Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 17 aug 2012 06:00

Därför gör lightcolan dig snabbt beroende

Sarah Wahlin, 25, tog sig ur sitt beroende genom att börja dricka kaffe, tugga tuggummi och göra sitt eget bubbelvatten med smak.

Sarah Wahlin, 25, tog sig ur sitt beroende genom att börja dricka kaffe, tugga tuggummi och göra sitt eget bubbelvatten med smak.

Foto: Leif Hallberg

De ökar sötsuget, kan ge inflammationer och orsaka huvudvärk.

Allt fler blir beroende av light-coladrycker, men det går att bli kvitt den ohälsosamma vanan.

- I dag mår jag mycket bättre och slipper ha ont i huvudet och vara deppig av abstinens, säger studenten Sarah Wahlin, 25, i Norrköping som i tre år var beroende av Pepsi max.

Använder du lightprodukter för att leva mer hälsosamt?

Tack för din röst!

Använder du lightprodukter för att leva mer hälsosamt?

Försäljningen av lightläsk har ökat kraftigt. Butikskedjan Hemköp meddelar till exempel att försäljningen av Pepsi max och Coca-cola zero har gått upp med drygt tio procent det senaste året jämfört med året innan.

Men de söta dryckerna är ifrågasatta.

- Sötningsmedlen är beroendeframkallande, framför allt i kombination med koffein som de här läskerna innehåller. Jag upp- lever att allt fler blir beroende, säger Charlotte Erlanson- Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

"Precis som andra droger"

Både vanligt socker och konstgjorda sötningsmedel frigör dopamin i hjärnan och har en belönande effekt. Men socker ger en mättnadskänsla när kroppen har fått nog. Sötningsmedel däremot ökar bara suget efter mer söta produkter.

- I början mår man bättre av att dricka sin lightcola, men snart vänjer sig hjärnan och frigör inte lika mycket dopamin längre. Då dricker man mer för att få samma känsla, precis som med andra droger, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

"Inget kändes roligt"

I tre år drack Sarah Wahlin från Norrköping minst en 1,5-litersflaska Pepsi max, varje dag. Det började när hon jobbade natt och behövde hålla sig pigg utan sötsaker.

Över tusen flaskor och 22 000 kronor senare fick hon nog.

- Det var jättesvårt att sluta. Jag fick abstinens med huvudvärk och kände mig deppig. Inget kändes roligt, inte ens att springa och cykla som jag älskar. Jag tyckte att jag som var så hälsosam i övrigt var värd den där pepsin, säger hon.

Risk för cellförändringar

De skadliga effekterna av coladrickandet är flera.

- På kort sikt kan det leda till huvudvärk och inflammationer. På längre sikt finns risk för allvarligare sjukdomar. Flera studier visar till exempel att sötningsmedlet aspartam kan orsaka cellförändringar, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Av: Kristin Wester

Relaterat