Svenska översättningen "Femtio nyanser av honom", och första delen i den erotisk laddade triologin "Fifty shades of grey".Källa: X-story, ett förlag med inriktning på erotisk skönlitteratur och praktiska sexhandböcker.
1 av 6: Svenska översättningen "Femtio nyanser av honom", och första delen i den erotisk laddade triologin "Fifty shades of grey".Källa: X-story, ett förlag med inriktning på erotisk skönlitteratur och praktiska sexhandböcker.
"Syndigt" av Clara Jonsson (släpptes augusti 2012, cirka 6 000 sålda exemplar)Källa: X-story, ett förlag med inriktning på erotisk skönlitteratur och praktiska sexhandböcker.
2 av 6: "Syndigt" av Clara Jonsson (släpptes augusti 2012, cirka 6 000 sålda exemplar)Källa: X-story, ett förlag med inriktning på erotisk skönlitteratur och praktiska sexhandböcker.
"Våga ... fellatio" av Dino (släpptes april 2011, cirka 3 000 sålda exemplar)Källa: X-story, ett förlag med inriktning på erotisk skönlitteratur och praktiska sexhandböcker.
3 av 6: "Våga ... fellatio" av Dino (släpptes april 2011, cirka 3 000 sålda exemplar)Källa: X-story, ett förlag med inriktning på erotisk skönlitteratur och praktiska sexhandböcker. Foto: - -
"Våga ... cunnilingus" av Coralie Trinh Thi (släpptes april 2011, cirka 3 000 sålda exemplar)Källa: X-story, ett förlag med inriktning på erotisk skönlitteratur och praktiska sexhandböcker.
4 av 6: "Våga ... cunnilingus" av Coralie Trinh Thi (släpptes april 2011, cirka 3 000 sålda exemplar)Källa: X-story, ett förlag med inriktning på erotisk skönlitteratur och praktiska sexhandböcker. Foto: - -
"Lust" av Clara Jonsson (släpptes augusti 2007, cirka 14 000 sålda exemplar)Källa: X-story, ett förlag med inriktning på erotisk skönlitteratur och praktiska sexhandböcker.
5 av 6: "Lust" av Clara Jonsson (släpptes augusti 2007, cirka 14 000 sålda exemplar)Källa: X-story, ett förlag med inriktning på erotisk skönlitteratur och praktiska sexhandböcker. Foto: - -
"Begär" av Clara Jonsson (släpptes mars 2009, cirka 6 000 sålda exemplar)Källa: X-story, ett förlag med inriktning på erotisk skönlitteratur och praktiska sexhandböcker.
6 av 6: "Begär" av Clara Jonsson (släpptes mars 2009, cirka 6 000 sålda exemplar)Källa: X-story, ett förlag med inriktning på erotisk skönlitteratur och praktiska sexhandböcker. Foto: - -

Därför gillar kvinnor att läsa"tantsnusk"

En del kallar det tantsnusk eller mammaporr.

Men erotisk litteratur för kvinnor, som hajpade "Fifty shades of grey", är hetare än någonsin och säljer i miljonupplagor.

- Lockelsen med erotika för mig handlar om verklighetsflykt och att få lite romantik, säger Helena Dahlgren, 32, från Tyresö.

Kvinnor runtom i världen har kastat sig över den erotiskt laddade trilogin "Fifty shades of grey". När den svenska översättningen av första delen, "Femtio nyanser av honom", släpptes som e-bok i måndags slogs försäljningsrekord redan första dygnet. Den 17 september släpper Norstedts den tryckta versionen.

- Vi såg enorma kommersiella möjligheter att köpa in böckerna. Framgångarna tror jag ligger i att folk blir nyfikna, andra ser det som en kärlekshistoria och vissa tilltalas av de erotiska elementen, säger förläggaren Henrik Lindvall.

En ny marknad

Erotik slår brett på flera fronter. Harlequin, som främst är känt för sina kärleksromaner, är ett av världens mest framgångsrika förlag. I snitt ger de ut 27 titlar i månaden i Sverige och säljer omkring 3,5 miljoner böcker per år i Norden. En tredjedel säljs via bokklubbar.

- Sedan 2001 har vi ökat vår försäljning med 260 procent. Vi har ett brett utbud med allt från relationsromaner till thriller och deckare, säger Anette Ekström vd för Harlequin i Norden.

Enligt Ann Steiner, docent i litteraturvetenskap på Lunds universitet, finns i dag en erotisk marknad som riktar sig mot kvinnor - en marknad som inte fanns för fem år sedan. E-boksutvecklingen kan ha bidragit till den ökande populariteten.

- Numera behöver du inte skylta med vad du läser och du kan läsa många böcker utan att betala stora pengar.

"Jag var nyfiken"

Helena Dahlgren, 32, från Tyresö hörde talas om det omtalade bokfenomenet "Fifty shades of grey" och beställde genast hem trilogin på engelska.

- Jag var nyfiken och ville veta vad alla snackade om. I början tyckte jag att de var rätt roliga, men sedan lessnade jag på det kassa språket och på kvinno­synen som andas 1800-tal.

Helena Dahlgren tror att folk som läser erotisk litteratur vill ha romantik och bli upphetsade.

- Lockelsen för mig handlar om verklighetsflykt, sedan är ju sex och sexualitet otroligt intressanta teman och en stark drivkraft i alla tänkbara slags böcker.

Det här är succén "Fifty shades of grey"

Boken är skriven av den brittiska författaren E. L. James och är såld till 37 länder.

Första delen blev i augusti Storbritanniens mest sålda roman och passerade därmed Dan Browns bästsäljare "Da Vinci-koden".

Trilogin har sålt i över 12 miljoner exemplar i Storbritannien och över 20 miljoner exemplar i USA.

Filmrättigheterna är sålda till Universal Pictures and Focus Features.Källa: Norstedts

FAKTA

Erotiska böcker på topplistan

"Lust" av Clara Jonsson (släpptes augusti 2007, cirka 14 000 sålda exemplar)

"Begär" av Clara Jonsson (släpptes mars 2009, cirka 6 000 sålda exemplar)

"Syndigt" av Clara Jonsson (släpptes augusti 2012, cirka 6 000 sålda exemplar)

"Våga ... cunnilingus" av Coralie Trinh Thi (släpptes april 2011, cirka 3 000 sålda exemplar)

"Våga ... fellatio" av Dino (släpptes april 2011, cirka 3 000 sålda exemplar)

Källa: X-story, ett förlag med inriktning på erotisk skönlitteratur och praktiska sexhandböcker.

vad är det som är så intressant med erotisk litteratur?

Anne-Marie Thorsson, 69, pensionär, Sollentuna:

- Även om jag inte läser så mycket erotisk litteratur är jag nyfiken på "Fifty shades of grey" eftersom det har pratats så mycket om den. Romantisk litteratur är ju en slags verklighetsflykt, men det är viktigt att det tillför handlingen något.

Therese Jonsson, 28, student, Tumba:

- Jag läste första delen av "Fifty shades of grey" redan för två år sedan - det är en bok som alla borde läsa. Den går inte att lägga ifrån sig. Sex är något som man inte pratar om öppet så jag antar att det förbjudna och att drömma sig bort lockar på något sätt.

Emma Mattson, 26, inköpsassistent, Vasastan, Stockholm:

- Jag har hört mycket om "Fifty shades of grey" och efter att min favoritbloggerska bloggade om boken så vill jag hemskt gärna läsa den. Erotik är spännande och kul för fantasin. Jag tycker inte att det finns några tabun kring erotiska böcker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!