Sarah Wahlin, 25, tog sig ur sitt beroende genom att börja dricka kaffe, tugga tuggummi och göra sitt eget bubbelvatten med smak.
Sarah Wahlin, 25, tog sig ur sitt beroende genom att börja dricka kaffe, tugga tuggummi och göra sitt eget bubbelvatten med smak. Foto: LEIF HALLBERG

Därför gör lightcolan dig snabbt beroende

De ökar sötsuget, kan ge inflammationer och orsaka huvudvärk.

Allt fler blir beroende av light-coladrycker, men det går att bli kvitt den ohälsosamma vanan.

- I dag mår jag mycket bättre och slipper ha ont i huvudet och vara deppig av abstinens, säger studenten Sarah Wahlin, 25, i Norrköping som i tre år var beroende av Pepsi max.

Försäljningen av lightläsk har ökat kraftigt. Butikskedjan Hemköp meddelar till exempel att försäljningen av Pepsi max och Coca-cola zero har gått upp med drygt tio procent det senaste året jämfört med året innan.

Men de söta dryckerna är ifrågasatta.

- Sötningsmedlen är beroendeframkallande, framför allt i kombination med koffein som de här läskerna innehåller. Jag upp- lever att allt fler blir beroende, säger Charlotte Erlanson- Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

"Precis som andra droger"

Både vanligt socker och konstgjorda sötningsmedel frigör dopamin i hjärnan och har en belönande effekt. Men socker ger en mättnadskänsla när kroppen har fått nog. Sötningsmedel däremot ökar bara suget efter mer söta produkter.

- I början mår man bättre av att dricka sin lightcola, men snart vänjer sig hjärnan och frigör inte lika mycket dopamin längre. Då dricker man mer för att få samma känsla, precis som med andra droger, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

"Inget kändes roligt"

I tre år drack Sarah Wahlin från Norrköping minst en 1,5-litersflaska Pepsi max, varje dag. Det började när hon jobbade natt och behövde hålla sig pigg utan sötsaker.

Över tusen flaskor och 22 000 kronor senare fick hon nog.

- Det var jättesvårt att sluta. Jag fick abstinens med huvudvärk och kände mig deppig. Inget kändes roligt, inte ens att springa och cykla som jag älskar. Jag tyckte att jag som var så hälsosam i övrigt var värd den där pepsin, säger hon.

Risk för cellförändringar

De skadliga effekterna av coladrickandet är flera.

- På kort sikt kan det leda till huvudvärk och inflammationer. På längre sikt finns risk för allvarligare sjukdomar. Flera studier visar till exempel att sötningsmedlet aspartam kan orsaka cellförändringar, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Av: Kristin Wester

Därför blir du beroende av lightcolan

SÖTNINGSMEDLEN: Hjärnans svårighet att hantera både riktigt och artificiellt socker har en beroendeframkallande effekt. Kroppen förväntar sig att den söta smaken följs av kalorier. När de uteblir triggas suget efter riktiga kalorier, som av många ersätts av mer lightläsk.
KOFFEINET: Lightläsk innehåller lite koffein jämfört med kaffe, drygt 10 mg/dl, men vi får i oss stora mängder då vi oftast dricker mer läsk än kaffe. Förmodligen finns också en samverkan mellan sötningsmedlen och koffeinet som triggar beroende.

Källa: Charlotte Erlanson-Albertsson

Så bryter du beroendet

Professorn Charlotte Erlanson-Albertsson om att bryta beroendet:

BESTÄM DIG
Du måste betsämma dig själv. Det hjälper inte att någon annan sätter press på dig att sluta.
TRAPPA NER
Om du inte klarar att sluta tvärt - trappa ner successivt.
HA DELMÅL
Sätt upp delmål, en vecka i taget. Stirra dig inte blind på alla veckor utan läsk som ligger framför dig. Unna dig en belöning när du har klarat varje delmål.
HITTA SUBSTITUT
För att klara abstinensen finns olika knep. Ersätt läsken med smaksatt bubbelvatten eller fruktdrycker som ger riktig energi. Några klunkar kaffe kan stilla suget efter koffein.