Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
De flesta av oss har nog varit med om den där kollegan som går en på nerverna och tar all din energi på jobbet.  Författaren Per Henrik Stenstrøm har identifierat de sju mest irriterande kollegerna.
De flesta av oss har nog varit med om den där kollegan som går en på nerverna och tar all din energi på jobbet.  Författaren Per Henrik Stenstrøm har identifierat de sju mest irriterande kollegerna.
De flesta av oss har nog varit med om den där kollegan som går en på nerverna och tar all din energi på jobbet.  Författaren Per Henrik Stenstrøm har identifierat de sju mest irriterande kollegerna.
De flesta av oss har nog varit med om den där kollegan som går en på nerverna och tar all din energi på jobbet. Författaren Per Henrik Stenstrøm har identifierat de sju mest irriterande kollegerna. Foto: Kaspars Grinvalds / Shutterstock

Här är de sju värsta kollegerna – och så ska du hantera dem

Vad ska man göra med den där kollegan som går en på nerverna?

Det kan vara han som alltid tar åt sig äran för andras jobb eller hon som alltid ska ha rätt och vägrar lyssna på andra.

– Vi måste lära oss hur våra kolleger fungerar och inte låta dålig personkemi stå i vägen för samarbete, säger författaren Per Henrik Stenstrøm.

Här går han igenom de sju mest irriterande typerna av kolleger – och psykologen Tove Helene Edvardsen förklarar hur du bäst hanterar dem.

”Man kan inte älska alla” är ett utryck många av oss både använt själva eller hört från andra när det gäller personer man inte riktigt drar jämnt med – och visst stämmer det.

Privat kan man som tur är välja vilka personer man vill umgås med men på jobbet måste man ändå lära sig att acceptera varandras olikheter – och personligheter.

Det är dock inte det lättaste att hantera den där kollegan som alltid vet bäst, eller han som hela tiden tar åt sig äran för andras prestationer, eller hon som alltid ser ut att ha vaknat på fel sida och tar tar död på livsglädjen med sin blotta uppsyn.

Efter möten med hundratals norska företag och dess anställda har författaren och föredragshållaren Per Henrik Stenstrøm skrivit boken ”Irriterande kolleger – och så ska du hantera dem”.

Han har i den identifierat sju olika typer av medarbetare och delar här med sig av hur de uppfattas för Dagbladet. 

Per Henrik Stenstrøm har skrivit boken ”Irriterande kolleger – och så ska du hantera dem”. Foto: Astrid Waller

Sju typer – kollegerna som irriterar oss mest

1. Fripassageraren

Fripassageraren uppfattas som lat, slarvig och inkompetent. Illojal och samvetslös. Jobbar alltid mindre än andra. Lägger mer tid på ursäkter undanflykter än att arbeta. Bär alltid runt på papper och låter en jacka hänga över stolsryggen för att det ska se ut som han fortfarande är på jobbet. Hen tror inte att någon ser det – men det gör de. Undviker krävande uppgifter av rädsla för att bli avslöjad som värdelös och gör narr av andras arbete.

2. Besserwissern

Vet alltid bäst och kan allt. Självsäker och får omgivningen att kännas underlägsen. Tar varje tillfälle i akt att tala om för folk hur saker SKA göras. Blir extremt irriterad på folk hen anser är korkade och inte gör tillräckligt. Letar alltid efter fel på folk som hen kan påpeka. 

Besserwissern har alltid rätt och vet alltid bäst. Foto: Just dance / Shutterstock

3. Pessimisten

Pessimisten upplevs som mörk, sur och skeptisk. Hen driver häxjakt på andras idéer och förslag. Full av motsägelser, ser problem överallt och har inga positiva förväntningar på någonting. Är alltid beredd på värsta scenariot, tar död på all glädje och positiv energi i ett rum och är förberedd på att det mesta går åt helvete till slut. Det är inte bara vad personen säger som är negativt, det är också sättet det sägs på.

4. Skrytmånsen

Skrytmånsen är självgod, självcentrerad och egoistisk. Gillar att berätta för alla hur mycket hen kan och vet. Överdriver ofta sina egna prestationer och har inga problem med att ta äran för andras arbete. Omättlig för beröm och uppmärksamhet. Älskar att vara bäst och blir irriterad om andra får beröm. Hänger alla utmärkelser och diplom på kontorsväggen – väl synliga.

Den självgode skrytmånsen tycker om att berätta för alla hur duktig han är och överdriver gärna sina prestationer. Foto: imtmphoto / Shutterstock

5. Superoptimisten

Här är personen som framstår som så överdrivet trevlig och insmickrande att hen uppfattas som falsk. Hen har svårt att se uppenbara hinder och hur dåliga idéer kan vara. Säger alltid ”ja,” i stället för ”nej”. Väldigt social, har mycket initiativ och får andra att känna sig som glädjedödare. Är inställsam gentemot cheferna och gillar allt de föreslår. Klarar inte av dem som är mer kritiska och skeptiska. 

6. Motarbetaren

Upplevs som bitter och ständigt besviken. Förtalar chefer och kolleger och ställer människor mot varandra. Ljuger för att bygga upp sina egna sanningar. Har en tendens att sabotera för andra. Hen känner sig förbigången och allt annat än uppskattad.

7. Primadonnan

Här är kollegan som aldrig är nöjd. Hen är lite av en enstöring, och föraktar de som inte är lika bra. Orädd, konfronterande, högljudd och pratar mycket om sig själv. Uppfattas som arrogant och självgod. Uppsvälld. Blir lätt förolämpad och kan behandla människor som luft i flera år. Primadonnan ser sig själv som extremt hängiven och lojal. Kompromissar aldrig med den egna yrkesstoltheten och låter sig inte stoppas av inkompetenta kolleger eller chefer. 

Så konfronterar du en irriterande kollega

Hur ska man då konfrontera en kollega som man upplever som irriterande på ett konstruktivt sätt? Kliniska psykologen Tove Helene Edvardsen har sex råd:

1. Förbered dig genom att identifiera det problematiska beteendet du vill förändra hos personen. Ge specifika exempel på saker som stör dig och förklara hur detta beteende påverkar dig.

2. Möt personen med vänlighet, även när de agerar på ett sätt som irriterar dig. Om du är arg och anklagande så kommer din kollega bemöta dig med samma negativa känslor, och det är sällan grogrund för förändring!

3. Var lugn, tydlig och så konkret som möjligt när du tar upp din sak.

4. Du får gärna lägga en ”beställning” på vad du skulle vilja ha annorlunda: ”Jag håller med dig om att arbetsuppgifterna är krävande, men jag hoppas att vi kan hitta en form där vi kan hjälpa och stötta varandra på bästa sätt hantera och lösa dem”. Att betona att man vill hitta en en väg att gå som gynnar er båda är mer motiverande än om du bara kräver att kollegan ska ändra sin stil.

Tove Helene Edvardsen, klinisk psykolog vet hur du identifierar och hanterar energitjuvar på jobbet. Foto: Kjell Ljøstad

5. Fall inte för frestelsen att säga ”vi” reagerar på detta, då detta kan skapa otrygghet och onödig paranoia för den som får feedbacken. Om flera personer reagerar på en kollegas beteende är det ett problem i arbetsmiljön, då ska återkoppling ges av de som har mandat att ta upp ärendet, oftast chefen eller HR.

6. Lyssna på din kollegas syn på situationen. Vi ser bara den andres beteende, inte avsikten bakom det. Det är inte alls säkert att kollegan insett vilken effekt hans eller hennes beteende har på dig, och att det faktiskt handlar om deras egen osäkerhet inför de krävande arbetsuppgifterna.

Enligt Tove Helene Edvardsen ska man inte vara rädd att säga till.

– En tumregel är att vi inte kan förändra andras personlighet, men vi kan ge dem feedback och sätta tydliga gränser för vad vi accepterar, säger hon till Dagbladet

Hon fortsätter:

– Det är ett gyllene tillfälle för din kollega att förstå vilken effekt hen har på sin omgivning och på så sätt få möjlighet att ändra på sig. 

 

Texten är en översättning och bearbetning av en artikel ur den norska tidningen Dagbladet. 

 

 

Fyra vanliga tecken på att du borde byta jobb