Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 jan 2010 10:39

Det här är medelhavskost

Grekisk sallad är bra mat för den som vill testa medelhavskost. Bilden är hämtad från Mai-Lis Hellénius bok "Oliv!".

Grekisk sallad är bra mat för den som vill testa medelhavskost. Bilden är hämtad från Mai-Lis Hellénius bok "Oliv!".

Foto: Ingvar Eriksson

Grönsaker, ljust kött och nyttiga fetter.
Det får du äta enligt medelhavskosten.
Här är grunderna för dig som vill testa.

Detta är medelhavsmat


Medelhavsmaten grundar sig på den ursprungliga maten i länderna kring Medelhavet. Studier har visat att den kosten kan bidra till att minska risken för bland annat övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.


Ät så här


DET HÄR KAN DU ÄTA MYCKET AV:

Frukt och bär (mindre om du är diabetiker).
Grönsaker, gröna blad, tomater och lök är extra bra.
Baljväxter som bönor, ärter och linser.
Olivolja.
Nötter och mandel.
Fisk och skaldjur.
Kyckling och ljust kött.
Pasta och ris, gärna fullkorns- eller proteinberikade varianter.
Vinäger.

DET HÄR KAN DU ÄTA LITE AV:


Smör, mjölk, ost.
Rött kött och fläsk.
Rött vin.

UNDVIK:


Läsk och sötade drycker.
Kakor, godis.
Vitt bröd.
Processat kött som charkuterivaror och korv.

 


Bra att ha hemma


Vitlök, gul lök, röd lök.
Bönor på burk.
Pasta, gärna fullkorn.
Ris.
Potatis.
Nötter, jordnötter, mandlar.
Knäckebröd.
Äpplen, apelsiner, citroner, lime.
Tomater, färska och på burk.
Sallad, rucola, bladspenat, isberg.
Morötter, rödbetor, gurka, paprika.
Olivolja och rapsolja, vinäger.
Flytande margarin, lättmargarin.
Minimjölk, lättfil, mellangrädde.
Yoghurtglass.
Eko-ägg.
Färska kryddor.
Hårdost 17 procent, mozzarella, halloumi.
Svarta oliver.
Sardiner.
Rökt och torkad skinka.
Lax och räkor i frysen.

Relaterat