Läkarna misstänker att Robin, Terese och minst ytterligare en ung frisk människa dött sedan de druckit Red Bull.
Läkarna misstänker att Robin, Terese och minst ytterligare en ung frisk människa dött sedan de druckit Red Bull.

De dog sedan de druckit Red Bull

Energidrycken Red Bull misstänks ha samband med ännu en ung människas död. Förra veckan hittades en ung man på Gotland avliden - med en urdrucken burk i närheten.

Minst tre unga, friska, människor har tidigare dött plötsligt efter att ha druckit energidryck. Robin, 18, och Therese, 31, är två av offren.

- Det borde vara varningstext på burkarna, tycker läkaren Mikael Lehtihet.

Energidrycker med taurin, som Red Bull, är storsäljare bland ungdomar. Läkaren Mikael Lehtihet på Södersjukhusets medicinklinik, har fått ett flertal rapporter om unga som blivit svårt sjuka och fått symtom som hjärtklappning, kramper och ångest: - Vi avråder från energidrycker - i synnerhet i samband med alkohol. Expressen berättade i höstas att tre unga friska människor dött plötsligt och oförklarligt i samband med att de druckit Red Bull. Experter misstänker ett samband. Svenska studier visar att taurin kan öka risken för störningar i hjärtats rytm, så kallade hjärtarytmi, vilket kan orsaka plötslig död.

"Väckte misstankar" 

 Just nu utreds ett nytt dödsfall där energidrycken kan vara inblandad. En ung man på Gotland hittades död för en vecka sen. - Det fanns en tom burk i omgivningen, vilket väckte misstankar och motiverade en vidare analys. Men utredningen är inte färdig och det kan finnas andra förklaringar, säger Tommy Mörck, distriktsläkare i Visby, som konstaterade dödsfallet. Svenska livsmedelsverket varnar för stora mängder energidryck samt energidryck i samband med träning eller alkohol.

Vill stoppa försäljningen

 Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm är oroad. - Självfallet borde försäljningen stoppas till riskerna utretts. Red Bull Sweden har just nu en utställning på Kulturhuset i Stockholm. Vid invigningen serverades drinkar med Red Bull - just den blandning livsmedelsverket varnar för. - Det är mycket egendomligt att de gör så, tycker Ulla Beckman Sundh på livsmedelsverket.

"Inga som helst bevis" 

 Mattias Josander, marknadschef för Red Bull, skriver i ett mail till Expressen att Livsmedelsverket godkänt produkten. "Det finns inga som helst bevis för något som helst samband mellan energidrycker och några dödsfall." Gällande drinkserveringen på Kulturhuset har han inga övriga kommentarer än att "det är som i vilken bar som helst." Att Livsmedelsverket skulle ha godkänt Red Bull stämmer dock inte. Uppgiften dementeras av Ulla Beckman på torsdagsförmiddgen.

Aktuellt just nu