Foto: Christina Josephsson

"Det känns som en nyttig fest"

Raw food, gröna drinkar, vandring och yoga 

stod på schemat när GI&hälsas ­reporter 

Malin Forsberg åkte på detoxweekend. 

Låt dig inspireras av en grön och skön helg i hälsans tecken - och läs vår detoxguide!

Malin Forsberg

FAKTA

Detoxhelg på Orust


En detoxhelg på Nösunds hälsocenter med vandringar fredag-söndag inklusive helpension, boende på Nösundsgården, detoxbehandlingar och medicinsk yoga kostar 1 995 kronor. Mer info hittar du på deras hemsida.

För­delar med ­detox: Humöret blir jämnare. Huden blir ­mjukare och får mer lyster. Starkare hår och naglar. Magen blir ­friskare. Dämpar inflammationer och minskar smärta och ledvärk. Jämn blod­sockernivå, minskat sötsug.

Tänk på! Det kan vara bra att trappa ned med cigaretter, kaffe och alkohol några dagar innan detoxen. En detox är krävande - satsa på en kur när du har en relativt lugn period framför dig. Är du gravid ska du inte göra en detoxkur. Rådfråga en läkare om du är sjuk.

 

Efter vinkvällar, ute­bliven träning och lite för mycket skräpmat längtar jag oändligt efter att rena kroppen och andas frisk västkustluft. Min enda fasa inför detoxhelgen på Nösunds hälso­center på Orust är att det inte kommer att serveras något kaffe. Jag förbereder kroppen genom att skippa koffeinet redan på fredagsmorgonen. Spännings­­huvud­värken dyker upp som ett brev på posten. När jag vid lunch möter upp mitt resesällskap journalisten Elin ­Aarflot och för­läggaren Ada Wester är jag påtagligt stingslig på grund av koffein­cravings.

 Värken håller i sig under flyg­resan som tar oss till västkusten, men eftersom jag har hört att den avtar så småningom så kämpar jag på och tackar nej till kaffet som flygvärdinnan erbjuder. Först när vi kliver av flyget och doften av nygjord espresso sköljer över mig från kaffebaren kapitulerar jag och beställer en liten sojalatte. Mitt resesällskap gläds åt att jag återgår till mitt normala jag.

Gröna drinkar

 Väl framme i den spatäta gamla kurorten Nösund på Orust checkar vi in på designhotellet Nösundsgården som ligger ett stenkast från havet. På hälsocentret strax intill tar homeopaten Eva Rynmark emot med öppna armar. Vi får genast hoppa i rosa fleecemorgonrockar och serveras gröna drinkar i cocktailglas. Det känns lyxigt och festligt på samma gång.

 Frusna som vi är välkomnar vi nästa programpunkt en timmes infra­bastu, där värmen (runt 60 grader) med hjälp av infrarött ljus tränger djupt ner i huden och sätter i gång blodcirkulationen, ökar energin och skyndar på renings­processen.Foto: Christina Josephsson

Raw food

 På kvällen dukas en fräsch middag bestående av sallad och två matiga soppor upp. Eva Rynmarks koncept är att mixa vegan­kost och raw food - det vill säga mat som inte hettats upp till mer än 42 grader och på så sätt behåller alla viktiga enzymer - med renande drycker och bär rika på antioxidanter. Då skapas bra förutsättningar för en sundare miljö i kroppen, menar hon. Hon blev själv vegan redan som 19-åring och tror att den moderna människan mår bra av rensa kroppen på gifter, åtminstone två gånger per år. h

 - Men det är inte är bara maten som är viktig - tanken är att alla sinnen ska få sitt under en sån här helg, poängterar Eva Rynmark.

 Till maten serverar Eva ett märkligt vatten som luktar ladugård, så kallad kovassle som ska vara bra för matsmältningen. Inte riktigt vad vi är vana vid att skåla i en fredagskväll men efter ett tag har vi vant oss vid den skumma smaken. Som avslutning på dagen frossar vi i fruktsallad med "grädde" gjord på cashewnötter - mums!

Medicinsk yoga

 Frågan är om det är fruktsockerchocken, energikicken eller reningsprocesserna som startats i kroppen som gör att jag inte är det minsta trött när det är dags att sova.

 Morgonen därpå inleds med aloe vera-shots, hälsosmoothies och frukostbuffé i glashuset. Solen skiner och havet ligger spegelblankt. Det där livet på landet-­lugnet kryper sig så sakteliga på.

 En timme senare efter en uppfriskande vandringstur befinner vi oss på Arekullen. När vi blickar ut över havet och den storslagna naturen är ­välmåendet på topp - sånär som på att jag önskar att den där varma veganchokladen vi dricker var kaffe. Den retliga koffeinabstinensen har nämligen kickat in igen.

 Dagen fortsätter med en ljuvlig Asieninspirerad lunch, gröna drinkar och medicinsk yoga. Både jag och Elin är tvungna att avbryta passet för att gå på toaletten. Det är något som händer i kroppen, konstaterar vi alla tre då vi sprungit i skyttel­trafik hela dagen.Foto: Christina Josephsson

Utrensande fotbad

 På eftermiddagen är det dags för infrabehandlingar och utrensande fotbad. Det senare ska hjälpa kroppen att göra sig av med slagg genom fötternas porer samt balanserar cellerna och förbättrar avgiftningsfunktionerna. Efter en stund blir vattnet brunfärgat av koppar, vilket är normalt, men sedan dyker det upp något som liknar fettflagor i vattnet, vilket enligt Eva förmod­ligen är slaggprodukter.

 Jag tänker på den där hamburgaren jag åt dagen före. Ada som också hittar mindre trevliga partiklar i sitt vatten har fått sig en tankeställare.

 - Jag känner mig väldigt inspirerad att äta nyttigare mat och ta hand om min kropp, säger hon och tillägger att hon ska köra en tio­dagars utrensande detoxkur när hon kommer hem.

 Elin, som är småbarnsmamma, är glad över att ha fått varva ner och blivit ompysslad.

 - Det här är ett skönt sätt att umgås med sina vänner, det känns lite som en fest fast utan alkohol - en nyttig fest, haha.

 Vi avslutar festligheterna med teparty i glashuset och underbart smaskig vegantårta. Och det är då jag märker att den där irriterande huvudvärken äntligen har försvunnit. Och morgonen därpå är jag inte ens sugen på kaffe. Jag har vunnit över koffeinberoendet - hurra! n