har det gjorts flera studier av hög klass. Studierna, som varade i några månader, visade att lågkolhydratkost hade bättre effekt för diabetiker, jämfört med flera andra dieter.
Läkaren Andreas Eenfeldt är inte förvånad.
- Jag har hand om diabetiker när jag jobbar som läkare, alla har fått bättre blodsocker med LCHF. Det funkar för alla som kan tänka sig att äta strikt lågkolhydratkost.