Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Diabetes och diabetes 1 och 2

Att få diabetes betyder att kroppen inte tillverkar eget insulin.

Att få diabetes betyder att kroppen inte tillverka tillräckligt med insulin. Insulin är ett hormon som reglerar sockret i blodet. Därför kan diabetiker få för mycket socker i blodet, vilket kan ge skador på exempelvis ögon och njurar.
Det är viktigt att ha kontroll över blodsockret. Diabetiker mäter blodsockret själva ofta genom ett stick i fingertoppen. Då bildas en bloddroppe. Man suger upp blodet med en mätsticka och då går det att avläsa blodsockervärdet.
Den vanligaste formen är typ 2-diabetes. Då producerar kroppen för lite hormon och sjukdom kan komma senare i livet. Därför kallas den också för åldersdiabetes. Övervikt och högt blodtryck ökar risken för diabetes typ 2.
Typ 1-diabetes däremot debuterar ofta i unga åldrar, kallas därför också för barndiabetes. Då producerar kroppen inget hormon alls. Behandling med sprutor eller insulinpump måste ske varje dag. Sjukdomen är kronisk och har viss ärftlighet.
Vanliga tecken på diabetes är att man behöver kissa ofta och är törstig. Trötthet, ont i magen och illamående är också vanliga sytom. Att snabbt gå ner i vikt, få synrubbningar och acetonlukt ur munnen är andra tecken på diabetes.