1 av 2: Hälsoliv har samlat 5 råd om hur du hjälper en kompis som inte mår bra.
2 av 2 Foto: Shutterstock

Det här utmärker de olika livskriserna

Många går igenom flera livskriser under en livstid. Här går vi igenom några av de vanligaste – däribland 30-årskrisen, 40-årskrisen och 50-årskrisen.

25-årskris

För många handlar krisen om att livets första stora val inträffar. Innan man fyller 25 går livet ofta bara på, man behöver inte göra så många egna medvetna val. 

Nu ska man bygga sin egen plattform för första gången, välja var man vill bo och arbeta. 

Den trygga gruppen splittras och var och en måste välja sin egen väg i livet. 

När vännerna börjar göra andra saker blir det egna valet så mycket större.

30-årskris

Krisen handlar ofta om relationer. Har man inte en partner kan man bli stressad över det, medan andra som är stadgade kan känna att de inte kan hänga med på allt roligt som singlarna gör. 

Många känner sig otillräckliga i sina relationer eller icke-relationer.

Den biologiska klockan gör sig också påmind – det börjar bli aktuellt att skaffa barn. 

Många kvinnor upplever att det kan vara svårt att få ihop barn och karriär, vilket kan leda till grubbel om man valt rätt bransch. 

40-årskris

Krisen handlar mycket om relationer och arbete. 

Många frågar sig om det är så här livet ska vara. Vissa skiljer sig för att uppleva ny kärlek eller för att de inser att de inte delar intressen och värderingar med sin partner. 

Många inser först nu att de är vuxna på riktigt och tycker att de borde ha kommit längre i karriären. Plötsligt inser många att drömmarna man hade nu är omöjliga. 

50-årskris

Krisen handlar om att bli äldre. De egna föräldrarnas åldrande kan utlösa tankar på att livet inte är oändligt. Många som inte har hamnat i eller hanterat de tidigare kriserna konstruktivt, ångrar nu att de inte vågade göra det de ville göra när de var yngre. 

Många börjar känna att kroppen måste tas om hand och går på yoga och bokar skidresor. Man vill inte bli gammal.

Aktuellt just nu