Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Symtomfri. Eva Renner drabbades av hypotyreos men fick vänta flera år innan hon fick den nya medicinen som passade henne.
Symtomfri. Eva Renner drabbades av hypotyreos men fick vänta flera år innan hon fick den nya medicinen som passade henne.
Symtomfri. Eva Renner drabbades av hypotyreos men fick vänta flera år innan hon fick den nya medicinen som passade henne.
Symtomfri. Eva Renner drabbades av hypotyreos men fick vänta flera år innan hon fick den nya medicinen som passade henne. Foto: KRISTER LARSSON

"Det var som att få livet tillbaka"

Evas sköldkörtelrubbning blev mycket bättre med ny medicin. 

Två timmar efter att Eva Renner börjat äta torkad svinsköldkörtel slutade hon att frysa! I dag är hon symtomfri från sin hypotyreos.

Josefin Ekman

Hösten 2001 sjukskrevs Eva Renner, 46 år, för utbrändhet. Ett halvår senare konstaterade läkaren att hon led av hypotyreos, och skrev ut den syntetiska hormonmedicinen Levaxin.

 –  Då hade jag haft panik-ångest, hjärtklappning, torr hud och tappat hår under en längre tid. De värsta symtomen som exempelvis panik-ångesten försvann efter ett par månader med Levaxin, men jag blev aldrig helt bra. Jag var fortfarande trögtänkt, långsam och hade svårt att koncentrera mig, säger Eva Renner. 

 Hon fortsatte även att frysa konstant, och hade alltid flera tröjor och tjocka strumpor på sig även inomhus. 

 

 På sommaren blev hon istället överkänslig för värme, och fick panik av att inte kunna reglera sin kroppstemperatur. 

 –  Det kändes som att vara instängd i en bastu. 

Något saknades

 Trots att hennes läkare försäkrade Eva om att Levaxin med enbart T4-hormon var fullt tillräckligt, kände hon själv att något saknades i kroppen. Flera av hennes symtom på hormonrubbningen fanns fortfarande kvar flera år efter att hon börjat medicineras.  

 –  Sköldkörtelhormoner ser till att kroppen kan reglera värme och kyla, men det fungerade inte hos mig. Samtidigt såg mina värden bra ut, vilket var väldigt frustrerande. Jag mådde ju inte alls bra. 

 Under våren 2003 läste hon en artikel om medicinen Armour Thyroid och förstod genast vad det var som fattades i hennes egna tabletter: hormonet T3. 

 

Fick livet tillbaka

 Men det dröjde fyra år innan hon samlat på sig tillräckligt mycket information om medicinen för att be sin läkare att skriva ut tabletterna.

 –  Det var som att få livet tillbaka igen. Tidigare hade jag haft kvar flera av mina symtom fast i mindre skala trots att jag åt medicin. Det kändes väldigt handikappande. Och jag har ändå en lindrigare form av sköldkörtelrubbning jämfört med många andra. Jag vill inte tänka på hur livet skulle vara om jag inte hade börjat med Armour Thyroid. 

 

 I dag är Eva Renner lika pigg och kvicktänkt som innan hon insjuknade. 

 –  Jag är verkligen lycklig över chansen att få äta en medicin som gör att jag kan leva normalt igen, säger Eva Renner.