Därför klarar inte män en skilsmässa

Män räknar inte med att äktenskapet kan sluta i skilsmässa. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Jupiter images

Män räknar inte med att äktenskapet kan sluta i skilsmässa. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Kvinnor mår sämre före skilsmässan, män efter. Det är inte ovanligt att män tycker att äktenskapet är okej. Därför blir de överrumplade när skilsmässan är ett faktum, menar docent Michael Gähler.
Här berättar tre män om sina skilsmässor.

Andra har också läst

Magnus, 43, från Göteborg är frånskild: – Jag tyckte att vi hade det ganska bra. Jag var till och med inne på att vi skulle skaffa ett tredje barn. Det sista jag kunde tänka mig var att hon ville skiljas. Men så blev det.
Hans historia är inte unik. Ofta har mannen inte sett åt vilket håll äktenskapet varit på väg, menar Michael Gähler, docent i sociologi vid institutet för social forskning vid Stockholms universitet.
– Kvinnor är mer känsliga för äktenskapliga problem, de ifrågasätter och utmanar. Männen gör inte det på samma sätt. De har oftast inte alls räknat med att äktenskapet ska sluta i skilsmässa, säger Michael Gähler.

Män mår sämre efter skilsmässan

I sin avhandling ”Life after divorce” utgår Michael Gähler från intervjuer med ett stort antal kvinnor och män, både före och efter skilsmässan. Ett tydligt resultat är att männen mår sämre än kvinnorna efteråt.
– Särskilt dåligt mår de män som efter flera år inte har gått in i en ny relation. Jämfört med kvinnor som befinner sig i samma situation är det en stor skillnad i deras psykiska hälsa, säger Michael Gähler.
Marie Wadsby, docent på avdelningen för ungdomspsykiatri vid Linköpings universitet, har också forskat om hur skilsmässor påverkar män och kvinnor och kommit fram till att männen lider mer.
– Kvinnor reagerar tidigare än män på en dålig relation. Kvinnornas missnöje har grott, men när de har försökt att tala med sin partner har de inte fått gehör för sin frustration.
Männen har alltså inte uppfattat situationen som så allvarlig och det är förklaringen till att de efter skilsmässan mår dåligt, säger Marie Wadsby.

Kvinnan mår dåligt före skilsmässan

Om mannen mår dåligt efter skilsmässan, så mår kvinnan kasst före. När paret väl har gått skilda vägar har kvinnan börjat hämta sig.
– Det verkar alltså som att kvinnan sörjer skilsmässan innan den är ett faktum.
Oftast är det kvinnan som tar initiativet till skilsmässa. I grova drag initierar kvinnan i 60 procent av fallen, mannen i 20 procent, och båda två i 20 procent. Främsta anledningen till att kvinnan tar ut skilsmässa är arbetsfördelningen i hemmet och att hon får för lite eget utrymme.
Mannen är inte en förlorare på alla områden: rent ekonomiskt klarar han sig i många fall bättre än kvinnan. Trots det brukar kvinnorna ändå vara mer nöjda med sin ekonomiska situation efter skilsmässan, eftersom de har fått makten och kontrollen över sin egen ekonomi.
Både Marie Wadsby och Michael Gähler vill slå hål på myten att ”mannen hinner knappt skilja sig förrän han tröstar sig med en ny kvinna”. Siffrorna ser ungefär likadana ut för män och kvinnor, säger Marie Wadsby.
Rådet till alla män är: Be om hjälp om du behöver.
– Be om professionell hjälp. Framför allt för barnens skull, säger Marie Wadsby.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer