Foto: Jan Wiriden

Därför shoppar vi gränslöst inför jul

December är den månad på året då vi spenderar mest pengar på shopping.

I januari är vi som allra fattigast.

Men det går att undvika att bli barskrapad efter julklappsinköpen - om vi lär oss att fatta långsiktiga beslut.

– Undvik att kasta dig ut i ruschen i sista stund, säger psykologen Alexander Rozental.

Julen närmar sig med stormsteg och efter första advent är det svårt att undgå vår mest firade högtid i butiker och på nätet. Vi överöses med erbjudanden av både det smartare och lurigare slaget, säkert har de flesta av oss fallit offer för en vacker presentannons någon gång?

Enligt statistik från betalningsföretaget Visa spenderar svenskarna 14 procent mer på shopping i december än en genomsnittlig månad - och 11 procent mindre än vanligt i januari.

LÄS ÄVEN: Julbråk: Experterna om hur du undviker tjafset

Att rafsa ihop några kassar dyra klappar på det kvällsöppna varuhuset dagen före dopparedagen är inget ovanligt.

– December är en period av ökad stress generellt, det är ofta mycket som ska slutföras på jobbet inför ledigheten. Till det kommer inslaget att man ska hinna med allt som rör själva högtiden: att köpa julklappar, mat och så vidare, säger Alexander Rozental, legitimerad psykolog, till Hälsoliv.

Varför vi tenderar att köpa mer än vi har råd till inför jul och nyår - för att sedan stå barskrapade i januari - beror på att kortsiktiga konsekvenser har större inverkan på människor än långsiktiga, oasvett om de är positiva eller negativa.

Enkelt förklarat: vi bryr oss mer om en liten belöning i stunden än om en större belöning om en månad.

– I julhandeln påverkar det oss på så sätt att när vi försöker fatta beslut som rör konsumtion så lägger vi mindre vikt vid att det kommer leda till problem i januari. Vi försöker hitta snabba lösningar här och nu och kanske köper mer än vi hade tänkt, säger Alexander Rozental.

Han rekommenderar god planering och en noggrann budget för att slippa vakna upp som en fattiglapp efter nyår.

Alternativt låta julklapparna få mindre fokus.

– Man behöver faktiskt inte lägga all julklappsshopping precis veckorna före julafton, man kan ju hålla ögonen öppna och notera idéer redan i september.

– Dessutom finns det personer som har gjort ett aktivt val att inte ge varandra julklappar alls, säger han.

Så undviker du felköp i julruschen

* Ha ett planeringsmöte för julklappar. Avsätt tid för en lugn stund då du bestämmer vad du ska köpa för presenter till vilka - och var och när du ska inhandla dem. Gör det gärna tillsammans med en kompis över en fika, så kan ni inspirera och hjälpa varandra att fatta rimliga beslut.

* Gör en budget. Beräkna hur mycket du har råd att lägga på julklappar totalt och bestäm samtidigt ungefär hur mycket varje present får kosta. Summera kontinuerligt dina inköp, så att du ser att det går jämnt ut.

* Belöna dig själv. Bestäm något som du får unna dig själv om du klarar att hålla budgeten. Det blir en sporre att sköta ekonomin.

Julshoppingen i siffror

* I december spenderar vi 14 procent mer i affärer och nätbutiker än en genomsnittlig månad. I januari gör vi av med 11 procent mindre än vanligt på shopping.

* Den 23 december är den dag då julhandeln i fysiska affärer når sin topp. På nätet är konsumtionen som störst den 10 december.

* 18 procent av svenskarna uppger att de skulle behöva spara till en julkassa för att inte behöva snåla i början av året.

KÄLLA: Visa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande