Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Camilla Läckberg är en tävlingsmänniska. När hon var med i Let´s Dance tränade hon åtta timmar om dagen i 15 veckor, sju dagar i veckan.
Camilla Läckberg är en tävlingsmänniska. När hon var med i Let´s Dance tränade hon åtta timmar om dagen i 15 veckor, sju dagar i veckan.
Camilla Läckberg är en tävlingsmänniska. När hon var med i Let´s Dance tränade hon åtta timmar om dagen i 15 veckor, sju dagar i veckan.
1 AV 2
2 AV 2
Camilla Läckberg är en tävlingsmänniska. När hon var med i Let´s Dance tränade hon åtta timmar om dagen i 15 veckor, sju dagar i veckan.
Foto: OLLE SPORRONG

”Att jag ens pratar om vikt tycker jag är idiotiskt”

Deckardrottningen Camilla Läckberg kastar sig ut i olika projekt. Bara i år har hon skapat en såpa, en långfilm och spontanköpt ett sjöställe för 25 miljoner. Att ha ett gigantiskt husprojekt ihop har gjort henne och maken Simon nykära.

Samtidigt kämpar hon, som så många, med vikten och att inte ställa sig på vågen. Att hon ens tänker på kilon gör henne arg.

Åsa Görnerup

För deckardrottningen Camilla Läckberg börjar det alltid med en galen idé. En av dem var att hon skulle göra en såpopera.

– Jag är såpanörd! Nu ger jag mig in i film- och tv-branschen med hull och hår, säger hon förtjust.

Camillas Läckberg sitter på en terrass i höstsolen. Hon ser glamourös ut med mörkt utsläppt hår, svart enkel klänning och glasögonbågar prydda med en snöleopard i höjd med ögonbrynet.

Synopsis till nya såpan ”Lyckoviken” skrev hon på ett flygplan mellan Stockholm och Barcelona. Framför sig såg hon en liten mellansvensk stad. På en gata bodde fina familjen i ena änden, i den andra bodde familjen med övergivna bilar på tomten.

”Jag var lite starstruck och nervös”

Nyligen startade Camilla produktionsbolaget Bad Flamingo med regissören Baker Karim och skådespelaren Alexander Karim, som hon lärde känna då de båda medverkade i programmet ”Stjärnorna på slottet”. De ska göra långfilmen ”Glaciär”, där två personer, spelade av Lena Endre och Alexander Karim, sitter fast på ett hotell under en pandemi.

– Lena Endre var hemma hos mig en hel lördag och hade manusgenomgång. Det var första gången jag träffade henne, så först var jag lite starstruck och nervös. Jag visste inte riktigt vart jag skulle ta vägen. ”Vill du ha kaffe, Lena? Vill du ha mjölk eller inte? Kaka, inte kaka?” Är du varm eller kall?” Men wow, vad trevlig, smart och kompetent hon är. Fantastisk!

Hur hinner du med allt?

– Det är ofta väldigt stökigt hemma. Jag är inte den som alltid kommer ihåg barnens matsäckar och att tvätta fotbollskläder, men kärlek, omtanke och tid får de. Nej, jag kanske inte är morsan som har färgsorterade strumpor i byrålådan. Mina vänner får rätt så mycket ursäkts-mess: ”Förlåt, förlåt, förlåt, jag har inte glömt bort dig.” Jag är så rädd att någon ska känna sig förfördelad, men de har vant sig och förlåter mig för det.

Camilla ser helt enkelt till att frigöra tid för arbete.

– Barnen är prio ett. Simon ingår i barnen-kategorin, under familjen. Det hör ju ihop. Jobbet är prio två och sedan blir allt annat en restprodukt, som vänner och fritid.

Hur går det med kärleken?

– Den går väldigt, väldigt bra. Det är alltid bra, men i sommar har vi haft en period där vi varit nykära. Det är lite så nu när vi köpt hus och ska renovera. Jag tror mycket på att hela tiden ha projekt tillsammans. Någonting att prata om och känna glädje för. Det har varit bidragande.

Camilla Läckberg om…

…relationen till tv-såpor:

– Den är en kärlekshistoria. På den tiden de gick följde jag alla såporna. Jag märker att det inte bara är jag som har en väldigt personlig relation till såpor. Hur ofta har man inte börjat prata om dem, när man hamnat på en middag,? Jag följde ”Tre kronor”, ”Skilda världar” och ”Vänner och fiender”. Det var ”Joker” i ”Rederiet” och såpaparet Mimmi och Reine i ”Tre kronor”. Jag är såpanörd på riktigt. Det är därför jag skrivit en såpa, eftersom det inte fanns någon längre. Det är väldigt konstigt, men då får jag väl göra en själv då.

 

…Sverige-hyllningen i såpan ”Lyckoviken”:

– Jag älskar det som är det riktiga Sverige. Stockholmare tror ju att Stockholm är Sverige, och det är ju inte det. Jag älskar landsorts-Sverige och ville skapa något som är en hyllning till det i ”Lyckoviken”. Det skulle vara placeringen.

 

…krim eller såpa:

– Krimgåtan är inte det centrala i ”Lyckoviken”. Det är bara motorn som driver det hela. För mig är familjerna och deras relationer till varandra det centrala. I vanliga fall när böcker adopterats till tv har det varit 80 procent krim och 20 procent drama.

– I ”Lyckoviken” har jag vänt på den steken. Så det är 70, 80 procent drama och 20, 30 procent krim. Den fördelningen har jag varit väldigt noga med. Så till den grad att det suttit en stor skylt på producentens kontor där det står: ”30 procent krim, 70 procent drama”. Jag har inte velat att det mot min vilja ska glida in i ett krimdrama när det kommit in andra viljor. Det här är inte det. Det är en såpa.

 

… att kasta sig in i nya projekt:

– Det börjar med att jag får en galen idé. Jag sitter typ hemma i soffan, på ett fik eller ett plan. ”Jag kanske ska göra en såpa?” Det är så det börjar och sedan kan jag inte sluta att tänka på det. Så börjar idén byggas på och till slut kommer jag till en punkt, när jag måste göra det där. Det börjar alltid med en galen ide: Skulle jag kunna göra det här? Den här karaktären skulle jag vilja se på film…

 

…nya karriären som filmscripta:

– Baker, en av delägarna i Bad flamingo, sa bara ”det kan du”. Han ska regissera vår film ”Glaciär”. Jag vet inte vad jag ger mig in på, men det blir säkert jättebra.

– Jag ser det också som en chans att lära mig att göra film. Jag vill fortsätta skriva manus för film och om jag lär mig hantverket kommer jag bli en mycket bättre manusförfattare, tänker jag. Det är en fantastisk möjlighet att få en crash course i filmskapande.

 

…nyårslöftet att jobba mindre:

– Jag jobbar fortfarande mycket, men jag känner ändå att jag har kapat ner, så nu är det hanterbart. Det måste jag faktiskt säga. Sedan kommer jag alltid jobba mycket. Det är bara att acceptera. Jag blir jättestressad av för mycket ledighet. Det går inte.

 

…att vara tävlingsmänniska:

– Oh ja, det är jag! När jag tävlade i ”Let´s Dance” tränade jag åtta timmar om dagen i 15 veckor, sju dagar i veckan. Jag har ju något slags tävlingsmood som kan slå på. Även padel framkallar det hos mig. Jag ska ta den där jävla bollen! Jag kör med Simon. Han är ju elitidrottsman och håller igen litegrann, men han behöver inte skämmas för mig.

 

”Vi är väldigt fysiska med varandra”

Camilla och Simon är bra på att ta vara på de små ögonblicken. Bägge jobbar hemma och går ofta ut och äter lunch ihop. På kvällarna tar de en kaffe på terrassen. Simon är också bra på att uppvakta.

– Det kommer blommor och choklad. Eller så lagar han burrata med tomat som jag gillar. Han är jätteduktig på det.

Vad har du och Simon för kemi?

– Vi har nog en lite annan kemi än folk tror. Jag brukar säga att han är 70 år egentligen och han säger att jag egentligen är 15, 20, så vi möts någonstans på mitten. Han är den ansvarsfulla av oss två, medan jag kan säga: ”Äsch, vi behöver väl inte gå hem än?” Då kan Simon svara: ”Ja, fast klockan sju i morgon ska vi faktiskt…” Han vill ofta lägga sig tidigt. Om vi är borta säger han: ”Stanna du, kom när du kommer, smyg bara så du inte väcker mig.” Det är en härlig dynamik.

Camilla å andra sidan kan säga till Simon, som tävlar i racing, att sticka i väg några dagar och leka av sig. De är generösa med att ge varandra egen tid, bra på att pussla och hitta en lösning.

– Vi är också väldigt fysiska med varandra. Vi pussar och tar mycket på varandra och sitter nära. Simon är väldigt fysisk och gosig. Det tror jag är sista pusselbiten, så man inte bara blir polare. Det är skitmysigt, men ibland kan det bli varmt och då får han flytta lite längre bort.

”Idiotiskt vid min ålder!

Nya såpan ”Lyckoviken”. Camilla med skådespelarna     Martin Stenmarck och Disa Östrand.
Nya såpan ”Lyckoviken”. Camilla med skådespelarna     Martin Stenmarck och Disa Östrand.
Nya såpan ”Lyckoviken”. Camilla med skådespelarna     Martin Stenmarck och Disa Östrand.
1 AV 2
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
Nya såpan ”Lyckoviken”. Camilla med skådespelarna Martin Stenmarck och Disa Östrand.
Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Det senaste året har varit det mest intensiva Camilla upplevt någonsin. På Instagram berättade hon att hon lagt på sig 15 extra stresskilon under den här tiden.

Hur har du det med hälsan?

– Det är ju inget hymlande och jag är väldigt öppen på Insta. Jag är en viktpendlare och har kämpat med det hela mitt liv. Jag går upp och ner i vikt och tycker att det är väldigt jobbigt. Att jag ens pratar om vikt tycker jag är idiotiskt. Att jag ens fokuserar på vikt tycker jag också är idiotiskt vid min ålder, med allt annat som jag har i mitt liv som är jättehärligt.

I perioder har Camilla gått i terapi och för något år sedan sa hennes terapeut något som verkligen fastnade.

– Jag sa till henne att jag blir så arg på mig själv för att jag lägger energi på det. Att jag låter det komma åt mig. Jag tycker det är patetiskt. Så sa hon: ”Du har haft det bandet i ditt huvud så länge. Du kan minska antal dagar du tänker på det, men du kommer aldrig bli av med det helt. Så förlåt dig själv för det.” Det var ganska skönt, för jag såg det som ett misslyckande att jag inte bara kan säga till mig själv att inte tänka på vikt mer.

Camilla vill inte att den ska betyda något. Nu kämpar hon med att inte väga sig, då en del av henne vill ställa sig på vågen. Som elitidrottare måste Simon ha våg och dottern Polly älskar att väga sig. Hon tror att kilona visar längden.

– Min man älskar mig lika mycket, mina barn och mina vänner älskar mig lika mycket. Jag är lika bra på mitt jobb oavsett, men det handlar inte om det. Det handlar bara om inuti mig och att känna mig som mig själv. Jag är väldigt långt ifrån när man ville väga 56. Dit kommer jag aldrig igen, men jag har åtminstone lyckats flytta upp nivån där jag känner mig komfortabel. Det ser jag som en delseger.

”Här kommer jag – med bearnaiserullar och allt”

Camilla märker att många i hennes generation brottas med liknande tankar och känslor. Bland har hon fått brev från kvinnor som valt att inte gå på anställningsintervju för att de gått upp tio kilo. Det här är en del av kvinnofällan, tycker hon.

– Titta runt på alla män med kalaskulor och begynnande flyende hårfäste, som tycker att de är all that. Hur ofta har man inte sett en halvtjock gubbe med flint gå fram till två skitsnygga tjejer i 25-årsåldern med fullt självförtroende och känna att han har en chans. ”Tjena flickor!” Jag skulle önska att kvinnor gör detsamma. Vi borde anamma: Här kommer jag – med bearnaiserullar och allt!

Nyligen intervjuade jag din exman Martin Melin, som sa att de flesta män inte bryr sig om kvinnors magar.

– Nej, han var ju rejält rund ett tag. Jag brukade skoja med honom om det ibland. Som polis pratar man bara om bra armar. Män har det där självförtroendet. De förlåter sig själva på ett annat sätt och tycker att det här funkar ju.

Har du någon plan för din hälsa?

– Det handlar om att må bra. Jag försöker ändra mitt sätt att tänka. Skit i klädstorlek, skit i vikt.

Ett annat problem är att Camilla blir trött när hon inte äter bra och låter bli att röra sig. På sistone har Camilla börjat spela padel, trots att hon varken gillar att springa, svettas eller bli andfådd. Den som inspirerade henne var storasyster Lena.

– Vi springer inte i onödan, om inte något som jagar oss eller springer framför oss med ett glas Amarone. När hon sa att hon blivit biten av padel kände jag: Om Lena kan, kan jag också. Min man höll på att svimma av förvåning när jag frågade om vi skulle köra padel. Simon undrade var hans fru var? Vem som hade tagit henne?

Camilla, som inte gillar att känna sig dålig, har upptäckt att hon inte är helt kass.

”Bostäder köper jag bara på magkänsla”

När det kommer till kosten ska hon öka det som är nyttigt. Bland annat brukar hon göra en smothie med bladspenat, gurka, avokado, ingefära och citron.

Hon har också insett att hon inte kan vara livsnjutare varje dag, utan välja sina tillfällen. Camilla strävar efter balans och vill inte låta pendeln slå för hårt åt något håll. Målet är en hållbar förändring.

– Jag är inte mycket för juicedetox i en vecka. Jag pallar inte det. Då vill jag bara lägga mig ner och dö.

Den som ständigt stöttar Camilla är maken Simon. Ett av parets nya projekt är en gigantisk grosshandlarvilla på Tyresö.

Var nya sjöstället ett spontanköp?

– Det var faktiskt lite av ett spontanköp. Vi är rätt bra på det också. En av oss kommer upp: Ska vi inte göra det här? Den andra bara ja! Det finns ingen som bromsar, bara två som gasar. Hittills har vi inte ångrat någonting. Det är ändå genomtänkt någonstans. Oftast är det något som har legat och rullat. Nu gör vi det! Och då går det undan.

Vad föll du för med nya sommarhuset?

– Jag blev kär bara på bilderna. Det är omgivet av vatten och utsikten är fantastisk. Det är jättestora härliga sällskapsytor. Stort vardagsrum, stor matsal och stort kök där jag kan laga mat och så varsitt rum till barnen. Jag gillar att samla familj och vänner. När vi åkte ut och tittade la vi bud direkt på plats. Bostäder köper jag bara på magkänsla. Det finns inget vett eller logik eller något genomtänkt. Det har alltid funkat hittills.

Camilla Läckberg

Ålder: 46.

Gör: Deckarförfattare.

Bor: Våning på Södermalm, Stockholm.

Familj: Maken Simon Sköld, 33. Gemensamma dottern Polly, 4. Sonen Charlie, 11, med exmaken Martin Melin. Barnen Meja, 16, och Wille, 18, från äktenskapet med Micke Eriksson.

Aktuell: Relationsdramat ”Lyckoviken” har premiär på Viaplay den 20 oktober. 

Boken ”Super-Charlie och bajsexplosionen”, tionde boken i serien för barn. 

Spelar in långfilmen ”Glaciär” i höst.

Kommer 2021 ut med första boken i en deckartrilogi, som hon skriver ihop med Henrik Fexeus. Seriens huvudpersoner är mentalisten Vincent och polisen Mina.

Camillas tidigare sommarställe låg i Spillersboda i Norrtälje. I somras gick sekelskiftesvillan ut till försäljning för 25 miljoner. När hon köpte huset för tio år sedan betalade hon 14 miljoner, enligt Svenska Dagbladet. På ett dygn var det sålt.

Den nya magnifika grosshandlarvillan, som de köpte för samma pris, ligger på en udde i Tyresö. Strandtomten i Brevik är på 4 379 kvadrat, enligt Leva & Bo. Huset på 2,5 plan är på 382 kvadrat och har tio rum.

Framöver ska villan från början av 1900-talet totalrenoveras varsamt och med respekt för husets själ.

– Det andra stället låg lite för långt bort. Det var ju klart och färdigt när jag träffade Simon. Han älskade det, men det var ju mitt. Jag kände att det var roligt att skapa någonting ihop. Det var nog den viktigaste anledningen.

LÄS OCKSÅ: Helena af Sandeberg om att ha tur med sina exmän 

LÄS OCKSÅ: Alexander Karim, 44: ”Jag kan bli gränslös” 

 

Se också: