Foto: Leah-Anne Thompson

Därför ska du äta choklad varje dag

Tänk att bli ordinerad en kopp varm choklad före sängåendet? Eller en mustig pralin efter maten?

Jodå, det kan bli sanning, för kakaobönan sägs ha flera hälsovinster.

Nu tyder en ny studie på att personer över 50 kan få bättre minne av en daglig konsumtion.

Det är i en undersökning genomförd av Columbiauniversitetet i USA som man kommit fram till ytterligare fördelar med att äta choklad. Av studieresultatet att döma verkar antioxidanterna i kakao kunna förbättra minnet hos äldre, i övrigt hälsosamma personer, rapporterar Daily Mail.

Forskarna tror att hälsovinsten beror på att de så kallade flavanolerna i chokladen ökar blodflödet till de delar av hjärnan som hanterar vad vi kommer ihåg.

Undersökningen omfattade 37 pensionärer i åldrarna 50 till 69, som fick konsumera en antingen hög eller låg dos kakao i tre månader. I en minnesövning efteråt visade det sig att de deltagare som ätit en större mängd var betydligt snabbare än de som ätit mindre.

Studien var visserligen liten, men enligt ansvariga forskare är den ändå ett direkt bevis för att en viss typ av minnesförlust kan motverkas av en speciell kostplan.

De nyttiga flavanolerna kan vi få i oss på flera sätt:

– När vintern kommer är vi många som gärna kopplar av med en härlig kopp varm choklad på kvällen, säger Dr Clare Walton vid Alzheimer's society.

Aktuellt just nu