Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 11 mar 2016 10:09

Därför går kvinnor på toa tillsammans

Varför har så många flickor ett behov av att gå in på toaletten tillsammans jämfört med pojkarna? Nu är mysteriet löst, enligt forskare.

Varför har så många flickor ett behov av att gå in på toaletten tillsammans jämfört med pojkarna? Nu är mysteriet löst, enligt forskare.

Foto: Colourbox

Det är inte precis någon ovanlig syn, kvinnor som går in på toaletten samtidigt för att kissa.

Vi har alla sett det, på krogen, i skolan och på festen.

Skälet har varit ett mysterium tills nu.

Danska forskare hjälper till att reda ut begreppen och ger svar på en av de stora frågorna.

Det började egentligen med att den danska vetenskapssajten Videnskapb.dk fick in en läsarfråga från av sina läsare:

”Varför har så många flickor ett behov av att gå in på toaletten tillsammans jämfört med pojkarna?”

Tydligen var det en fråga som engagerade redaktionen vid Videnskab.dk och som därför vände sig till några av landets ledande forskare när det gäller könsroller och beteenden.

Docent Grethe Kragh-Müller, som har forskat på småbarns utveckling och könsroller, menar att när en kvinna väljer att följa med på toaletten handlar det egentligen om den kultur som omger kvinnan.

Orienterade mot relationer

Kvinnor är i högre grad än männen orienterade mot relationer. Det här understryks genom att de lägger större vikt vid att vara tillsammans till skillnad från männen som i stället uttrycker mer oberoende, menar docenten.

– Det är så kvinnor fungerar i vår kultur. Kvinnorna har av tradition varit dem som ansvarat för relationerna: man har tagit hand om barnen och tagit ansvaret inom hemmets fyra väggar. Och det är det som intresserar kvinnor mest. Det är något traditionellt för vår kultur", säger Grethe Kragh-Müller vid Danska institutet för pedagogik och utbildning (DPU).

Ulla Højmark Jensen, som forskar på ungdom, utbildning och handledning håller med sin kollega:

– Det är det traditionella sättet att se det på, att kvinnor är mer orienterade mot det sociala livet: eftersom de behöver hjälp med barnens uppfostran, så kan de behöva någon att dela sina vardagliga erfarenheter och anekdoter med, och det har traditionellt varit viktigare i en kvinnas universum än i en mans universum, säger hon till Videnskab.dk.

Okej, men vad är själva poängen med att gå in på toaletten tillsammans?

Speciell intimitet

Docent Dorte Kousholt - specialist på barnfamiljers vardag – menar att toabesöken signalerar en alldeles speciell intimitet mellan väninnor, samtidigt som den intima situationen ger möjlighet att ha samtal av mer privat karaktär än de man har i klassrummet.

– Det är en bekräftelse på att man har något speciellt ihop som man inte skulle göra med någon annan av alla de andra flickorna i klassen. Det är något som signalerar en form av exklusivitet. Det signalerar en speciell relation eller mycket nära förbindelse. Det är en vardagshändelse, som visar att man känner varandra i många olika situationer, säger Dorte Kousholt, docent vid Institutionen för pedagogik på Århus universitet.

Dorte Kousholt menar dock att det finns en tydlig gräns för dessa intima situationer när det är acceptabelt och när det inte är det.

Fördjupar sin relation

I vissa sammanhang kan det till och med vara gränsöverskridande. Det finns vissa nyanser, som signalerar att det är okej att gå med, så länge du bara måste kissa, men sedan stannar det också där. Det handlar till stor del om vad man kan tänka sig att dela med sig av sin privata sfär.

Det är lite av en pågående process som till slut kanske innebär att man fördjupar sin relation.

När det gäller männen så råder det en helt annan kultur, enligt Dorte Kousholt, det handlar om en slags heterosexuell norm som gör att man känner mer ambivalens, till och med tabu, vid dessa intima situationer än vad kvinnorna känner.

Hon menar att ”bög” är ett skällsord som ibland används bland män trots att man egentligen inte har någon negativ attityd till homosexualitet.

Även om männen har svårt för att gå in på toaletten tillsammans så hindrar det inte dem att pinka tillsammans med flera helt okända män. Det är inte ovanligt vid festivaler eller idrottsevenemang, där männen kan stå i långa rader vid urinoarer och kissa eller tillsammans bakom en buske – förutsatt att man håller en viss distans och tänker på var man riktar blicken.

Källa: Videnskab.dk