Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Diabetesmedicin stoppas nu i hela EU

Diabetesmedicinen rosiglitazon stoppas nu i hela EU. 

Orsaken är att medicinen ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt, stroke, hjärtsvikt och en för tidig död. 

- Det är bra att medlet stoppas. Det finns andra bättre mediciner, säger hjärtprofessor Mikael Dellborg.

FAKTA

Beställ läkartid


De som använder någon av dessa diabetesmediciner rekommenderas att kontakta sin läkare för tidsbeställning.
Tillsammans med läkaren kan du diskutera byte till ett annat läkemedel.
Man ska inte sluta ta medicinen utan att först diskuterat med sin läkare.

Källa: Läkemedelsverket

En rad populära diabetesmediciner som innehåller substansen rosiglitazon dras nu in från den europeiska marknaden. Orsaken är att medicinen, som i Sverige säljs under namnen som Avandia och Avandamet, ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och dödsfall. 

Finns alternativa mediciner

 Under de senaste åren har en rad studier visat på riskerna med läkemedlet, därför har europeiska läkemedelsmyndigheten Ema bestämt att läkemedlet ska dras in, åtminstone tillfälligt. Försäljningen ska upphöra de närmaste månaderna. Mikael Dellborg, hjärtprofessor vid Östra sjukhuset i Göteborg, välkomnar beslutet.

 – Även om det ännu inte är till 100 procent bevisat att det finns en överrisk är det ett helt riktigt säkerhetstänkande att stoppa läkemedlet. Det finns ingen anledning att använda det, det finns alternativa mediciner som inte ger någon ökad risk för farlig hjärt- och kärlsjukdom.

13 000 stämningar

 Läkemedelsbolaget GlaxoSmithCline som tagit fram medlet har fått tuff kritik, bland annat för att ha försökt tysta ned kritiska forskare som slagit larm om riskerna med diabetesmedicinen. Företaget har fått över 13 000 stämningar om läkemedlet.

 – Läkemedelsföretaget har inte skött det här på ett snyggt sätt och det kommer säkert att komma stämningar också från Sverige, säger Mikael Dellborg. 

 De som använder någon av dessa diabetesmediciner rekommenderas att kontakta sin läkare för att byta till ett annat läkemedel. Man ska inte sluta ta medicinen utan att först diskuterat med sin läkare.