De toppar listan över drömjobben alla vill ha
Författare, entreprenör och ingenjör.
Det toppar listan över svenskarnas drömjobb.
- Det är en sorts mix mellan himmel och helvete beroende på var i processen man befinner sig, säger författaren Åsa Lantz om sitt yrke.
När svenskarna får drömma om jobben så står författare, entreprenör och ingenjör högst, enligt en Sifoundersökning som är gjord på uppdrag av Postkodlotteriet.
Författaren Jonas Jonasson som bland annat har skrivit "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" har märkt att många är intresserade av författaryrket.
- Jag pratade om det i helgen, när man är i en grupp och en person berättar att den är arkitekt och någon sedan berättar att den är författare, då är det bara författaren som är intressant. Jag kan inte förstå varför det är så, men det kanske anses fint att vara författare. Ändå kan alla i stort sett vara det i dag och ge ut sina egna böcker, så det är lite märkligt, säger han.
Tips för karriären
Jonas Jonasson ger också sitt bästa tips för att lyckas med en författarkarriär.
- Skriv det som känns bra i magen och själen, tänk inte vad andra ska tycka. Om du gillar det du skriver kommer förmodligen andra att göra det också, säger Jonas Jonasson.
Även författaren Åsa Lantz har två tips till den som vill bli författare.
- Läs enorma mängder. Sen tror jag att den som lyckas bäst som konstnär eller författare är den som kan ta en motgång bäst. Det är tufft ibland och alla kommer inte älska det man gör, men man måste vilja det så mycket att man ändå vill fortsätta. Man måste ha ett starkt driv, säger hon.
Undersökningen visar också att alla inte vågar följa sina drömmar. Bara tre av tio uppger att de har sitt drömyrke i dag, och bara 15 procent skulle säga upp sig om de vann en stor summa pengar.
"Ett fantastiskt yrke"
Jonas Jonasson trivs med sitt yrke - men menar att det är tufft för många.
- Det är ett fullständigt fantastiskt yrke för mig, men det är få förunnat att vara så framgångsrika att de kan leva på det. För många är det plågsamt och det gräver ofta djupt i känslorna. Sedan ska man formulera de svåra känslorna och bli granskad för det, sedan säljer man kanske ingenting. Det är inte alls glamouröst, säger Jonas Jonasson.