Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 okt 2009 09:15

Uppdaterad 21 okt 2009 11:32

De blev sjuka av vaccinet

Foto: Christer Wahlgren

Feber, frossa, ont i kroppen, huvudvärk och allergireaktioner.
Omkring 110 anmälningar om biverkningar av svin-influensavaccinet har rapporterats in till läkemedelsverket.
- Vaccinet har mer biverkningar än vanligt influensavaccin. Det är ett tecken på att det ger ett effektivt skydd, säger Annika Linde på smittskyddsinstitutet.
Omkring 600 000 doser av svininfluensavaccinet Pandemrix har skickats ut till landstingen. Tusentals svenskar har tagit vaccinet och nu strömmar rapporterna om biverkningar in till läkemedelsverket. Hittills har 110 biverkningsrapporter kommit in, ungefär lika många från vårdpersonal som privatpersoner.
Det är helt klart att vaccinet mot svininfluensa ger mer biverkningar än vaccin mot vanlig säsongsinfluensa. Det säger Annika Linde, statsepidemiolog på smittskyddsinstitutet.
- Det beror på att svininfluensavaccinet innehåller adjuvans, hajleverolja, som triggar immunförsvaret att reagera. Det gör också att skyddet mot viruset blir bättre. Vaccinet ger lindriga biverkningar i högre grad, men inte mer allvarliga biverkningar än förväntat.

Inte oväntat

Milda influensasymtom som feber eller ont i armen man stuckits i är det allra vanligaste, enligt Gunilla Sjölin Forsberg, chef för enheten för läkemedelssäkerhet.
Men myndigheten har också fått in flera fall av allergiska reaktioner. Åtminstone en av de drabbade var tvungen att få läkemedel som kortison och antihistaminer för att häva reaktionen. Hittills är de inrapporterade biverkningarna inte oväntade, enligt Gunilla Sjölin Forsberg.
Myndigheten har nu bett ett antal vaccinatörer att rapportera in biverkningar för att få en bättre uppfattning om läget.

"Förstår de som chansar"

Många tvekar att ta ett vaccin man kan känna sig sjuk av. Begripligt, tycker Annika Linde. Men hon poängterar att vaccinfebern i regel går över på en dag, medan influensafebern kan hålla på i fem dagar och bli betydligt högre.
Dessutom kan svininfluensan drabba betydligt hårdare.
- Jag kan förstå de som chansar och tänker att de inte kommer att bli sjuka. Men det är en sjukdom att ha respekt för. Den nya influensan kan ge en svår lunginflammation med snabbt och allvarligt förlopp. I Norge har sju personer dött. Det vore förfärligt om vi inte försökte förhindra dödsfall genom att erbjuda vaccin.

Fick hög feber

Undersköterska Lotta Lindström, 49, vaccinerade sig i onsdags förra veckan och känner sig fortfarande dålig.
Hon fick hög feber och frossa av sprutan.
- Jag skakade i hela kroppen. Jag kunde inte hålla i ett vattenglas, säger Lotta Lindström.
Hon är osäker på om hon kommer att ta nästa spruta.
- Jag funderar på vad jag har fått i mig. Jag blev väldigt påverkad. Det känns riktigt obehagligt.

Relaterat