Torbjörn trivs med LCHF eftersom han gillar maten som man får äta.
Torbjörn trivs med LCHF eftersom han gillar maten som man får äta. Foto: Patric Söderström

De tappade sin övervikt i turbofart

Alla tre har varit rejält överviktiga, men efter att de börjat med LCHF har kilona rasat - och det har gått snabbt. Möt Torbjörn, Malin och Josefin som tappat vikt i turbofart.

I juni 2011 började Torbjörn Grahm, 49, äta LCHF. Då vägde han 108 kilo, målet var att väga under 100 kilo i oktober.

Det nådde han med råge.

Tog bort pastan

Han hade försökt gå ner i vikt tidigare men aldrig lyckats. I juni förra året satte han upp ett mål, i oktober skulle han väga under 100 kilo.

- Jag var 48 år, mitt midjemått var 120 centimeter och vågen pekade på 108 kilo. Jag är 185 centimeter lång så det var ganska många kilon för mycket, säger Torbjörn.

Redan från början var han övertygad om att stenålderskost eller liknande var den rätta metoden. På nätet hittade han information om LCHF och läste allt han hittade om det.

- Jag var skeptisk i början, ska jag inte äta mackor, potatis eller pasta? Jag var glad i pasta och ris, och så slank det ju ner en och annan öl.

Torbjörn Grahm som han såg ut innan viktraset.
Men han körde i gång och bytte ut pastan mot till exempel smörstekt vitkål och riset mot blomkålsris. Margarinet byttes till smör, och ölen mot rött vin.

Gått ner flera storlekar

Redan efter två veckor hade Torbjörn gått ner fem kilo, och efter bara nio veckor hade elva kilo försvunnit. Hans magbesvär och halsbränna var helt borta och han var betydligt piggare.

- Jag blev mer och mer övertygad om att detta är den bästa kosten. Jag hade ju inte ens motionerat mer än vanlig vardagsmotion, och ändå gick jag ner i vikt.

Att LCHF skulle innebära ett frossande i kött håller inte Torbjörn med om. Han och familjen äter lika mycket kött som tidigare, men mer fisk och betydligt mer grönsaker.

I början använde han LCHF-kokböcker som inspiration, men nu tar han gärna vanliga recept men gör om dem till LCHF-varianter.

Efter ett år med LCHF vägde Torbjörn 83 kilo, en vikt som han har hållit sedan dess. Totalt 25 kilo och 32 centimeter runt midjan har försvunnit. Han har numera storlek 32 i jeans, tidigare hade han storlek 40.

- I maj gjorde jag en hälsoundersökning. Jag hade sänkt mitt LDL-kolesterol och höjt mitt HDL-kolesterol. Blodsockret var normalt och jag hade sänkt mitt blodtryck. För min del har LCHF bara inneburit hälsovinster.

Torbjörn Grahm

Ålder: 49.
Bor: Bräkne-Hoby.
Gör: Konsult för Hewlett Packard.
Familj: Fru, två barn och ett barnbarn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!