Därför ska du inte dricka drinkar med lime i solen

Foto: ARNE_ADLER / ARNE ADLER /EXPRESSEN

1 av 3

Foto: Stefan Zimmerman

2 av 3

Ett allvarligt fall av fytofototoxisk reaktion.

Foto: Dragan Marjanovic, via Wikimedia Commons

3 av 3: Ett allvarligt fall av fytofototoxisk reaktion.

Att blanda syrliga citrusdrinkar i solen kan orsaka en fototoxisk reaktion på din hud – och det vill du inte. 

Den som drabbas av hudsjukdomen kan få smärtsamma droppformade brännskador och blåsor.

– Namnet är en bra beskrivning av sjukdomen - fyto för växt, foto för ljus och toxisk för att det blir en giftig kombination, säger Liv Eidsmo forskare vid Karolinska institutet. 

Andra har också läst

Under sommaren drabbas vissa av underliga utslag och brännskador. Den smärtsamma hudåkomman bryter ofta ut på händerna efter en solig dag. 

Sjukdomen förbryllar vårdcentraler och distriktsläkare. 

– Det kan bli som en brännskada med rodnad, det är väldigt smärtsamt, säger Liv Eidsmo, forskare på hudsjukdomar vid Karolinska institutet.

Växtsaften tränger in i hudens celler

Orsaken till sjukdomen är fruktsaft och solljus och sjukdomen bryter ofta ut under varma dagar exempelvis efter att du har blandat syrliga drinkar i solen.

Blåsorna är en speciell hudsjukdom – fytofototoxisk kontaktdermatit, vilket SVT tidigare skrivit om. 

Ofta är det citrusfrukter eller selleri som är boven bakom brännskadorna.

– När huden kommer i kontakt med lime- eller sellerisaft tar sig saften in i hudens celler. Om man sedan vistas en längre tid i stark sol kan det leda till rodnad, brännblåsor eller inflammation, säger Liv Eidsmo.

Foto: Katykidk, via Wikimedia Commons

Utslag till följd av limesaft och solljus i en toxisk kombination.

Många barn har fått fel diagnos

Solskydd hindrar solen att skada hudceller – men selleri och citrusfrukter gör i stället att cellerna blir extra känsliga och reagerar lättare på sol, berättar hon. 

– Just där huden varit i kontakt med växtsaften, kan det bli droppformade skador. I ett längre perspektiv är det vanligt att området på huden får ett mörkare pigment under mycket lång tid - upp till ett eller flera år.

Det är svårt att veta hur många som drabbas av sjukdomen eftersom många troligtvis inte söker hjälp och sjukdomen är svår att diagnostisera.

– Det finns en gammal amerikansk studie från 1993 där man såg att många barn fick fel diagnos - enda sättet att ställa diagnos är att känna igen den kliniska bilden och genom att ta en ordentlig sjukdomshistoria. 

 

Om du drabbas

Första steget är att undvika det som utlöst symtomen. Men om man får en fototoxisk reaktion skall man behandla det som en solbränna. 

Med lindriga besvär behöver man inte göra mer än så. Men det är bra att använda potenta solskydd, gärna faktor 50, för att försöka undvika mörkpigmentering, tipsar Liv Eidsmo.

 

Vid svårare besvär kan man behandla med stark kortisonkräm. Receptfria från Apoteket räcker inte. Har det blivit blåsor skall man se till att blåsorna och såren inte blir infekterade - då är distriktssköterskor eller husläkare ett bra första steg och hudläkare och specialiserade hudsjuksköterskor kan hjälpa till vid behov. 

Är det utbredda utslag kan man behöva hjälp på en enhet som specialiserar sig på brännskador, säger Liv Eidsmo. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här