Deo hjälper inte mot problem med svett<br />

Foto: Daniel Waschnig

Ungefär var tredje svensk, alltså runt tre miljoner, skäms och blir osäkra när de svettas. Nästan lika många upplever att de svettas mer än de skulle vilja.

Men få vet hur de ska hantera problemet.

Andra har också läst

Det är Apotekproduksjon som undersökt svenskarnas problem med svett i samband med lanseringen av den nya produktserien Stop 24 som ska behandla och minska svettningar.

– Tre miljoner svenskar upplever sig ha problem med svett, men vet inte vad de ska göra åt det. Det är synd eftersom man med enkla medel kan påverka så man svettas mindre, säger Mattias Nordström, sälj- och marknadschef på Apotekproduksjon.

Yngre har störst problem

Framför allt är det yngre som upplever problem med svett. Över hälften (55 procent) skäms för att de svettas så att det märks och nästan lika många (44 procent) anser att de svettas mer än de vill. Många avstår också från att ta andra människor i hand när de har handsvett. 23 procent undviker även att använda vissa kläder eftersom de vet att de får svettfläckar.

78 procent av svenskarna uppger att de tycker personer som luktar svett är ofräscha. Svett består dock till största del av vatten och salt och luktar inte av sig självt. Det är först när svetten kommer i kontakt med kroppens bakterier som svettlukt uppstår. Vanliga faktorer som oro, stress eller hormonella förändringar som graviditet, pubertet, övergångsålder och sjukdomar kan också påverka mängden svett och lukt.

Deodorant hjälper inte

Bland de som upplever att de svettas mer än de skulle vilja är kunskapen om hur de råder bot på problematiken låg. Drygt hälften (56 procent) uppger att de använder deodorant för att svettas mindre. Bland kvinnor och yngre är andelen ännu högre.
Men enligt Apotekproduksjon reducerar inte vanlig deodorant avsöndringen av svett, den kamouflerar bara lukten. För att minska svettproduktionen måste man använda en antiperspirant – vilket alla produkter i den nya serien är.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här