Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 jul 2016 10:38

Därför gör getingstick så fruktansvärt ont

1/2

2/2

Foto: Pelle Ericsson

Getingstick kan göra fruktansvärt ont vilket gör att många blir rädda för den lilla insekten. Här reder vi ut varför ett getingstick gör så ont, om det kan vara farligt, exempelvis för barn, och vad du ska göra om du blir stucken.

– Vanligtvis försvinner smärtan inom några timmar, säger getingexperten Janne Björkander.

Getingar är enligt många en av sommarens värsta plågoandar, och dyker ofta upp som objudna och irriterande gäster så fort vi dukar fram något sött ute i trädgården. Ett getingstick är i de flesta fall helt ofarligt, men alla som någon gång blivit stuckna kan skriva under på att det gör fruktansvärt ont.

– De sticker oss enbart för att försvara sig. Om vi kommer för nära deras bo, trampar på dem eller viftar bort dem känner de sig hotade. Annars sticker de inte, säger Christer Hansson, insektsexpert vid Lunds universitet.

Om getingarna har hittat till just ditt fikabord finns tyvärr inte så mycket att göra.

– Antingen får man själv gå därifrån, eller också göra sig av med det som drar de objudna gästerna till sig, säger Christer Hansson.

Du kan också prova att locka i väg getingarna med ett glas saft eller annan söt dryck som du ställer en bit bort.

LÄS OCKSÅ: Mygg, geting, fästing – bästa boten för ditt bett

Varför gör ett getingstick så himla ont?

Skillnaden mellan getingar och andra insekter, som i första hand sticker för att döda eller bedöva mindre djur, är att getingarna sticker just för att åstadkomma smärta. De måste kunna försvara sina bon mot större djur och människor, och därför har de getingar vars gift orsakat mest smärta haft störst framgång genom evolutionen.

Giftet får människans långsamma smärtreceptorer - C-fibrerna - att larma.

Gör det olika ont att bli stucken av olika getingar?

– Det finns ett 10-tal olika getingar i Sverige. Giftighet och farlighet varierar. Det kraftigaste giften har de vi oftast kommer i kontakt med - vanlig geting och tyskgeting. De bygger bon i människans närhet, säger Christer Hansson.

LÄS OCKSÅ: Fästingsäsongen – så skyddar du dig mot TBE

Vad ska man göra när man fått ett getingstick?

Janne Björkander är getingexpert och professor. Han rekommenderar att stryka xylocainsalva på sticket för att lindra smärtan. Salvan finns att köpa receptfritt på apotek.

– Annars försvinner smärtan vanligtvis av sig själv inom några timmar. Om det fortfarande gör konstant ont eller blir värre två till tre dagar efter sticket har du säkert fått en infektion. Då ska du uppsöka läkare.

Den som är allergisk ska inte anstränga sig fysiskt direkt efter att ha blivit stucken, det kan göra att reaktionen blir värre.

Kan ett getingstick vara farligt? Exempelvis för barn?

– Ja, om du är allergisk, vilket cirka nio procent av befolkningen är. Av dessa får ungefär en femtedel häftiga reaktioner som andningssvårigheter, hjärtklappning eller medvetslöshet, säger Janne Björkander.

Även om du inte är allergisk kan det vara farligt att bli stucken i munnen eller på tungan, eftersom de kan svullna upp och i värsta fall orsaka andnöd. Var därför noga med att kontrollera att en geting inte satt sig i glaset eller flaskan du dricker ur.

Omkring två personer dör varje år av en allergisk chock efter ett getingstick. För oroliga föräldrar kan det vara skönt att veta att det aldrig är barn som dör.

– Getingstick kan bli livshotande för människor i 40 – 70-årsåldern. Barn klarar av en allergisk chock eftersom deras blodkärl är unga och kan kompensera ett blodtrycksfall, säger Janne Björkander.

LÄS OCKSÅ: 4 tecken på att du är allergisk mot myggbett

Till sist: Gör getingarna någon nytta i samhället?

– Getingar är rovdjur som framför allt fångar och dödar olika insekter, bland annat sådana som vi människor betraktar som skadeinsekter. Så på så vis kan man säga att de är nyttiga för oss, men framför allt är de en viktig del i naturen genom att begränsa antalet av andra insekter, säger Christer Hansson.

Relaterat