Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 jan 2015 08:07

De fick rätt mot Försäkringskassan

<strong>Maria fick bilstöd efter tio års kamp</strong><br>Maria Ek, 51, ansökte om bilstöd på grund av att hon har en funktionsnedsättning men fick avslag från Försäkringskassan.<br>- Vi har hållit på med det här i tio år. Det är fruktansvärt jobbigt att det tar så lång tid. Men vad vi förstår från överklagan till kammarrätten så är det Försäkringskassan som gett Maria ett felaktigt beslut från början. Jag förstår faktiskt inte hur de kunde neka från första början. Varför det inte blev godkänt, säger hennes man Bo Erik.<br>Till slut fick hon rätt i förvaltningsrätten i Jönköping. Men Försäkringskassan har överklagat domen till kammarrätten.<br>På bilden är också hennes man, Bo-Erik.

Maria fick bilstöd efter tio års kamp
Maria Ek, 51, ansökte om bilstöd på grund av att hon har en funktionsnedsättning men fick avslag från Försäkringskassan.
- Vi har hållit på med det här i tio år. Det är fruktansvärt jobbigt att det tar så lång tid. Men vad vi förstår från överklagan till kammarrätten så är det Försäkringskassan som gett Maria ett felaktigt beslut från början. Jag förstår faktiskt inte hur de kunde neka från första början. Varför det inte blev godkänt, säger hennes man Bo Erik.
Till slut fick hon rätt i förvaltningsrätten i Jönköping. Men Försäkringskassan har överklagat domen till kammarrätten.
På bilden är också hennes man, Bo-Erik.

1/5

Foto: Privat

<strong>Kammarrätten gav rätt till vårdbidrag. I</strong>ngrid Persson, 57, sökte vårdbidrag efter att hennes dotter fått narkolepsi av svininfluensavaccinet 2010. Hon fick avslag från Försäkringskassan men fick rätt i november 2014 i kammarrätten i Göteborg.

Kammarrätten gav rätt till vårdbidrag. Ingrid Persson, 57, sökte vårdbidrag efter att hennes dotter fått narkolepsi av svininfluensavaccinet 2010. Hon fick avslag från Försäkringskassan men fick rätt i november 2014 i kammarrätten i Göteborg.

2/5

Foto: Privat

<strong>Ivan fick sjukpenning för sin fibromyalgi</strong><br>Ivan Börstou, 46, är drabbad av fibromyalgi och ansökte om sjukpenning.<br>Till slut fick han rätt till full sjukpenning i kammarrätten i Göteborg – efter flera års kamp mot Försäkringskassan.

Ivan fick sjukpenning för sin fibromyalgi
Ivan Börstou, 46, är drabbad av fibromyalgi och ansökte om sjukpenning.
Till slut fick han rätt till full sjukpenning i kammarrätten i Göteborg – efter flera års kamp mot Försäkringskassan.

3/5

Foto: Privat

<strong>Lars fick ersättning efter lång rättstvist</strong><br>Lars Holmgren, 62, sökte sjukersättning/sjukpenning efter flera personliga förluster. Han fick nej men fick sedan rätt i kammarrätten.<br>– Försäkringskassan visste ju från början att jag hade rätt, i stället blev det en lång rättstvist.

Lars fick ersättning efter lång rättstvist
Lars Holmgren, 62, sökte sjukersättning/sjukpenning efter flera personliga förluster. Han fick nej men fick sedan rätt i kammarrätten.
– Försäkringskassan visste ju från början att jag hade rätt, i stället blev det en lång rättstvist.

4/5

Foto: Privat

<strong>Ena fick ersättning för sin svåra värk</strong><br>Ena Persson, 57, sökte sjukersättning eftersom hon lider av svår värk i hela kroppen. Hon fick nej av Försäkringskassan, men fick rätt i förvaltningsrätten i Härnösand. Försäkringskassan har överklagat.

Ena fick ersättning för sin svåra värk
Ena Persson, 57, sökte sjukersättning eftersom hon lider av svår värk i hela kroppen. Hon fick nej av Försäkringskassan, men fick rätt i förvaltningsrätten i Härnösand. Försäkringskassan har överklagat.

5/5

Foto: Privat

Att inte bli trodd utan gång på gång tvingas bevisa att man är sjuk.

Evighetslång väntan och oförskämda handläggare.

Så beskriver flera personer som Expressen pratat med sina strider med Försäkringskassan:

– Min dotter drabbades av narkolepsi efter svininfluensavaccinet. Hela mitt liv rasade totalt. Samtidigt fick jag kämpa för att få rätt till vårdbidrag, berättar Ingrid Persson.

Till slut fick de rätt i domstolen.

Varje år kommer det in ungefär 550 000 ansökningar om sjukpenning till Försäkringskassan.

80 procent av dem är kortare sjukfall.

– Vi har ett stort antal ansökningar varje år. Men det viktigaste att komma ihåg är att 98 procent av alla som söker får sin ersättning, förklarar Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Lider av svår smärta

46-årige Ivan Börstou, från Göteborg, har i flera år stridit mot myndigheten i ett försök att få sjukpenning. Han har fibromyalgi, som gör att han har fruktansvärd smärta i stora delar av kroppen.

– I januari 2003 bestämde sig Försäkringskassan för att jag inte var sjuk. Sedan dess har jag kämpat med läkare och olika handläggare. Med den här sjukdomen blir man väldigt trött och har extrem träningsvärk och mjölksyrekänningar. Man kan ligga i två dygn och sova men man kan också ha så ont att man inte kan sova. När det sedan uppstår sådana här problem så blir man ännu sämre.

Det värsta, berättar Ivan Börstou, är att han inte blev trodd:

– Jag förstår inte hur en handläggare som inte ens har träffat en kan sitta och säga att man är frisk. När jag redan har varit hos experter som gjort en utredning och konstaterat att jag har den här diagnosen. Det är så fel.

Cecilia Udin på Försäkringskassan förklarar att det beror på att de kan göra en annan bedömning än det som står i läkarutlåtandet:

– Det är alltid handläggaren som tar bedömningen. Läkarintyget är bara en rekommendation så därför kan vi gå emot läkarintyget. Handläggaren kan ha gjort den bedömningen att han kan klara ett arbete.

Tvingas jobba med värk

57-åriga Ena Persson, 57, i Östersund känner att det är fel att Försäkringskassan inte gör samma bedömning som en läkare. Hon har ett städjobb, men på grund av värk i axlar, rygg och höft kan hon bara jobba 50 procent, berättar hon:

– Jag har stridit i flera omgångar om detta. Jag har gjort allt som står i min makt för att jag ska få rätt. Men det sitter folk på Försäkringskassan som bara dömer en, de har inga läkarutlåtande, ingenting. Kan de verkligen upphäva det som en läkare konstaterat?

Fick rätt i domstol

Både Ivan Börstou och Ena Persson har stridit för sina fall och fick till slut rätt i domstol förra året.

Men båda anser att det tagit för lång tid att få ett beslut.

– Det är olyckligt att det ska ta så lång tid. När det kommer till förvaltningsrätten eller kammarrätten beror det på att det kommit in ytterligare underlag. Försäkringskassan kan ha gjort en helt korrekt bedömning från början, men sedan kan kammarrätten göra en annan bedömning, säger Cecilia Udin.

Försäkringskassan har dock överklagat Ena Perssons beslut till kammarrätten.

Fick narkolepsi

Ingrid Persson, 57, i Ystad var en av de som drabbades efter svininfluensavaccinet.

Hennes dotter, som då var 16, fick narkolepsi.

– Hela mitt liv rasade totalt. Jag fick ta hand om ett barn på nytt trots att det var en tonåring. Då ville jag ha vårdnadsbidrag men fick bara oförskämda svar tillbaka. Bland annat ansåg man inte att dottern var mer trött än ungdomar i hennes egen ålder i övrigt var, säger Ingrid Persson.

Hon försökte få så kallad vårdbidrag, eftersom hon behövde ta hand om sin dotter.

Efter flera år fick hon rätt i kammarrätten i november förra året.

– Det handlar om en utmattningsprocess från deras sida. I sak vet de (Försäkringskassan reds. anm.) säkert att vi har rätt. Men frågan är om alla verkligen orkar kämpa så här länge.

"Försöker leva normalt"

Hur mår din dotter nu?

– Hon försöker leva ett normalt liv och klarar att arbeta deltid och det känns väldigt bra.

Från Försäkringskassans sida menar man att det kan bero på att Ingrid Perssons kostnader inte var tillräckligt höga för att få rätt till vårdbidrag:

– Föräldrar kan få vårdbidrag om deras barn behöver särskild tillsyn eller vård under minst ett halvår. De kan också få vårdbidrag om barnets sjukdom eller funktionsnedsättning gör så att de får merkostnader, säger Cecilia Udin.

Vårdbidrag är dock inte bara en kostnadsersättning utan även en ersättning för föräldrars merarbete.

Relaterat