Cecilia Forss på Ellegalan 2013.
1 av 3: Cecilia Forss på Ellegalan 2013. Foto: Charlotte Brunzell
Johan Ulveson, Cecilia Forss, Sissela Kyle och Robin Stegmar i "FamiljenHolstein-Gottorp". Söndagar i TV4.
2 av 3: Johan Ulveson, Cecilia Forss, Sissela Kyle och Robin Stegmar i "FamiljenHolstein-Gottorp". Söndagar i TV4. Foto: Foto: Niklas Alm/Tv4
Cecilia i ICA:s reklamfilm.
3 av 3: Cecilia i ICA:s reklamfilm.

Därför går "Ica-Cindy" fortfarande i terapi

Vi har alla sett henne i Ica-reklamen. Nu är hon aktuell som prinsessa i TV4:s nya kungaserie "Familjen Holstein-Gottorp". För Söndag berättar Cecilia Forss, 27, om Hollywood-drömmarna, pappans död och när hon gick in i väggen och fick torgskräck.

- Jag fick lära mig hantera min ångest i terapi, säger Cecilia.

Skådespelerskan Cecilia Forss är kanske mest känd som Cindy i Icas reklamfilmer, ett jobb som hon fick 2008.

- Jag hade provfilmat för en tv-serie och fick inte rollen, men så hade regissören till Ica-filmerna sett min provfilmning av en slump och sagt att "henne ska vi ha". Han ringde faktiskt upp mig och erbjöd rollen över telefon.

Har du blivit rik på Ica-reklamen?

- Rik är fel ord, men så klart är det en ekonomisk trygghet, en förmån som gör att jag kan välja de hjärteprojekt jag brinner för. Att vara kreativ och skapande själv utan att få lön. Och jag behöver inte tacka ja till sådant som jag inte har lust med.

Under hösten har den mesta tiden gått åt till att spela in TV4:s humorsatsning "Familjen Holstein-Gottorp". En ny tv-serie om en fiktiv kungafamilj som hade premiär förra söndagen. Idén är den att om inte Bernadotte hade kommit hit från Frankrike och Gottorp-släkten hade levt vidare så hade nutidens kungafamilj sett ut så här.

- Så det är ingen parodi på vår kungafamilj i dag, ingen "Hey baberiba". Sedan kommer folk säkert att hitta likheter ändå. Men visst finns det en viss inspiration från den kungafamilj vi har.

Cecilias rollfigur heter prinsessan Lovisa och är påhittad. En naiv tjej med en världsbild som är ganska snäv.

- Det finns inget ont i henne även om hon kan verka lite ondskefull ibland, men det är mer på grund av okunnighet. Så det kan bli lite fel ibland när hon är inblandad.

- Jag älskar att spela Lovisa. Det är en lustfylld känsla när man får på sig kläderna och håret. Plötsligt faller allt på plats när man går omkring i salarna. Så naturligt på något sätt. Kanske har jag varit prinsessa i ett tidigare liv, vem vet?

Salarna hon pratar om tillhör Salsta slott utanför Uppsala där alla avsnitt har spelats in. Inför inspelningarna fick alla skådespelare gå en vett- och etikettkurs och träffa en hovexpert för att lära sig mer om hur de kungliga beter sig och tänker i olika sammanhang.

- Det var jättekul, och jag insåg att jag har noll koll! Som att man inte ska luta sig mot ryggstödet utan sitta längre ut på kanten. Vitt vin och mousserat håller man i glasfoten, men rött får man även hålla runt kupan om man vill. Jag skulle nog inte vara så bra på såna där middagar.

Vad tror du att kungafamiljen kommer att tycka om serien?

- Det är ju en fantasivärld så förhoppningsvis kommer de att tycka det är kul. Det är inte meningen att driva med deras kungahus. Men ryktesvägen har jag hört att kungafamiljen själv skrattar mycket åt "Hey baberiba" som ändå var rätt grovt.

Är du rojalist?

- Jag har valt att inte gå in i den debatten. Det är mitt svar, tyvärr.

Finns det några likheter mellan dig och Lovisa?

- Ja, det gör det faktiskt. Hon är en sån där som vill så väl och så mycket, men har svårt att gallra, och till slut har hon lovat ut sig på för mycket och gör folk besvikna när hon inte får ihop det. Där har vi väldigt liknande tendenser. Jag vill så mycket och så slutar det i kaos.

Du har svårt att säga nej, menar du?

- Ja, och det gjorde att jag gick in i väggen för tre fyra år sedan. Allt lät så kul och jag tackade ja till allt och fick typiska utmattningssymptom. Jag kunde inte vistas bland stora folkmassor, fick torgskräck och hjärtklappning.

För att ta sig ur det fick hon tipset att gå i KBT (kognitiv beteendeterapi) och lära sig att ta en sak i taget.

- Jag fick lära mig att hantera min ångest och tänka till en extra gång innan jag hoppar på något. Det är otroligt effektivt. Jag försöker fortfarande gå i terapi då och då.

I dag måste hon vara på sin vakt hela tiden, eftersom det ju är "så mycket lättare att säga ja än nej när det låter roligt". Problemet har i stället förflyttats till det privata planet. Cecilia vill träffa alla, överkalkylerar och tänker att hon kan "ta saker i farten".

- Jag är en tidsoptimist och tror jag ska hinna få in allt. Sen slutar det i stress och att jag kommer för sent. De där tendenserna är mina sämsta sidor. Det är något som får bli 2013 års arbete.

Cecilia, som kommer från Falun, sa redan när hon var sex år gammal att hon skulle bli skådespelare.

- Det är det som har känts naturligt för mig. Mamma spelade amatörteater och pappa, som var museichef, var väldigt kulturellt bevandrad och vi gick på mycket teater.

Cecilia var 19 år gammal när hon lämnade Dalarna. Två år dessförinnan hade pappan gått bort i cancer.

- Sjutton år är en ganska känslig ålder. Det var väldigt jobbigt, och hans sjukdom kom så plötsligt. Det är fruktansvärt hur det kan bli... man vet aldrig vad som väntar. Men min pappa lever vidare, inom mig och många andra.

Det som gjorde att hon orkade, säger hon, var hennes öppenhet. Att hon pratade med nära och kära i stället för att stänga in sig. Och i dag kan hon använda sig av denna livserfarenhet i sitt yrke.

- Man upplever nog mig som glad och positiv, vilket jag är, men jag har varit med om mycket tuffa saker och har också en annan sida. Det är väl därför jag kan skratta mycket, jag har en ganska mörk humor. Det är i det mörka som det mest komiska finns.

Så fort hon får tid över ägnar sig Cecilia åt det hon kallar för sina "hjärteprojekt". Bland annat håller hon på att skriva en barnbok, en tv-serie och en långfilm.

Jobbet är hennes intresse och eftersom hon inte har några hobbyer är det detta hon gör när hon är ledig från sina betalda uppdrag.

- Jag har alltid hållit på att skriva och det är väldigt viktigt för mig att vara en del av skapandeprocessen. Jag skulle helst skriva allt jag gör, eller åtminstone ha ett finger med i spelet på något sätt och inte bara vara skådis. Jag tycker ofta till väldigt mycket i de jobb jag gör.

Det känns som att alla drar och sliter i dig just nu. Måste vara kul att vara så eftertraktad i en tuff bransch?

- Jag har haft turen att det har rullat på med mycket jobb, så om jag skulle bli ledig två månader nu framöver är jag helt nöjd med det.

Vad har gjort att det gått så bra för just dig?

- Jag vet inte, jag har gått väldigt mycket på lust och vad jag tycker är kul. Samtidigt som jag har varit orädd. Men det är som ett lotteri och jag har haft turen att dra rätt lotter, hittills.

Och med alla svenska kolleger som söker och finner lyckan i det stora landet i väst måste jag naturligtvis fråga Cecilia om hon gör detsamma. Efter lite tvekan kommer svaret:

- Jag har träffat lite folk i USA, ganska nyligen faktiskt... säger hon hemlighetsfullt. Men jag vill inte prata så mycket om det, vi får se vad det blir. En till plattform är aldrig fel.

Så om, låt säga åtta år, när du är 35, kanske du är en Hollywoodstjärna - vad mer kan vi tänka oss?

- Jag hoppas att jag fortfarande är full av kreativ lust. Och att ha en stor familj för mig skulle vara den största lyckan i livet. Jag har längtat efter barn sedan jag var liten.

CECILIA FORSS

Ålder: 27.

Gör: Skådespelerska.

Bor: Stockholm, kommer från Falun.

Familj: "Ja, en jättefin."

Aktuell: Som prinsessan Lovisa i "Familjen Holstein-Gottorp", söndagar i TV4.

Bakgrund: Humorprogrammet "Raj raj" (2007), "Parlamentet" (2010) båda TV4, filmen "I rymden finns inga känslor" (nominerad till en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll 2010), sidekick till programledaren Pär Lernström i "Idol", TV4 (2011), sommarpratade i P1 (2011), "Gustafsson 3 tr" (2012) TV4.

Förebild: Skådespelerskan Ann Petrén.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!