Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 mar 2013 13:41

Därför valde vi att skönhetsoperera oss

<strong>FÖRE.</strong><br>Namn: Riitta Kontinen. Ålder: 59. Gör: Lagerarbetare och butiksbiträde.<br>Bor: Stockholm. Familj: Vuxen son.<br><strong>Ingrepp: </strong>Övre ögonlocken (hösten 2011), åderbråck på vänster ben (2000) och ytterligare åderbråcksoperation på båda benen (2010).<br><strong>Kostnad: </strong>Ögonlocksoperationen kostade cirka 15 000 kronor och den andra åderbråcksoperationen (som hon gjorde 2010) kostade cirka 12 000 kronor. Den första fick hon genom landstinget.

FÖRE.
Namn: Riitta Kontinen. Ålder: 59. Gör: Lagerarbetare och butiksbiträde.
Bor: Stockholm. Familj: Vuxen son.
Ingrepp: Övre ögonlocken (hösten 2011), åderbråck på vänster ben (2000) och ytterligare åderbråcksoperation på båda benen (2010).
Kostnad: Ögonlocksoperationen kostade cirka 15 000 kronor och den andra åderbråcksoperationen (som hon gjorde 2010) kostade cirka 12 000 kronor. Den första fick hon genom landstinget.

1/7

EFTER.<br>&quot;Jag tycker att det är upp till var och en om man vill göra en skönhetsoperation. Jag dömer ingen, och hoppas att ingen dömer mig heller. Varför ska man inte göra det när det kan få människor att må bättre?&quot;, säger Riitta Kontinen.

EFTER.
"Jag tycker att det är upp till var och en om man vill göra en skönhetsoperation. Jag dömer ingen, och hoppas att ingen dömer mig heller. Varför ska man inte göra det när det kan få människor att må bättre?", säger Riitta Kontinen.

2/7

Foto: Jörgen Hildebrandt

FÖRE.<br>Namn: Petra Alagas. Ålder: 40. Gör: Kontorsassistent. Bor: Stockholm. Familj: Elvaårig dotter.<br><strong>Ingrepp: </strong>Stor bukplastik (2012).<br><strong>Kostnad:</strong> Bukplastikoperationen bekostades av landstinget.

FÖRE.
Namn: Petra Alagas. Ålder: 40. Gör: Kontorsassistent. Bor: Stockholm. Familj: Elvaårig dotter.
Ingrepp: Stor bukplastik (2012).
Kostnad: Bukplastikoperationen bekostades av landstinget.

3/7

FÖRE. Petra från sidan samma morgon som hon gjorde bukplastiken, 12 juni 2012.

FÖRE. Petra från sidan samma morgon som hon gjorde bukplastiken, 12 juni 2012.

4/7

EFTER. Petra  slutade att använda jeans när hon var 15 år. Nu kommer hon äntligen i sitt favoritplagg igen.

EFTER. Petra  slutade att använda jeans när hon var 15 år. Nu kommer hon äntligen i sitt favoritplagg igen.

5/7

Foto: Jörgen Hildebrandt

FÖRE:<br>Namn: Malin Persson. Ålder: 37. Gör: Undersköterska. Bor: Landskrona.<br>Familj: Tolvårig son.<br><strong>Ingrepp:</strong> Undre ögonlocksoperation (2010), övre ögonlocksoperation (2012) samt botox och fillers (2012).<br><strong>Kostnad:</strong> Ögonlocksoperation, 15 000 kronor. Botox- och fillersinjektionerna betalade hon 2 900 kronor för, vilket var ett rabatterat paketpris.

FÖRE:
Namn: Malin Persson. Ålder: 37. Gör: Undersköterska. Bor: Landskrona.
Familj: Tolvårig son.
Ingrepp: Undre ögonlocksoperation (2010), övre ögonlocksoperation (2012) samt botox och fillers (2012).
Kostnad: Ögonlocksoperation, 15 000 kronor. Botox- och fillersinjektionerna betalade hon 2 900 kronor för, vilket var ett rabatterat paketpris.

6/7

EFTER.<br>Malin lyfte de övre och undre ögonlocken och funderar nu på att fettsuga magen. &quot;Jag är hyfsat smal i övrigt men får inte bort klumpen på magen som satte sig där efter min graviditet. Vi får se om jag vinner pengar igen&quot;, säger Malin och skrattar.

EFTER.
Malin lyfte de övre och undre ögonlocken och funderar nu på att fettsuga magen. "Jag är hyfsat smal i övrigt men får inte bort klumpen på magen som satte sig där efter min graviditet. Vi får se om jag vinner pengar igen", säger Malin och skrattar.

7/7

Foto: Jörgen Hildebrandt

Ögonlock som börjar hänga eller åderbråck som syns mer och mer. För allt fler kvinnor är ett skönhetsingrepp lösningen.

Här berättar Riita, 59, Malin, 37 och Petra, 40, om varför de valde att operera sig – och hur det har hjälpt dem att må bättre.

För två år sedan tröttnade Riitta Kontinen, 59, på sina hängande ögonlock som fick henne att se trött ut för jämnan. Hon opererade de övre ögonlocken och njuter i dag av att ge ett piggare intryck.

Det är så roligt att jag äntligen kan sminka mig igen. Nu kan jag göra mig fin med både kajal och ögonskugga om jag vill, säger hon.

 

Riitta Kontinens ögonlock började hänga allt mer i takt med att hon blev äldre. Hon tyckte först inte att det gjorde så mycket men när det till slut kändes som att något hängde ner över ögonen fick hon nog.

Jag har haft hängande ögonlock jättelänge, men det blev värre och värre. Det var så tråkigt att alltid se trött ut och aldrig kunna göra sig fin med smink, säger Riitta.

Enligt Riitta hade hennes operation av de övre ögonlocken inget med hennes självkänsla att göra. Hon har aldrig låtit utseendet påverka henne på det sättet, utan kände sig lika stark före operationen som hon gör i dag. Men hon tyckte att hon kunde få unna sig att rätta till något som irriterade henne.

När det nu finns möjligheter att göra någonting åt det man lider av, varför ska man då inte göra det? Jag har jobb och min son är vuxen. Nu var det möjligt för mig att lägga pengar på det här för min egen skull.

Riitta har även gjort operationer för att göra åderbråcken på benen mindre synliga vid två tillfällen. Första gången hon opererade sina åderbråck på vänster ben blev hon remitterad av en läkare att göra det. Då var det så illa att hon riskerade att få en blodpropp. Andra gången handlade det mer om estetik. Riitta ville kunna gå barbent på stan och slippa bekymra sig om åderbråcken. Det ingreppet betalade hon ur egen ficka.

Då hade det gått tio år sen den första operationen och åderbråcken blev bara värre. Det var som korvar på båda benen. I dag är det bättre, men helt nöjd är jag inte.

 

Även om Riitta är nöjd med sin ögonlocksoperation vill hon inte hymla med att hon faktiskt drabbats av en del komplikationer. Hon visste att det skulle bli blåmärken kring ögonen och hade sjukskrivit sig i två veckor. Men det tog uppåt en månad innan alla blodansamlingar i ansiktet hade försvunnit.

Det var jobbigt att gå tillbaka till jobbet så, men jag sminkade över det så gott jag kunde.

Ett annat problem är att hennes ögon är väldigt torra när hon vaknar på morgonen. Hon börjar därför dagarna med ögondroppar just nu, men hoppas att det ska bli bättre snart.

Jag ångrar ingenting och trivs med resultatet. När jag såg mig i spegeln efter operationen var det en tydlig skillnad på ögonformen och jag blev så glad över hur fint det blev, säger hon.

 

---------

 

När Malin Persson, 37, vann 50 000 kronor för tre år sedan var det ingen tvekan om att pengarna skulle gå till ett ögonlyft. Att lyfta brösten och fettsuga magen står på tur om hon skulle vinna igen.

När man har börjat göra ingrepp upptäcker man lättare nya saker som man vill ändra på, säger Malin.

 

Hon hade drömt om att operera ögonen ända sedan hon var i 25-årsåldern men inte haft råd. När Malin Persson vann 50 000 kronor på keno tillsammans med sin mamma kunde hon äntligen finansiera operationen på 15 000 kronor.

Jag är väldigt pigg som person men fick ändå alltid höra att jag såg trött och hängig ut. Det gjorde mig ledsen. Jag såg ju själv att mina ögonlock hängde och att jag hade påsar under ögonen, säger Malin.

Våren 2010 gjorde hon en undre ögonlocksoperation. Hon kände sig varken rädd eller nervös inför operationen.

Jag såg bara fram emot det och var nyfiken på hur resultatet skulle bli. Men jag läste mycket om hur det skulle gå till på internet och gick på en konsultation hos läkaren som gick igenom allting väldigt noga.

Efter operationen var hon sjukskriven från sitt arbete som undersköterska för att låta kroppen återhämta sig.

Jag var hemma och tog det lugnt i två veckor. Sedan var jag helt återställd. Allt gick bra och jag hade inte ont alls.

 

Två år senare, våren 2012, bestämde sig Malin för att göra en operation av övre ögonlocken också. Inför operationen berättade hon om vad hon skulle göra för sin familj.

Mina föräldrar och min syster har alltid stöttat mig. Och även när jag har berättat om mina operationer för andra tycker jag faktiskt att folk bara har varit positiva.

Efter sin första ögonlocksoperation var inte skillnaden så extrem, även om Malin var nöjd med resultatet. När hon två år senare opererade övre ögonlocken var skillnaden desto större.

När jag såg mig själv i spegeln kände jag knappt igen mig och blev väldigt glatt överraskad över hur bra det blev.

Malin tycker själv att det finns en risk att man bara vill göra nya ingrepp när man en gång börjat. Och i somras fortsatte hon själv på den inslagna banan med att göra botox- och fillers-injektioner för att jämna ut linjer i pannan, kråksparkar vid ögonen och få bort ”bekymmersrynkan” mellan ögonbrynen.

Jag har fått ganska mycket kommentarer på jobbet efter det. Många tycker att det har blivit fint och funderar på att göra samma sak.

Efter ingreppen känner Malin att hennes självkänsla har blivit starkare. Tidigare kunde den svaja ganska ofta.

Det har förändrat mitt sätt att vara jättemycket. Jag är helt klart gladare och mer utåtriktad nu.

Just nu är det inte aktuellt, men Malin är inte främmande för att göra fler skönhetsingrepp i framtiden.

Jag har funderat på att lyfta brösten och fettsuga magen. Jag är hyfsat smal i övrigt men får inte bort klumpen på magen som satte sig där efter min graviditet. Vi får se om jag vinner pengar igen, säger Malin och skrattar.

---------

 

För första gången i sitt vuxna liv kan Petra Alagas, 40, använda de kläder hon tycker är allra snyggast: jeans med skärp i midjan till en åtsittande färgstark tröja. Drömmen om att få göra en bukplastik blev äntligen verklighet i somras.

Det känns fortfarande helt overkligt att jag ser ut så här nu, säger Petra.

 

Redan när hon var i tonåren började Petra Alagas lida av sin stora mage. Hur hon än kämpade satte sig allt fett kring magen och vägrade försvinna.

Jag slutade ha jeans när jag var 15 och började uteslutande använda byxor med resår i midjan i stället, säger Petra.

Att hon drabbades av diabetes typ 2 gjorde inte saken lättare. Inte heller att hon inte lyckades bli av med tio extrakilon efter sin graviditet för elva år sedan.

Jag började med insulin när jag blev gravid och sen fick jag inte sluta med det eftersom jag hade för högt blodsocker. Insulinet gjorde det jättesvårt att gå ner i vikt.

För några år sedan ringde Petra och hörde sig för om möjligheterna att få göra en bukplastik. Då fick hon veta att hon måste gå ner i vikt först. Petra vägde då 92 kilo till sina 155 centimeter.

 

Resan mot målet började med en gastric sleeve-operation hösten 2008. Operationen innebär att man tar bort 75 procent av magsäcken. Den är inte lika komplicerad som en gastric bypass, eftersom man inte rör tarmarna.

Jag gick bara ner åtta kilo på den operationen. Min diabetes fortsatte att sätta käppar i hjulet och det var så frustrerande.

Petra ville se resultat och ett år senare gjorde hon en gastric bypass-operation. Men det blev inte särskilt mycket bättre resultat av den operationen. Drygt ett år senare hade hon gått ner ytterligare åtta kilo. Sammanlagt 16 kilo sedan den första operationen två år tidigare.

Då pratade jag med min diabetesläkare som tipsade om en ny medicin. Jag chansade och det blev min räddning. Jag tappade aptiten, minskade mina insulindoser - och gick ner i vikt.

Ett halvår senare hade Petra gått ner ytterligare 13 kilo. Efter en total viktnedgång på 29 kilo öppnade sig möjligheten att få göra en bukplastik.

Jag hade ju fortfarande min stora hängmage kvar. Det var ingenting som kunde bantas bort, utan där krävdes en operation.

Petra ansökte om att få göra en bukplastik genom landstinget och dagen då hennes ansökan blev beviljad gick hennes största dröm i uppfyllelse. Operationen ägde rum i juni 2012.

När jag kom till sjukhuset var jag så förväntansfull och lycklig.

Under operationen skar kirurgen bort 1,7 kilo fett och hud, fettsög en liter från magen och konstruerade en ny navel.

När jag vaknade upp efter operationen la jag en hand på magen och bara log. Det var ingenting där. En helt obeskrivlig känsla, säger Petra.