Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Monkeybusiness Images

Därför tänder unga män på äldre kvinnor

Är det pengarna, erfarenheten eller det lite pirrigt förbjudna som lockar unga män till 40+ och 50+ kvinnor?

Det blir allt mer accepterat med en relation mellan en yngre man och en äldre kvinna.

Anne Haavisto

Förr i tiden såg man ut som en tant redan vid 20-årsåldern. I dag har vi helt ny stil, vi tar hand om våra kroppar och behöver inte vara tanter ens i 60-årsåldern, säger psykologen Maria Farm.

I dag kan en kvinna med karriär, pengar, erfarenhet och trygghet anses attraktiv. Tidigare var det nästan alltid mannen som stod för de attributen.

- Det här är en positiv utveckling i samhället och hänger helt klart ihop med jämställdheten, menar Maria Farm.

En yngre man som inte är så formad av gamla normer och förväntningar kan finna det kittlande att bli "upplärd" av en mer erfaren kvinna.

- Äldre kvinnor är ofta mer tillfreds med sig själva och vet att de duger, en trygghet som gör att de lättare kan ge sig hän.

Äldre kvinnor är säkrare på sig själva

Som ung kvinna kan man vara ängslig över sitt utseende och sin kropp.

- Jag tror att många män tycker det är avtändande och har svårt att hantera den unga kvinnans utseendefixering. Den här typen av fixering och ängslan gör det ganska svårt att släppa loss i sexualiteten, utan det blir i stället ett hinder, tror Maria.

Att bli förälder och mamma gör mycket med de allra flesta kvinnor. Man blir säkrare och vågar leva ut flera känslor.

- Mammor blir mer jordade och det påverkar sexualiteten. Nu kan hon känna sig trygg i att ta för sig, visa vad hon vill och inte vill. Jag tror att de inte är lika rädda för att bli avvisade heller, och sånt borde ju avspegla sig i sängen.

Nedan berättar tre män i 30-årsåldern om sina sexmöten med äldre kvinnor:

Joel, 37, singel, Göteborg: "Jag gillar äldre kvinnors bröst"

Det har ingenting med kung Oidipus eller Freuds så kallade Oidipuskomplex att göra. Mitt intresse för äldre kvinnor vaknade till liv redan i de äldre tonåren. Minns faktiskt att jag som skolpojke drömt om en eller ett par av mina fröknar genom åren, men som yngling var det ju ingen dröm man vågade eller ens kunde realisera - även om det var frestande.

Gissar också att det är smickrande för den äldre att bli uppbjuden och kurtiserad av någon yngre och därför ger lite mer i sänghalmen. De äldre kvinnorna jag har varit med har presterat mycket mer både teknikmässigt och variationsmässigt. Jag gillar också större bröst, och många äldre kvinnor som fått barn, har större bröst än unga kvinnor utan barn. Jag uppskattar bröst enormt, för jag tycker bröst är bland de finaste kroppsdelarna.

Jag träffade en gång en mycket trevlig dam i 50-årsåldern på ett nytt jobb. Tyckte hon var så fin att jag letade upp henne på Facebook. Hon var online och kunde därför omedelbart besvara min vänförfrågan. Det visade sig att hon även hade tittat lite extra på mig när jag inte såg på, så vi började chatta med varandra. Vi pratade både om det ena och det andra och började visa efter ett tag vad vi kände för varandra, trots att vi bara hade pratat jobb tidigare under dagen, strikt affärsmässigt. Hon var inte chef, men hade ändå någon sorts bestämmandefunktion över arbetslaget. Det visade sig också att vi bodde på samma ort, hon nyskild och jag fortfarande singel - och inte bara det: vi bodde på gångavstånd från varandra!

Snacket gick på chatten och vi blev alltmer tända på varandra. Till sist hoppade jag på min cykel och åkte hem till henne. Där blev jag bjuden på ost och kex som vi knappt hann äta av eftersom vi slet av varandra kläderna medan vi rörde oss i riktning mot sängen, hon minst lika upphetsad och uppslukad av stämningen som jag.

När vi sex timmar senare blev väckta av klockradion och det var dags att stiga upp ur sängen, båda mycket tillfredsställda efter nattens älskog, kunde vi konstatera att detta inte var sista gången vi skulle ses hemma hos henne efter jobbet...

Vi träffades relativt frekvent under en period, men enbart för sexmöten, innan hon blev befordrad och flyttade till annan ort.

Rent sexuellt är jag gärna ihop med äldre kvinnor, men skulle inte kunna tänka mig att gänga mig och leva med någon äldre livet ut.

Andreas, 34, målare, sambo, Stockholm: "Äldre kvinnor vågar visa att de njuter"

Bland de första kvinnorna jag hade sex med var i 50-årsåldern. Jag minns mycket väl ett häftigt möte med en kvinna när jag som 19-åring var utomlands. Jag gick in på en bar och där stod hon vid bardisken. Jag noterade henne direkt, hon var riktigt snygg! Det syntes att hon var äldre men hon var ungdomlig i hela sitt sätt; hon var slank och såg ut att ha fina bröst och fin rumpa. Vi gjorde sällskap på kvällen, hon berättade om sin familj och barn och det var jättespännande. Sen kände jag bara hur det kittlade till, jag var nog lite kåt på henne, eller inte lite - utan ordentligt intresserad. Jag hade nog inte tänkt att det skulle kunna hända någonting, men då kände jag att jag ville ha henne. Några glas vin på det och plötsligt var man inte så blyg längre.

På vägen tillbaka till hotellet styr hon in mig på en kyrkogård, och vi börjar kyssas. Hon är helt otroligt duktig på att hångla och hon börjar massera min pung. Vi har ingenstans att ta vägen då hon delar rum med någon annan och jag har säng i en sovsal. Så vi står mot en stenmur och smeker varandra till orgasm, sen händer det inget mer och vi ses aldrig igen. Men det är ett otroligt starkt minne.

Det har blivit fler äldre kvinnor sedan dess, men det är viktigt att de är fysiskt välbevarade och sensuella. Jag tycker också om äldre kvinnor för att de ofta är sexuellt aggressiva och framåt. Det är inte så mycket tjafs, utan rakt på. De äldre kvinnor jag varit med har verkligen velat ha sex och har njutit av det - och visat tydligt att de njuter. Där är det en stor skillnad på yngre och äldre kvinnor; de äldre vet vad de vill ha och är inte så noga med hur de ser ut medan de har sex. De tar ut svängarna. För en ung man kan det vara skönt med en kvinna som tar initiativet och som också svarar starkt på initiativ.

Min erfarenhet är också att äldre kvinnor gillar att ge oralsex mer, det är häftigt! Jag har fått fantastiskt oralsex, många av dem har verkligen stenkoll på hur man gör.

Min erfarenhet är att de lite äldre kvinnorna är mer avslappnade med sina kroppar. Det kan vara väldigt avtändande med en kvinna som är fixerad vid kroppen. Och eventuella "skavanker" glömmer man ju snabbt i stundens hetta, om man säger så. Jag tror däremot att det är svårt att vara tillsammans, i en mer varaktig relation, om det är väldigt stor åldersskillnad, eftersom man då har olika referensramar och umgängeskretsar, och så är man i olika skeden i livet. Men å andra sidan blir man ju kär i en person, inte i en ålder.

Min drömkvinna är något äldre, gärna chef, i business-suit. Det är så upphetsande med kjol och kostym och högklackat. Och så gärna helt naken under!

Stefan, 34, lärare, gift, Västerås: "Jag hittar mina damer på nätet"

Jag har nog alltid gillat äldre kvinnor om jag tänker efter. När det är lite förbjudet så blir det extra intressant. Jag träffar en hel del äldre kvinnor, 55-65-åringar på internet. Det är enkelt och bekvämt, rakt och ärligt. Jag är bara ute efter sex och de flesta kvinnor vill också bara ha ett sexuellt möte. Först brukar vi mejla varandra och sen även ringa. För mig är det viktigt att det finns något att prata om, några gemensamma intressen, annars blir det inte bra. När vi båda känner att det stämmer så bokar vi en träff.

Jag häpnar ofta över hur välbehållna 65-åriga kvinnor är. Det är ju viktigt, eftersom utseendet är språngbrädan till det hela.

När vi träffas brukar det först bli lite fika, men sen går det fort. Inom en kvart är man i gång! Visst finns alltid risken att kvinnan är ute efter ett förhållande, men jag är alltid noggrann med att påpeka att jag inte är ute efter någon relation, det gäller att vara rak och ärlig.

Jag förvånas över att många äldre kvinnor är så förtjusta i oralsex och det passar mig perfekt eftersom jag verkligen gillar att göra så att de trivs, om man säger så. Jag vill att kvinnorna ska bli helt galna och vilja ha mig. De äldre kvinnorna är också mer bestämda och säger vad de vill att man ska göra. Att båda är nöjda är viktigt för mig.

En gång var jag hemma hos en kvinna som bara hade en timme på sig, sedan skulle hon möta sin son. Det var faktiskt en speciell erfarenhet, att ha ett sexuellt möte under tidspress, att känna sig lite utnyttjad, haha!

Jag vill alltid vara snäll och schyst, det finns så många as där ute, en sån vill inte jag vara. Men känns det inte bra med någon så berättar jag det, snällt och tydligt.

Många av mina bekanta säger att de aldrig skulle kunna göra nåt sånt här. Antingen ljuger de eller så vet de inte vad det handlar om.

Fast någon cougargrej är det absolut inte. Jag har varken blivit bjuden på nåt, förutom kaffe, eller fått några presenter. Fast det är klart, blir man erbjuden ett sommarhus eller en fin bil så...nej, då, jag skojar bara.

Många av kvinnorna jag träffar har barnbarn, bor på landet och fixar med blommorna. Och drömmer om någonting annat - och det är då jag kommer in i bilden. Min drömkvinna har vit blus, pärlhalsband och är fin i håret.