Depressioner kan starta i livmodern

I takt med att dagsljuset försvinner kommer höstdepressionen för nära en halv miljon svenskar.

Ny forskning visar att mödrar som varit deprimerade under graviditeten riskerar att föra vidare den psykiska ohälsan till sina barn.

– Barnet utsätts ju även för mammans stressreaktioner indirekt och tanken är att barnets egna biologiska reaktioner programmeras av det, säger Frank Lindblad, professor i barnpsykiatri vid Uppsala universitet.

Brittiska forskare har följt 8 000 mödrar som lidit av depression under graviditeten och undersökt sambandet med barnens psykiska hälsa vid 18 års ålder.

30 procent fler av barnen i studien hade blivit deprimerade vuxna, jämfört med normalt.

Kopplingen beskrivs som svag och kräver fortsatt forskning – men den finns där, menar forskningsledare Rebecca Pearson.

– Budskapet är tydligt. Genom att hjälpa kvinnor som är deprimerade under graviditeten lindrar inte bara deras lidande utan även det hos nästa generation, säger hon till BBC.

Fostren omprogrammeras

Frank Lindblad, professor i barnpsykiatri vid Uppsala universitet, menar att kopplingen låter rimlig och har stöd i tidigare forskning om hur fosters biologiska system påverkas av mammans stressreaktioner.

– Något som man ofta pratar om är kortisolsystemet, alltså ett stressystem, där flera studier med djurförsök visar att påverkan under fosterlivet gör att systemet omprogrammerats hos ungarna. Där är det väl belagt. Det är lite mer tveksamt hur det ser ut bland människor, säger han.

"Inte hugget i sten"

Annan forskning visar ett samband mellan just kortisol och depression.

– Många som har depression har även höga kortisolvärden, säger Frank Lindblad.

Men trots de nya rönen är ingenting hugget i sten.

– Det finns inget ödesmättat i sådana här fynd. Allmänt kan jag säga att om en mamma lider av ångest under graviditeten så påverkar det fostrets utveckling på många sätt. Det finns en ökad sårbarhet, men inget som absolut säger att barnet ska bli deprimerat.

470 000 deprimerade svenskar

De nya rönen kommer i en tid då många svenskar känner sig tröttare. Enligt Psykologiguiden får sju procent svårare symptom än så, medan upp till fem procent uppfyller kriterierna för en årstidsbunden depression (SAD).

Vanliga tecken är obotlig trötthet, avtrubbat känsloliv och ökat sug efter kolhydrater, samt nedsatt immunförsvar med andra sjukdomar som följd.

– Jag har bara de allmänna råden att ge. Vara ute mycket, ta vara på solljuset, röra på sig, äta bra och vara försiktig med att utsätta sig för stress, säger Frank Lindblad.

Enligt Psykologiguiden bör den som är i riskzonen även undvika alkohol.

För allvarliga fall rekommenderas psykoterapi, ljusterapi eller medicinering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!