Smulan är en hejare på att hämta tidningen.
Smulan är en hejare på att hämta tidningen. Foto: ENDERMARK MATS

Diabeteshunden Smulan ger matte godis

Diabeteshunden Smulan märker när matte Inger Klings blodsocker sjunker - och hämtar en påse geléhallon.

- Jag är så glad att det inte är klokt. Och så är det bara en hund, säger Inger.

Per Magnusson

Inger Kling, 46, i Kristinehamn har haft diabetes i 23 år. När hon skaffade bordercollien Smulan för tre år sedan var det för att komma ut och motionera oftare. Men en natt hände något märkligt. Smulan väckte matte mitt i natten. - Hon satt där och bara tittade på mig, säger Inger Kling.

Lågt blodsocker

 Senare upptäckte hon att blodsockret hade sjunkit. Scenariot upprepades och Inger såg mönstret. Smulan känner av när Ingers blodsocker sjunker innan hon själv gör det. - Blir jag låg en förmiddag så är hela dagen förstörd, säger Inger. Men nu hinner det inte gå så långt. Jag äter en skorpa så är jag tillbaka i livet. Det är precis helt otroligt. Dessutom har hon lärt sin trogna vän att inte bara sitta och glo, utan göra slag i saken. Varje gång blodsockret sjunker hämtar Smulan en läderpåse med geléhallon. Och det blir mer avancerat än så. - För henne är det viktigt att jag mår bra. Hon har full koll på mig. När jag blir halvlåg halvvarnar hon och kommer i halvfart. Är det riktigt illa kommer hon i ilfart och slänger påsen i knät, säger Inger. I helgen väntar ett stort examensprov i Malmö när hon testas i flera olika störande miljöer. Klarar hon det blir Smulan diplomerad diabeteshund.

FAKTA

Så funkar diabeteshundar
Man vet inte riktigt varför vissa hundar känner av lågt blodsocker, men man tror att de med sitt otroliga luktsinne känner av förändringar i kroppslukten.
Det finns inte många diabetes-hundar i Sverige, men de flesta kan tränas upp.
Det är individen snarare än rasen som avgör om en hund kan tränas upp eller inte.

Källa: Svenska service- och signalhundsförbundet