Foto: Shutterstock

Det händer i din kropp när du äter LCHF

Du kan gå ner i vikt och må bättre med LCHF. Men första tiden kan du också drabbas av tillfälliga omställningsbesvär och biverkningar.

Lär dig allt om vad som händer i kroppen när du går över till LCHF.

Du går ner i vikt

Det är vanligt att du går ner ett par kilo per vecka under de första veckorna och sedan ett halvt kilo per vecka. Framför allt bukfetma brukar minska. Eftersom kosten innehåller väldigt lite kolhydrater får du långt ifrån samma blodsockerhöjning och mindre av det fettinlagrande hormonet insulin. I stället för att använda kolhydrater som energi använder kroppen fett som energi, därför höjs din fettförbränning.

LÄS OCKSÅ: Guide: Vad är medelhavskost?

Blodsockret går ner

Du får lägre sockerhalt i blodet eftersom du äter mindre kolhydrater, det gör ditt blodsocker stabilare. I allmänhet får du lite högre kolesterol, men det är framför allt det goda kolesterolet som ökar.

Bukspottskörteln producerar mindre insulin eftersom du har mindre socker i blodet.

Hjärnan påverkas

Ketoner, som bildas i levern, transporteras hit. Här förbränns ketonerna genom att de används som energi i stället för kolhydrater (glukos), det betyder att hjärnan bränner fett dygnet runt. Du kan drabbas av yrsel och trötthet under omställningen, extra vätska och salt kan minska besvären.

Du kan få huvudvärk

Du kan få huvudvärk de första dagarna, extra vätska och salt kan minska besvären. I längden får många som äter LCHF minskade besvär av huvudvärk och migrän, det kan bland annat bero på att blodsockret är stabilare.

Du svettas mer

Du kan svettas mer eftersom du kan bli varmare i takt med att förbränningen går upp.

Dålig andedräkt

Du kan få dålig andedräkt när kroppen är i ketos, detta är framför allt vanligt i början och brukar gå över. Kariesbildning kan minska efter ett tag med LCHF.

Huden kan påverkas

En del upplever att de får mindre besvär av acne.

Levern

Fettet du äter transporteras hit för att omvandlas till energimolekylen keton som blir energi åt hjärnan.

Du bränner fett

Kroppen ställer in sig på att bränna mer fett från fettlagret. Fettdepåerna öppnas upp för fettförbränning.

Kan få hjärtklappning

Den första tiden kan du få lite högre puls eller hjärtklappning. Det går sedan över.

Halsbränna kan uppstå

Du kan få ökade eller minskade problem med halsbränna och sura uppstötningar. Vanligast är att besvären minskar, en studie har visat att lågkolhydratskost gav mer normala PH-värden i halsen.

Musklerna

Ställer om sig till att använda fett som energi i stället för kolhydrater. Fettet tas hit med blodet och förbränns här.

Du kan bli förstoppad

Du kan få förstoppning eller diarré eftersom du äter mindre fibrer. Oftast går detta över när kroppen har vant sig vid kosten. En vanlig effekt är annars en lugnare mage med mindre magknip och gaser.

Njurarna påverkas

PH-värdet i urinen kan sänkas lite på grund av att ketonerna läcker dit. De första dagarna kan du kissa lite mer än vanligt och uppleva en minskad svullnad i kroppen.

Gallstenar kan lossna

Producerar mer galla för att smälta ditt ökande intag av fett. Då spolas gallgångarna rena vilket kan leda till att gallstenar som redan finns där lossnar och du drabbas av gallsten. I långa loppet bör risken för gallsten minska eftersom gallgångarna regelbundet spolas igenom.

FAKTA

"När kroppen ställt om sig fungerar ­ketonkroppar som ersättare för glukosen"

Så ställer kroppen om sig

Ketos och ­ketoner

Ketos kallas det ofarliga metabola tillstånd som inträffar när din kropp ställer om från att använda kolhydrater (glukos) till att använda fett som energi. Ketosen innebär att levern bildar ­ketonkroppar (ketoner) av fettet, och när kroppen har ställt om sig fungerar ketonkropparna som ersättare för glukosen. När kroppen ställer om sig till ketos upplever man ofta olika omställningsbesvär.

Vad är ketoacidos?

Blandas ofta ihop med ketos men är två helt olika saker. Ketoacidos är ett farligt tillstånd som kan uppstå vid diabetes om personen samtidigt har högt blodsocker och insulinbrist. Detta tillstånd har inget känt samband med lite kolhydrater i kosten.

Källa: Allmänläkaren och LCHF-experten Andreas Eenfeldt.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!